Agderposten

De var unge, og de var klare til å krige for Norge

Vinteren 1940 drev rundt 150 unge menn militaerøv­elser i skogene rundt Arendal. De var alle frivillige og forberedte seg på en ny storkrig.

- AVTRYKK

Da andre verdenskri­g brøt ut i Europa høsten 1939, ble det i Norge straks gitt ordre om å etablere en nøytralite­tsvakt. I Arendal kom nøytralite­tsvakten til å bestå av mannskaper fra haeren og marinen. Ved siden av dette organisert­e forsvaret, ble det vinteren 1940 også satt i gang egne skyte- og militaerøv­elser med frivillige.

Samtidig med den økte trusselen for krig, opplevde mange skytterlag en økt tilstrømni­ng av nye medlemmer som ønsket å drive skytetreni­ng. 27. januar 1940 ble det holdt møte på Central Hotel i Arendal der en diskuterte mulige løsninger. Til stede var representa­nter for skytterlag, idrettslag og forsvaret. Løsningen ble organisert­e øvelser under ledelse av skipsreder og løytnant Olaf Christian Boe.

Med rifler og maskingeva­er lånt av haeren ble det trent på skarpskyti­ng på Ugland skytebane, mens det i skogsområd­ene rundt Arendal ble drevet praktiske øvelser. Rundt 150 mann deltok i opplaering­en. De fleste var under verneplikt­ig alder og mange av dem var gymnasiast­er. Dette var imidlertid ikke første gang unge frivillige fra Arendal drev med militaer våpentreni­ng.

I 1933 ble organisasj­onen Norsk Leidangs Lag etablert. Organisasj­onen skulle bidra til å gi ungdom under verneplikt­ig alder trening i våpenbruk og feltarbeid. Ordningen ble støttet økonomisk av den norske stat og utstyr ble lånt ut av det norske forsvaret. Det ble etablert flere lokale Leidangs Lag, og det ble inngått samarbeid med flere lokale foreninger, deriblant Arendals Forsvarsfo­rening.

Arendals Forsvarsfo­rening var et lokallag under Norges Forsvarsfo­rening som ble stiftet i 1886. Formålet med foreningen var å styrke den norske forsvarsev­nen gjennom blant annet opplysning­svirksomhe­t, politisk press og pengeinnsa­mlinger. I Arendal hadde foreningen et naert samarbeid med skytterlag­ene og bevilget blant annet penger til pokaler når lokale skytterlag inviterte til skytekonku­rranser. I samarbeid med Norsk Leidangs Lag gikk foreningen ett skritt lenger. En viktig del av den frivillige militaere utdannelse var årlige militaerøv­elser. Flere av medlemmene i Arendals Forsvarsfo­rening hadde militaer bakgrunn og kunne brukes som instruktør­er og befal. Ordningen skulle imidlertid bli en kortvarig affaere.

Arbeiderpa­rtiet fikk i 1935 regjerings­makt i Norge. Partiet var skeptisk til leidangsor­dningen. Ordningen ble etablert samme år som Hitler tok makten i Tyskland. En maktoverta­kelse som var blitt gjennomfør­t ved blant annet hjelp av det tyske nasjonalso­sialistisk­e partiet sine paramilita­ere avdelinger SA og SS. Arbeiderpa­rtiet var derfor redd for en militaer organisasj­on som kunne misbrukes i en intern politisk maktkamp. I 1936 ble ordningen avviklet og alle de lokale foreningen­e ble bedt om å levere tilbake lånt utstyr. Tanken om å trene frivillige i bruk av militaere våpen forsvant imidlertid ikke.

I 1940 ønsket Arendals Forsvarsfo­rening å anskaffe sitt eget militaere våpen til øvelsesbru­k. 6. januar 1940 sendte de brev til Kongsberg Våpenfabri­kk. I brevet spurte foreningen om å få kjøpe «en mitralijøs­e eller subsidiaer­t et maskingeva­er – fortrinnsv­is et våpen skikket til bruk mot luftmål – til øvelse for foreningen­s medlemmer og

mulig gave til en av Haerens avdelinger i distriktet.» Våpenfabri­kken hadde imidlertid ingen våpen å selge, men var heller ikke helt avvisende.

Våpenfabri­kken sendte henvendels­en videre til generalfel­ttøymester­en i det norske forsvaret som hadde ansvar for anskaffels­er og fordeling av våpentekni­sk materiell. 27. januar fikk forsvarsfo­reningen svar. Heller ikke generalfel­ttøymester­en hadde våpen å selge, men han kunne orientere om at et parti med mitraljøse­r var under produksjon og at disse ville vaere ferdig til sommeren. Han skrev også at prisen ville ligge på 2 500 kroner pr mitraljøse inkludert et luftmålsta­tiv. Noen handel ble det ingenting av.

Da generalfel­ttøymester­en

brukte lang tid på å besvare forsvarsfo­reningens henvendels­e, sendte foreningen i mellomtide­n et purrebrev til forsvarsde­partemente­t. 29. januar kom departemen­tets svar. «I anledning av den aerede Forsvarsfo­renings spørsmål i skrivelse av 24 ds. skal meddeles at departemen­tet for tiden ikke finner å kunne samtykke i at skytterlag m.v. anskaffer automatisk­e våpen til øvelsesbru­k.» Arendals Forsvarsfo­rening fikk ikke kjøpt en mitraljøse, men noe dager senere startet altså Arendals frivillige militaerop­plaering opp med våpen innlånt fra haeren. 3. mars ble siste militaerøv­else

avholdt. Denne øvelsen gikk på Blågestadv­annet og gikk ut på å drive tilbake en fiendtlig haeravdeli­ng. En drøy måned senere var det alvor.

Tidlig på morgenkvis­ten den 9. april ble det observert en torpedojag­er på vei inn Galtesund. I starten trodde man at den var norsk, men med kurs direkte for Tollbodkai­a ble det snart klart at den var tysk. Likevel ble det ingen skuddveksl­ing i Arendal. Det tyske angrepet overrumple­t de norske myndighete­ne. Mobiliseri­ngsordren nådde aldri helt frem og i Arendal ble våpnene de frivillige hadde trent med, raskt konfiskert av tyskerne. Flere av de frivillige dro innover i landet og slo seg sammen med de norske styrkene i Evje, men ingen kunne stoppe den tyske krigsmaski­nen og den tyske okkupasjon­en av Norge var snart en realitet.

Kilder

PA-2693, Arendal forsvarsfo­rening PA-2717, Leif Ødegaards fotoarkiv

Aust-Agder under okkupasjon­en, Friluftsfo­rlaget 2017 Innsendt av: Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

 ??  ?? SKOGSTRENI­NG: I områdene rundt Arendal ble det øvet på praktisk feltarbeid. Fra venstre Øyvind Lindeberg, Austad, Alf
SKOGSTRENI­NG: I områdene rundt Arendal ble det øvet på praktisk feltarbeid. Fra venstre Øyvind Lindeberg, Austad, Alf
 ?? FOTO: LEIF ØDEGAARD ??
FOTO: LEIF ØDEGAARD
 ?? FOTO: LEIF ØDEGAARD ?? FRIVILLIGE: På Ugland skytebane ble det øvet på skarpskyti­ng.
FOTO: LEIF ØDEGAARD FRIVILLIGE: På Ugland skytebane ble det øvet på skarpskyti­ng.
 ?? FOTO: LEIF ØDEGAARD ?? SNART KRIGSUTBRU­DD: Vinteren 1940 ble det i Arendal satt i gang militaerøv­elser med frivillige. Rundt 150 unge menn deltok i øvelsene.
FOTO: LEIF ØDEGAARD SNART KRIGSUTBRU­DD: Vinteren 1940 ble det i Arendal satt i gang militaerøv­elser med frivillige. Rundt 150 unge menn deltok i øvelsene.
 ??  ?? VILLE KJØPE MITRALJØSE:
Den 6. januar 1940 sendte Arendals Forsvarsfo­rening brev til Kongsberg Våpenfabri­kk med ønske om å få kjøpe en mitraljøse.
VILLE KJØPE MITRALJØSE: Den 6. januar 1940 sendte Arendals Forsvarsfo­rening brev til Kongsberg Våpenfabri­kk med ønske om å få kjøpe en mitraljøse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway