Agderposten

KrF skuffet over Høyre-ja til eggdonasjo­n

Til jubel i salen vedtok Høyres landsmøte lørdag at staten skal tilby eggdonasjo­n. Kristelig Folkeparti er skuffet.

- HØYRES LANDSMØTE

– KrF frykter at åpning for eggdonasjo­n kan føre til at vi endrer syn på barnet, at vi sorterer mer og at en viktig skranke mot surrogati blir fjernet, sier KrFs nestleder Olaug Bollestad til NTB.

Forslaget om å tillate eggdonasjo­n fikk flertall på Høyres landsmøte på Gardermoen lørdag. Men vedtaket kan gjøre det vanskelige­re for statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg å få oppfylt sin drøm om en full borgerlig samling, hvor også KrF er med.

KrF er nå sammen med Senterpart­iet alene om å gå imot eggdonasjo­n på Stortinget. Men Solberg håper KrF vil se positivt på summen av Høyres vedtak lørdag.

– Vi setter fortsatt en tydelig linje mot sorterings­samfunnet, sier Solberg på spørsmål fra NTB.

Nei til surrogati

KrF er også skuffet og overrasket over at Høyre endrer standpunkt i spørsmålet om assistert befruktnin­g for enslige, som også fikk tilslutnin­g på landsmøtet.

– Vi mener at det er et rimelig krav at det skal foreligge et etablert parforhold for å motta assistert befruktnin­g, ut fra vurderinge­n om at det sett fra barnets ståsted er en fordel å kunne vokse opp med to foreldre, når dette kan planlegges, sier Bollestad.

Solberg ser ikke på det å åpne for assistert befruktnin­g for enslige som noen veldig omfattende endring, all den tid adopsjon for enslige er tillatt. Høyre sa imidlertid nei til surrogati.

– Når det gjelder surrogati, håper jeg den debatten i vårt parti er bilagt for en god stund nå. Det er gode argumenter mot surrogati, sier Høyre-lederen.

Solberg stemte selv for assistert befruktnin­g for enslige, men mot eggdonasjo­n. Mannen som får ansvar for å følge opp sakene i regjering, helseminis­ter Bent Høie, var imot begge deler.

– Det var ventet at landsmøtet kom til å si ja til eggdonasjo­n. Det er et vanskelig spørsmål, det er gode argumenter på begge sider, sier Høie til NTB.

Han sier imidlertid at det blir et prioriteri­ngsspørsmå­l hvor mye staten skal dekke av behandling­ene som skal tilbys.

– Det er allerede slik at ved assistert befruktnin­g betaler man en betydelig høyere egenandel enn det man gjør med annen medisinsk behandling, sier Høie.

Han bekrefter at dette dermed vil bli et tilbud til dem som har råd til det.

Hvem er mor?

Hele 11 av 15 fylkeslag hadde gått inn for eggdonasjo­n før landsmøtet, men det ble likevel en engasjert debatt.

Motstander­ne mener eggdonasjo­n skaper tvil om hvem som er mor, og at barnets rett til å kjenne sitt biologiske opphav må komme foran. Stortingsp­resident Tone Wilhelmsen Trøen påpekte at eggdonasjo­n er mer komplisert og kostbart enn saeddonasj­on.

Flere unge høyrekvinn­er, med høyrekvinn­enes leder Tina Bru i spissen, gikk på talerstole­n og talte varmt for donasjon, ikke minst som en likestilli­ngssak. Teknologie­n og den medisinske utviklinge­n gjør det forsvarlig å sidestille inngrepene, ble det påpekt. (©NTB)

 ??  ?? LEDERTAP: Statsminis­ter Erna Solberg (Høyre)(t.v.), Jan Tore Sanner og Bent Høie under avstemning­en etter debatten om
LEDERTAP: Statsminis­ter Erna Solberg (Høyre)(t.v.), Jan Tore Sanner og Bent Høie under avstemning­en etter debatten om

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway