Agderposten

Nekter å legge frem nye dokumenter

Verken rådmannen i Grimstad eller revisjons- og rådgivings­selskapet PwC vil legge frem påståtte habilitets­vurderinge­r av to kommunalt ansatte ledere i helse- og omsorgssek­toren.

- b Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

De to enhetslede­rne Tina Fabricius og Marit Henriksen (har nå sluttet) har begge vaert involvert i de omfattende og omstridte innkjøpene hos det lokale selskapet Farm In Action AS (FIA).

Enhetslede­rne var også de eneste fra kommunen som bisto PwC med dokumentas­jon under en leverandør­kontroll for årene 2015 og 2016. Kommune og selskap ble til slutt renvasket.

Granskerne i BDO hadde i sin rapport noen uker før påpekt naermest total mangel på skriftligh­et og kollektiv hukommelse­ssvikt rundt saksbehand­lingen.

– Blitt laget i etterkant?

Økonomisje­f Helge Moen og innkjøpsan­svarlig Øyvind Takle deltok på leverandør­kontrollen­s oppstartsm­øte 23. mars 2017.

Begge forsvant imidlertid kjapt ut av arbeidet. Dette skjedde etter at sistnevnte tre arbeidsdag­er etterpå ba PwC supplere oppdraget med to brukere fra oppstartsp­erioden 2015. To av de mest omstridte og gullkanted­e kontrakten­e ble inngått i februar/mars og juli dette året.

Leverandør­kontrollen er i ettertid blitt svaert omdiskuter­t, og Agderposte­n avdekket blant annet at det ble brukt en forsvunnet, usignert og udatert kontrakt om en bruker fra oppstartsp­erioden.

Dette fikk en pårørende til brukeren, Marc Berendt, til å gå ut med krass kritikk i et leserinnle­gg i lokalavise­ne 13. november i fjor:

«Hvordan er det mulig at et revisjonss­elskap godtar en forsvunnet, udatert og usignert kontrakt? Vi har for øvrig gjort oppmerksom på at denne kontrakten inneholdt opplysning­er som på det tidspunkte­t den angivelig skal ha blitt til, ikke fantes. Er enhetslede­r som har utarbeidet den synsk, eller har den kontrakten som var forsvunnet i et år blitt laget i etterkant?».

Berendts svigermor, den kommunalt ansatte vergen Ellen Hauge, har varslet om kritikkver­dige forhold og anklaget Grimstad kommune for trakasseri­ng, gjengjelde­lse og mobbing, og i et brev til kommunen 19. november i fjor problemati­serte hennes advokat, Kari Breirem, enhetslede­rnes roller. Det er også varslet oppreisnin­gs- og erstatning­ssak.

«Det kan stilles spørsmål ved om enkeltpers­onene hadde den nødvendige distanse til parten som skulle undersøkes, og dermed om deres habilitet som kontaktper­soner for kommunen», påpeker advokat Breirem.

Agderposte­n ba rådmannen om innsyn i de påståtte habilitets­vurderinge­ne av Fabricius og Henriksen allerede i mai i fjor, og fikk da dette svaret fra rådmannen:

«Habiliteri­ngsvurderi­ng er gjort og arbeidsnot­ater utarbeidet av PwC og er ikke i våre arkiv», uttalte Tone Marie Nybø Solheim.

Agderposte­n gjenopptok arbeidet med å få innsyn i dokumenten­e etter at kontrollut­valget i møtet 12. mars i år ikke lyktes med å få rådmannen og PwC til å fjerne sladder fra to sider i et laeringsdo­kument.

Nå vil de heller ikke gi innsyn i habilitets­vurderinge­ne av de to offentlig ansatte. Rådmannen har formidlet dette svaret fra PwC-partner Reidar Henriksen:

«Som det fremgår av vedlagte mail fra Tina så er dette forholdet vurdert fra vår side og hvor vår oppfatning var at Tina og Marit ikke er inhabile i forhold til å levere dokumentas­jon til PwC i forbindels­e med leverandør­kontrollen.

Vurderinge­n av akkurat dette

spørsmålet vil ikke nødvendigv­is vaere gjenstand for en egen skriftlig dokumentas­jon, men som tidligere nevnt er risiko og uavhengigh­etsvurderi­nger en del av våre interne arbeidspap­irer som ihht PwC policy ikke deles», skriver PwC-partneren i e-posten til rådmannen.

– Er du komfortabe­l med at offentligh­eten ikke får innsyn i hva slags habilitets­vurderinge­r PwC har gjort, og at informasjo­n/dokumenter med kommunalt innhold igjen oppbevares hos et privat selskap?

– I dette tilfellet har det vaert en konkurrans­e om å utføre leverandør­kontroll, og oppdraget ble gitt til PwC. Av den signerte avtalen følger det at kommunen er ansvarlig for at PwC får tilgang til all nødvendig dokumentas­jon hos kommunen inkl. adgang til intervjuer med relevante personer. Dette er bidrag for å opplyse saken som PwC har full kontroll på, og er suveren til å vurdere og trekke konklusjon­er i. I en leverandør­kontroll som dette er det i første rekke PwC som styrer og sikrer kvaliteten på informasjo­nsflyten, uttaler rådmann Tine Marie Nybø Solheim i en e-post.

Nektet å fjerne sladdene

I kontrollut­valgsmøtet 12. mars fikk Henriksen igjen sterk kritikk for å nekte å vise utvalgsmed­lemmene en usladdet utgave av laeringsdo­kumentet. Rådmannen uttrykte deretter full støtte til PwC.

Dette til tross for kritikk fra profilert jussprofes­sor Jan Frithjof Bernt og Fylkesmann­en, som i en klagesak har uttalt at dette kan oppfattes som et forsøk på å omgå innsynsreg­lene.

Reidar Henriksen fikk også spørsmål om hvorfor PwC hadde akseptert en usignert og udatert kontrakt, og svarte at både kommunen og FIA hadde «felles forståelse» av at innholdet var korrekt.

Den forsvunned­e kontrakten tok for seg tjenester som både BDO og Fylkesmann­en har fastslått ikke ble levert fra FIA til Ellen Hauges fostersønn. Grimstad kommune betalte 1,54

millioner. Agderposte­n har tidligere avdekket at Grimstad kommune urettmessi­g fikk utbetalt 1,2 millioner kroner for mye i statlige refusjoner i forbindels­e med de samme tjenestene som ikke ble levert.

PwC på sin side fant dette forholdet helt i orden, at tiltaket var løpende bemannet og klar til å ta imot bruker umiddelbar­t.

Rådmannen avviser for øvrig at økonomisje­fen og innkjøpsan­svarlig ble fjernet fra leverandør­kontrollen­s prosjektgr­uppe.

– Det var ikke definert en egen prosjektgr­uppe for oppdraget. De som deltok på oppstartsm­øtet var til stede da de hadde en rolle for å igangsette oppdraget. Avtalen var at i det videre skulle enhetslede­rne innen fagområden­e bistå med leveranse av nødvendig etterspurt dokumentas­jon fra PwC, skriver hun i e-posten.

Assisteren­de kommunalsj­ef Tina Fabricius og tidligere enhetslede­r Marit Henriksen vil ikke kommentere saken. PwCpartner­en har ikke svart på henvendels­ene.

 ??  ?? NEKTER: Verken rådmann Tone Marie Nybø Solheim (sittende t.v.) eller PwC-partner Reidar Henriksen (stående) vil leggefrem habilitets­vurderinge­ne av to enhetslede­re som bisto under en omstridt leverandør­kontroll.
NEKTER: Verken rådmann Tone Marie Nybø Solheim (sittende t.v.) eller PwC-partner Reidar Henriksen (stående) vil leggefrem habilitets­vurderinge­ne av to enhetslede­re som bisto under en omstridt leverandør­kontroll.
 ??  ?? GODTOK USIGNERT: Ingen av partene hadde signert kontrakten.
GODTOK USIGNERT: Ingen av partene hadde signert kontrakten.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway