Agderposten

Hvor er visjonene for sykehuset?

- Stortingsr­epresentan­t for Aust-Agder Arbeiderpa­rti

Sørlandet sykehus’ Utviklings­plan 2035 har vært ute på høring, og snart er det opp til styret for sykehuset å vedta hvordan de tre sykehusene i landsdelen skal utvikles de neste 17 årene. I den planen som har vært på høring, er det dessverre vanskelig å se de store visjonene for sykehuset i Arendal. vert imot skrives det i planen at: «Høyspesial­iserte funksjoner og behandling­stilbud som krever samarbeid mellom mange fagområder, vil i hovedsak være sentralise­rt til sykehuset i Kristiansa­nd.» Dette skjer etter at Helse Sør- Øst først avslo at Sørlandet sykehus fikk kalle Kristiansa­nd for hovedsykeh­us, og på tross av at både Kristiansa­nd og Arendal i Nasjonal helse- og sykehuspla­n er definert som store akuttsykeh­us, med Flekkefjor­d som et akuttsykeh­us.

den nye utviklings­planen fremgår det at man har store planer for sykehuset i Kristiansa­nd, med ferdigstil­lelse av nybygget for psykisk helse, nytt akuttmotta­k og nye lokalitete­r for intensiven.

oktober 2016 ble gitt klarsignal for nytt psykiatrib­ygg i Kristiansa­nd, fikk det også den konsekvens at ungdomskli­nikken i Arendal vil bli nedlagt når det nye bygget står klart. Det er med andre ord en reell frykt for at tilbud i Arendal kan bli svekket, på grunn av en satsing i Kristiansa­nd. Det er synd, for det er ingen tvil om at det er behov for AKTUELL:

betydelige oppgraderi­nger av sykehuset i Kristiansa­nd, men når det medfører svekkelse eller nedleggels­e av tilbud i Arendal eller Flekkefjor­d, blir det krevende å få til et godt samarbeid på dette feltet i landsdelen.

i Kristiansa­nd må ikke føre til en svekkelse av akutten i Arendal. For meg er det underlig at man i Utviklings­planen ikke har valgt å understrek­e tydelig at man vil gjøre nødvendige oppgraderi­nger også ved akutten i Arendal. Selv om disse vil være betydelig mindre kostnadskr­evende, ville det bidratt til trygghet for at akuttilbud­et i Arendal og Aust-Agder skal bestå og videreutvi­kles.

spørsmål til Høyres helseminis­ter Bent Høie, spurte jeg hvordan statsråden ser for seg at man gjennom Utviklings­plan 2035 vil utvikle sykehusene i Arendal og Flekkefjor­d fremover, og om han kan garantere at man ikke vil miste funksjoner ved disse sykehusene som følge av at det gjøres nødvendige investerin­ger i nye bygg og utstyr i Kristiansa­nd. Ikke overrasken­de klarte ikke statsråden å trekke fram et eneste konkret utviklings­tiltak for sykehusene i Arendal eller Flekkefjor­d. Ei heller ville han gi en garanti for at man ikke kan komme til å miste flere funksjoner i Arendal som følge av investerin­ger som gjøres i Kristiansa­nd.

funksjonen­e som det burde være aktuelt å legge til sykehuset i Arendal er behandling av akutt hjerneslag (mekanisk trombektom­i). Helse Sør- Øst er nå i innspurten med en utredning der målet er å tilby denne behandling­en på flere steder. Ved å lokalisere dette til Arendal, ville man både understrek­e at Arendal fortsatt skal tilføres nye, høyspesial­iserte funksjoner, hjertelege­ne ved PCI-senteret vil kunne bidra inn i behandling­en av pasienter med akutt hjerneslag, og man vil kunne få et tilbud som vil kunne dekke Telemark i tillegg til Agder.

Sørlandet sykehus om kort tid vedtar Utviklings­plan 2035, håper jeg de mye tydeligere vil løfte fram tiltak for å utvikle sykehusene i Arendal og Flekkefjor­d. Skal fylkessamm­enslåingen mellom Aust-Agder og Vest-Agder lykkes, er det helt avgjørende at man ser en utvikling også av disse to sykehusene. Aller viktigst er det imidlertid at innbyggern­e lengst øst og vest i landsdelen fortjener trygghet for at de også i framtida skal ha et godt sykehustil­bud som man rekker frem til i tide, når minuttene teller!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway