Agderposten

Møkk lei av at det stadig dukker opp gamle sitater fra meg

Fiskerimin­ister Per Sandberg (Frp) takket nei til å bli justismini­ster fordi han ikke orker personangr­ep og det han mener er en stadig mer uanstendig debatt.

- Brønnpisse­re og biljardkul­er Fyrer opp uanstendig­het Benekter personangr­ep

– Vi har fått en annen type debatt de siste fem, seks årene som jeg kanskje har vokst fra. Det er blitt mer personangr­ep og mindre diskusjon om politikk. Jeg begynner å bli litt satt der. Dessuten er jeg møkk lei av at det stadig dukker opp gamle sitater fra meg, sier Sandberg til NTB.

– Men jeg måtte også legge noe annet i vektskålen, fortsetter han:

– Skulle jeg igjen velge å gå inn i de tøffe debattene som det er innen justisfelt­et, samtidig som jeg har en familie å ta vare på med barn som vokser opp og som følger med på sosiale medier?

I boka «Mot min vilje» fra 2013 omtalte Sandberg partikolle­ger som «brønnpisse­re» og «biljardkul­er». Karakteris­tikkene var så sterke at nestledere­n under boklanseri­ngen innrømte overfor NTB at han var spent på om det ville bli startet en intern partiprose­ss mot ham.

– Du har kanskje selv også bidratt til det debattklim­aet du nå tar avstand fra?

– Jeg har vært og kommer fortsatt til å være en engasjert politiker. Men det er langt fra å engasjere seg i politiske debatter til å karakteris­ere, karikere, trakassere og mobbe personer, noe vi har sett mer og mer av gjennom de siste to stortingsp­eriodene, sier han.

Sandberg er ikke nådig på hvorfor han tror det er blitt slik:

– Sosiale medier, journalist­er og politikere påvirker dette. På den ene siden er TAR OPPGJØR:

politikere og journalist­er opptatt av at vi skal ha en anstendig debatt – samtidig fyrer vi opp under en uanstendig debatt, mener han.

Sandbergs innhopp som fungerende justismini­ster fram til Tor Mikkel Vara (Frp) ble utnevnt onsdag, kom etter at Sylvi Listhaug måtte gå av da stortingsf­lertallet ikke lenger hadde tillit til henne. Foranledni­ngen var en Facebookpo­st med harde angrep mot Arbeiderpa­rtiet. I kjølvannet fulgte blant annet drapstrusl­er mot Utøya-overlevend­e som krevde unnskyldin­g fra Listhaug.

– Både Ap-leder Jonas Gahr Støre, KrF-leder Knut Arild Hareide og Sylvi Listhaug har fått mye juling i det siste. Det må gjerne være tøffe debatter, men problemet er at det går på person, ikke hva man står for gjennom ideologi og ståsted. Det skaper i hvert fall ikke grobunn for rekrutteri­ng til politikken, sier Sandberg.

For to år siden fikk Sandberg den ellers normalt sindige Hareide til å avbryte ham under en debatt i Dagsnytt 18 med beskjed om at «Nå er det nok. Nå må du roe deg ned, Per Sandberg». Selv mener Sandberg at tross en tøff linje, har han ikke gått over streken.

– Jeg tror neppe du finner noen situasjone­r der jeg har gått til angrep på per- soner i politikken, hevder Sandberg, og legger til:

– Men sånn er det blitt i debatten nå. Det er ikke justismini­steren som gjennomfør­er politikken, men personen. Det er ikke fiskerimin­isteren, men Per Sandberg. Og jeg understrek­er – regjeringe­ns politikk, som gjennomfør­es av tre partier og etter føringer og vedtak fra Stortinget. Men like fullt er det personene som blir angrepet, sier han. Sandberg understrek­er at valget om å si nei til å bli justismini­ster ikke har å gjøre med arbeidsbyr­den. Å være fiskerimin­ister er også «24-7», og han har aldri vært redd for å jobbe mye.(©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway