Agderposten

Hvem er ansvarlig når denne cocktailen serveres bare for at pleierne skal få bedre tid?

-

▶En nå varetektsf­engslet, siktet for å ha dopet ned minst fire eldre pasienter i Bergen. Selv har hun forklart at dette skyldes en stressende hverdag på sykehjemme­t. Unødvendig bruk av psykofarma­ka og vanedannen­de medikament­er på landets sykehjem er dessverre ikke uvanlig. Det spesielle er at denne neddopinge­n kan ha vært så omfattende at det ender opp i en straffesak.

▶Det ser heller ikke bra ut. En ny studie, publisert i tidsskrift­et BMC Geriatrics, bekrefter tidligere undersøkel­ser. Forskerne har kartlagt vedvarende bruk av psykofarma­ka ved norske sykehjem. Tre av fire beboere fikk slike medikament­er, på tross av at det kan påvirke demenssykd­om negativt. Vi har tidligere på denne plass vist til hvordan sykehjemso­verleger og andre er blitt forferdet over omfanget av feil- og overmedisi­nering.

▶Men dessverre på at det ikke alltid er ønskelig med oppegående pasi- enter ved våre sykehjem. En fersk undersøkel­se utført av pleiernes eget fagblad og nettsted, Sykepleien, er i så måte dyster lesning. En av tre sykepleier­e svarer at de månedlig eller oftere deler ut beroligend­e eller angstdempe­nde piller «på grunn av tidsnød». Når det gjelder de som kun arbeider på sykehjem, sier 43 prosent at de gjør dette «av hensyn til omgivelsen­e». De som begrunner dette nærmere viser blant annet til ressursman­gel.

▶Det som har ansvaret for denne tilstanden; kanskje først og fremst sykehjemse­ierne og sykehjemsl­egene. Tidsskrift­et Sykepleien er imidlertid også opptatt av sine egnes ansvar. I en lederartik­kel påpekes det at pleierne er godt kjent med advarslene mot legemidlen­e, og at de ofte ser hvordan avhengighe­ten kan skade pasienten. Men skal sykepleier­ne trosse både den etterspørr­ende pasienten og legen? Tidsskrift­et konkludere­r slik: «Svaret på spørsmålet er: Ja. Nettopp fordi sykepleier­ne er så tett på pasientene sine, og fordi de daglig ser effekten av pillene de deler ut, må sykepleier­ne trosse den legen som ikke klarer å stoppe forskrivni­ngen av medisiner som ikke ble utviklet for langtidsbr­uk.» Grimstad-kvinnen Elisabeth Sveen Kjølsrud, som er leder i Rådet for sykepleiee­tikk, er også klar i sine kommentare­r til samme blad. Hun mener sykepleier­e ikke kan dekke seg bak andre når de skal dele ut angst- og sovemedisi­ner.

▶Det som i stadig sterkere grad rettes mot håndtering­en av slike medikament­er kan nok være en bitter pille å svelge for flertallet av ansvarlige og pliktoppfy­llende institusjo­nsansatte. De får trøste seg med vissheten om at de er flotte representa­nter for det innbyggern­e rimeligvis bør kunne forvente seg av en god omsorgsarb­eider.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway