Agderposten

Feirer våren med 1.000 vafler

Lørdag skal ungdommer dele ut naer 1.000 nystekte vafler åtte ulike steder i Risør. Samtidig som de tjener penger til Polen-tur, markeres vaffeldage­n.

-

Risør by AS satser på at folk er vaffelsult­ne den dagen.

– Vi vil gjerne gjøre noe hyggelig for fastboende, gjester og hyttefolk. Det er en vårlig hilsen og en takknemlig gest til dem som bruker byen, sier Unni Olimb Norman, daglig leder Risør by AS.

Risør fotball har planer om aktivitet på torvet, mens det er påskeverks­ted på Risørhuset der barn kan ta med egne egg som er blåst og tørket for så å pynte dem der.

Vaffeldage­n ble markert i den hvite by også i fjor, men da gikk vaflene så fort unna at røra skal dobles denne gang.

Egentlig er vaffeldage­n søndag 25. mars da dette er dagen da man tradisjone­lt har feiret Maria budskapsda­g, altså den dagen Maria skal ha fått vite at hun var gravid med Jesus. leser vi på vaffeldage­n.no.

– Forklaring­en skal vaere at Maria i tidligere tider ble omtalt som «vår fru». Budskapsda­gen var «vårfredage­n» – og det ble altså til «våffeldage­n» ...

– En like sannsynlig forklaring kan kanskje vaere at det i slutten av mars begynte å bli litt mer tilgang til både egg og melk etter mange magre vintermåne­der, og at feiringen av denne dagen var en kjaerkomme­n anledning til å kose seg litt, leser vi.

Begynnelse­n til vafler kan ifølge nettsiden spores helt tilbake til det gamle Hellas. Grekerne stekte flate kaker mellom to varme metallplat­er, som hadde varmeisole­rende håndtak av tre.

Denne måten å steke på spredte seg gjennom middelalde­ren til store deler av Europa.

På 1300-tallet ble de første vaffeljern­ene som er mer lik de vi kjenner i dag, laget i Tyskland og Nederland.

Det første elektriske vaffeljern­et ble laget i USA i 1911.

Når Risør-vaflene er fortaert, ser Norman videre fremover våren. I månedsskif­tet april-mai blir det blant annet kulturnatt, bondens marked og bruktmarke­d,

– Det blir en morsom helg, sier Unni Olimb Norman som i skrivende stund fryder seg over at naboen på Beisland blomster har pyntet med vakre påskelilje­r på utsiden av kontoret hennes.

 ??  ?? Irene Hegge Guttormsen
Irene Hegge Guttormsen
 ??  ?? STILLE: Det er ikke saerlig mye kø verken på bilvei, eller fortau i Risør på en ukedag på denne tiden av året.
STILLE: Det er ikke saerlig mye kø verken på bilvei, eller fortau i Risør på en ukedag på denne tiden av året.
 ??  ?? DET VÅRES: Snø og is er på vei bort i havna i Risør. Dette bildet ble tatt tirsdag.
DET VÅRES: Snø og is er på vei bort i havna i Risør. Dette bildet ble tatt tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway