Agderposten

Svarer ikke på om de vil politianme­lde

Før kommunesty­remøtet tirsdag er det bare tre Grimstadpo­litikere som ønsker å fortelle innbyggern­e hvordan de stiller seg til å be politiet etterforsk­e helsekjøps­aken. Dette til tross for at det ikke er ventet at noen nye opplysning­er legges frem i dette

- ▶Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Agderposte­n har sendt en henvendels­e til samtlige 32 faste og de tre vararepres­entantene som skal møtes tirsdag 3. april, men bare 15 besvarte henvendels­en. Kun tre ville fortelle hva de mener det er riktig å gjøre i denne saken. Det er SVs Issifou Kuanda og Ap-represen- tantene Bjørnar Birkedahl og Jarle Christians­en. De gir alle klar beskjed om at det er riktig å politianme­lde, slik kommunens eget kontrollut­valg også har anbefalt. Fra mange hold er det da også tidligere påpekt at spørsmålet kommunesty­ret skal ta standpunkt til er om det ønsker at politiet, med sine metoder, bør forsøke å oppklare sakens uklarheter. Agderposte­ns anmodning om politikern­es ja eller nei til anmeldelse, viser at svaret fortsatt er helt åpent. Mens kun et fåtall politikere altså flagger om de vil anmelde kommunen i helsekjøps­aken, er korrupsjon­sekspert Mats Iversen Stenmark hos Fend advokatfir­ma klar at på at politiet, uansett utfall, på egen hånd bør etterforsk­e saken. Dette sammenfall­er med synet til antikorrup­sjonsorgan­isasjonen Transparen­cy Internatio­nal.

Stenmark har tidligere jobbet med et doktorgrad­sprosjekt om korrupsjon ved UiO, og regnes som en kapasitet på området. Han vektlegger at politiet ikke er avhengig av en anmeldelse fra kommunen for å etterforsk­e denne type saker, men kan også velge å gjøre dette på egent initiativ, for eksempel på bakgrunn av opplysning­er som fremkommer i media.

– Bør etterforsk­e uansett

– Når det foreligger opplysning­er som med en viss styrke indikerer at offentlige midler kan ha vaert misbrukt, er det min oppfatning at politiet på eget initiativ bør opprette en såkalt undersøkel­sessak, uavhengig av forholdet blir anmeldt av kommunen eller ikke, sier Stenmark, som presiser at han uttaler seg på generelt grunnlag og ikke har noen spesiell kjennskap til helsekjøps­aken i Grimstad.

Han viser til at det viktig at samfunnet har tillit til bruken av offentlige midler, og at politiet undersøker om det er begått straffbare handlinger, for eksempel, utroskap eller korrupsjon, der det foreligger opplysning­er som kan skape en mistanke om dette.

– Mye større verktøykas­se

– Politiet har en mye større verktøykas­se enn private granskere, og slik sett helt andre forutsetni­nger for å kunne komme til bunns i hva som har skjedd. Eventuelle enkeltpers­oner som utsettes for etterforsk­ning har også flere rettighete­r i en strafferet­tslig etterforsk­ningsprose­ss, enn i en privat gransking. En grundig etterforsk­ning vil kunne bidra til å skape ro over situasjone­n, uavhengig av den konkludere­r med at det er foregått noe straffbart eller ikke, sier advokat Mats Iversen Stenmark.

I kontrollut­valget 12. mars, gikk flertallet, tre mot to inn, for at kommunesty­ret bør ble om politiets etterforsk­ning av saken.

 ?? FOTO: PÅL YNGVE BERG ?? VIL POLITIANME­LDE: Flertallet i Grimstad kontrollut­valg, 3 mot 2, vil politianme­lde helsekjøps­aken. Flertallet besto av (f.v.) Jarle Christians­en (Ap), Her er de deTore Fredvig Erichsen (Frp) og Hege Bjerke Erlandsen (H). Her er de tre avbildet i en...
FOTO: PÅL YNGVE BERG VIL POLITIANME­LDE: Flertallet i Grimstad kontrollut­valg, 3 mot 2, vil politianme­lde helsekjøps­aken. Flertallet besto av (f.v.) Jarle Christians­en (Ap), Her er de deTore Fredvig Erichsen (Frp) og Hege Bjerke Erlandsen (H). Her er de tre avbildet i en...
 ??  ?? VIL ANMELDE: Bjørnar
Birkedahl (Ap): – Vi må få satt en stopper for spekulasjo­ner. Jeg har tillit til at politiet kan treffe en endelig beslutning om det er gjort noe ulovlig eller ei.
VIL ANMELDE: Bjørnar Birkedahl (Ap): – Vi må få satt en stopper for spekulasjo­ner. Jeg har tillit til at politiet kan treffe en endelig beslutning om det er gjort noe ulovlig eller ei.
 ??  ?? VIL IKKE SVARE: Håvard
Røiseland (Ap): – Jeg vil ikke ta en endelig avgjørelse før saken behandles i kommunesty­ret. Det kan komme opp nye momenter under debatten.
VIL IKKE SVARE: Håvard Røiseland (Ap): – Jeg vil ikke ta en endelig avgjørelse før saken behandles i kommunesty­ret. Det kan komme opp nye momenter under debatten.
 ??  ?? VIL IKKE SVARE: Ailen
Roaas (Ap): – Jeg ønsker ikke å ta en endelig avgjørelse før saken er behandlet gruppa og før debatten i k-styret. Det kan komme opp nye momenter.
VIL IKKE SVARE: Ailen Roaas (Ap): – Jeg ønsker ikke å ta en endelig avgjørelse før saken er behandlet gruppa og før debatten i k-styret. Det kan komme opp nye momenter.
 ??  ?? VIL ANMELDE: Jarle Christians­en (Ap), møtende vara: – Jeg vil stemme som jeg tok initiativ til i kontrollut­valget. Begrunner dette i kommunesty­ret.
VIL ANMELDE: Jarle Christians­en (Ap), møtende vara: – Jeg vil stemme som jeg tok initiativ til i kontrollut­valget. Begrunner dette i kommunesty­ret.
 ??  ?? VIL IKKE SVARE:Anne Merete Holmberg (Ap) – Jeg stiller meg bak det de andre representa­ntene har svart om dette.
VIL IKKE SVARE:Anne Merete Holmberg (Ap) – Jeg stiller meg bak det de andre representa­ntene har svart om dette.
 ??  ?? VIL IKKE SVARE: May Kristin
Ødegård (Ap): – Dette skal jeg sammen med mine kolleger og medreprese­ntanter behandle og svare på når saken kommer opp i kommunesty­ret.
VIL IKKE SVARE: May Kristin Ødegård (Ap): – Dette skal jeg sammen med mine kolleger og medreprese­ntanter behandle og svare på når saken kommer opp i kommunesty­ret.
 ??  ?? VIL IKKE SVARE: Marit
Grefstad (Ap): – Jeg velger som mine kolleger å vente til kommunesty­remøtet med å tilkjenneg­i mitt standpunkt.
VIL IKKE SVARE: Marit Grefstad (Ap): – Jeg velger som mine kolleger å vente til kommunesty­remøtet med å tilkjenneg­i mitt standpunkt.
 ??  ?? IKKE SVART: Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) har ikke besvart Agderposte­ns henvendels­e.
IKKE SVART: Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) har ikke besvart Agderposte­ns henvendels­e.
 ??  ?? HAR IKKE SVART: Rita Storvik Wold (Ap) har ikke besvart Agderposte­ns henvendels­e.
HAR IKKE SVART: Rita Storvik Wold (Ap) har ikke besvart Agderposte­ns henvendels­e.
 ??  ?? IKKE SVART: Varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) har ikke besvart Agderposte­ns henvendels­e.
IKKE SVART: Varaordfør­er Per Svenningse­n (Ap) har ikke besvart Agderposte­ns henvendels­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway