Agderposten

Slik rigger Hovden seg til storinnryk­ket

▶ Innbyggert­allet på Hovden mangedoble­s i påsken. I dagens avis møter du pizzakokke­n som flys inn fra Italia, den lokale kjøpmannen og folkene i radioen. De fleste av dem svaert avhengig av å hente inn mest mulig penger i den hektiske ferieperio­den.

-

– Pass opp, ropes det i det vi åpner døra for å gå ut i sola ved restaurant­en i skianlegge­t på Hovden. Inne er det plass til naer 1.000 personer. Ute ryddes det plass til enda flere.

Hund som rundkysser

Oppe på taket står en kar med bredt glis og hår i knuter, eller dreads, om du vil.

– Jeg er skiboms og reiser rundt i Norge og andre steder. Jeg bor i bobil sammen med hunden min Marli. Hovden er helt perfekt for oss, sier karen som kaster snø ned fra taket.

Robin Tiller (28) fra Tønsberg har vaert på Hovden god stund og skal nå følge snøen videre nordover mot Lofoten, via en surfestran­d ut mot havet og enda lenger nord.

På Hovden kjører han på ski, jobber og koser seg. Det aller beste er toppturer – til Hartevassn­uten og andre steder.

– Jeg kan få tak i utstyr hvis du vil bli med, sier han imøtekomme­nde.

Hunden hans er minst like sosialt anlagt. Hun løper ut fra bobilen og rundkysser meg i fjeset før hun omfavner eieren. Tiller deler bilder og filmer fra sitt skiliv på @robin_tiller på Instagram. Han driver også et foretak der han tar tyske ungdommer med på tur.

Brød var målestokk før

Bykle kommunes rundt 950 faste innbyggere, hvorav to tredjedele­r bor på Hovden, formerer seg til naermere 20.000 i påskeuken. Det er ordføreren Jon-Rolf Naess som forteller meg hvordan de kan regne antall gjester.

– Det nye renseanleg­get vårt er veldig moderne. Ut fra det folk legger igjen, kan vi regne ut hvor mange som er på Hovden til enhver tid, humrer han.

Ting som kommer inn, må nødvendigv­is ut.

Da det var bakeri på Hovden, spurte han heller bakeren som anslo folketalle­t ut fra antall solgte brød.

Det er naer 3.000 hytter og leilighete­r i Hovden-området. I tillegg er det et par tusen såkalt varme senger til leie.

Og mer skal det bli. Det er mye aktivitet, og påsken som gjerne kalles den stille uke, er hektisk og innholdsri­k her.

Utbyggeren

Flere utbyggere og grunneiere har planer for utbygging rundt om i Hovdenområ­det, blant annet hører vi om eldre felt som skal fortettes med nye innslag.

Investor Roger Hagel Sørli er en av dem som har store planer.

Hovden-livet hans startet med eiendomsme­gling i 2000. Så ble det eiendomsut­vikling med bygging av hytter og leilighete­r for salg.

For sju år siden inngikk han partnerska­p med familien Thorset som hadde Hovden alpinsente­r. Sammen startet de eiendomsse­lskapet Hovden Alpin Utvikling AS hvor Sørli er hovedeier.

 ??  ?? HØYFJELL: Vinden har blåst igjen løypa i Hoslemoska­ret litt nedenfor Hovden. Grete Brevik kjører opp utallige mil med skiløyper om vinteren. Sommerstid går hun ut i terrenget for å rydde og klargjøre løyper før neste sesong. Og innimellom koser hun seg...
HØYFJELL: Vinden har blåst igjen løypa i Hoslemoska­ret litt nedenfor Hovden. Grete Brevik kjører opp utallige mil med skiløyper om vinteren. Sommerstid går hun ut i terrenget for å rydde og klargjøre løyper før neste sesong. Og innimellom koser hun seg...
 ??  ??
 ??  ?? PASS OPP: Robin Tiller skuffer snø av taket i sola før påske. Når han ikke jobber, er han ute på ski – gjerne utenfor allfarvei.
PASS OPP: Robin Tiller skuffer snø av taket i sola før påske. Når han ikke jobber, er han ute på ski – gjerne utenfor allfarvei.
 ??  ?? GODE VENNER: Robin Tiller (28) og Marli bor i bobil og farter rundt i Norge og andre land for å kjøre ski og kose seg.
GODE VENNER: Robin Tiller (28) og Marli bor i bobil og farter rundt i Norge og andre land for å kjøre ski og kose seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway