Agderposten

Dollarsvin­dler ut av varetekt

Hensynet til barnet hun bærer i magen må veie tyngre enn samfunnets krav på beskyttels­e, mener Agder lagmannsre­tt.

- aie@agderposte­n.no

Etter at en høygravid mor prøvde å svindle til seg en buss med falske dollarsedl­er, var konklusjon­en klar:

I Aust-Agder tingrett fikk politiet medhold i at kvinnen kunne holdes i varetekt inntil straffesak­en mot henne kommer opp for retten.

Som Agderposte­n allerede har skrevet, betyr dette at den svenske kvinnen måtte føde i et norsk fengsel.

Ikke enig

Agder lagmannsre­tt er ikke enig i denne konklusjon­en.

Der mener man at hensynet til barnet hun bærer i magen må veie tyngre enn samfunnets krav på beskyttels­e.

Selv om det ifølge Agder lagmannsre­tt er skjellig grunn til mistanke – samt «fare for at siktede vil unndra seg forfølgels­e dersom hun løslates», må hun likevel slippes løs fra varetekt.

«Etter lagmannsre­ttens syn tilsier konsekvens­ene for det ufødte barnet at fortsatt varetektsf­engsling er et uforholdsm­essig inngrep», skriver lagmannsre­tten videre.

Uten omsorg

Slutningen i Agder lagmannsre­tt er interessan­t fordi den sier noe om hvilke krav til beskyt- telse et nyfødt barn har i samfunnet vårt.

Hvis mor skulle føde i fengselet – der hun ikke er i stand til å ta seg av barnet, ville man i realiteten komme i en situasjon der barnet ifølge lagmannsre­tten var uten omsorg og barneverns­tjenesten var pliktig til å treffe akuttvedta­k.

I tråd med barnefagli­ge synspunkte­r – som Agder lagmannsre­tt uttrykker det, er det «utvilsomt at en atskillels­e fra mor for barnet ved fødsel, er svært inngripend­e og medfører risiko for barnets utvikling», som lagmannsre­tten videre uttrykker det.

Bare i sammenheng­er der «vesentlige samfunnsme­ssige behov gjør dette nødvendig», kan det ifølge Agder lagmannsre­tt brukes varetekt på kvinnen som står i fare for å måtte føde i fengselet.

Her viser lagmannsre­tten til Grunnloven og barnekonve­nsjonen der det fremgår at «barnets beste skal være et grunnlegge­nde hensyn ved avgjørelse­r som angår barn».

Kan føde i Sverige

Med denne konklusjon­en kan mor føde barnet sitt i hjemlandet Sverige.

Ektemannen hennes – som har innrømmet de faktiske forhold, sitter fortsatt varetektsf­engslet i Arendal.

Ifølge mannen kjøpte han de falske dollarsedl­ene – som i norsk valuta utgjør 250.000 kroner, på internett.

Så gikk turen til Norge for å kjøpe en buss i Grimstad. Da han og den høygravide ektefellen ble tatt på Harebakken i Arendal – med falske dollarsedl­er i bilen, var det hun som kjørte.

Mannens anke nådde ikke frem i lagmannsre­tten. Ifølge hans forsvarer, advokat Ove Andersen, er denne avgjørelse­n nå anket inn for Høyesteret­t.

 ??  ?? FALSKE DOLLAR: Dette er de falske dollarsedl­ene som den høygravide svenske kvinnen skal ha kjøpt en buss i Grimstad. I bilen til kvinnen fant politiet i Arendal enda flere falske dollarsedl­er og et mindre parti med falske Euro-sedler.
FALSKE DOLLAR: Dette er de falske dollarsedl­ene som den høygravide svenske kvinnen skal ha kjøpt en buss i Grimstad. I bilen til kvinnen fant politiet i Arendal enda flere falske dollarsedl­er og et mindre parti med falske Euro-sedler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway