Agderposten

Mange har et forhold til denne tingen

-

Kjell Are Eilertsen lurte i går på hva dette er. Vi har fått mange svar. Her er noen:

– Det er ei lita «blåselampe» av messing. Den ble fylt med bensin, og en varmet den opp med hendene til det kom ut litt bensin i spiralen som en så tente på. Etter kort tid hadde en liten kraftig flamme. Størrelsen er som en stor kaffekopp, skriver Eivind Aamland i Lillesand.

Reidun og Hans Kristensen sier det er ei lita parafinlam­pe. – Vi har en helt lik her, og på den står det Høvik verk nr. 50.

Else Messel skriver at det er en liten spritlampe som brenner med en stikkflamm­e.

– Den kan brukes som loddelampe og diverse.

Mats A. Askeland sier også at dette er ei loddelampe.

– Denne blei fyra opp og hengt opp etter kroken for å varme opp det som skulle loddes, forklarer han.

Sverre Husebye ringt:

– Høvik lys laget disse lampene. Jeg har en helt maken her. Det er jo greit at han har fyrstikker, humrer Huseby med henvisning til bildet.

– Dette er en bensinbren­ner, har også også kalt en «gullhøne». Kan for eksempel brukes som skibrenner, eller til å varme en liten loddebolt, forteller Bjarne Lien.

– Dette er ei gullhøne, Brukte slik til skismørnin­g på 1950-tallet for å varme opp klisteret, skriver

sier det er en mini-loddelampe som drives på sprit og som ble brukt av rørleggere og kanskje elektriker­e til smålodding, mens 15 år gamle Emma Henriksen Sandnes skriver:

– Dette er en bensindrev­et brenner for tenning av primus, eller til skismøring.

Eyvind Askeland i Gjøvdal husker godt slike i bruk på slutten av 1950-tallet:

– Det er en primus til å varme opp en loddebolt. Du henger loddebolte­n i kroken slik at den blir varmet opp av flamma fra sidestykke­t. Så kan du lodde, forklarer han.

Harald Hogseth på Nedenes forteller at «Høvik verk nr. 50» er en forvarmer til primus produsert tidlig på 50-tallet.

– Den fyres opp med bensin og går på selvtrykk. Når du får fyr på den, henger du lampa i en krok på primusen, og så blåser flamma mot primusen, forklarer han.

Da vi søkte på «Høvik verk nr. 50» på nettet, fikk vi fort opp ordet primusbren­ner.

På Wikipedia forklares primus slik: «Den virker ved at brennstoff, vanligvis parafin, ved hjelp av lufttrykk blir presset gjennom en brenner med dyse, slik at det dannes damp som forbrennes med luft.

Forbrennin­gen er nesten fullstendi­g, og det dannes lite sot. For å oppnå parafindam­p i starten, forvarmes brenneren, oftest med en spritflamm­e.» Lampa, eller brenneren, kan nok brukes til litt av hvert, slik mange av dem som har kontaktet oss beskriver.

Tusen takk for stort engasjemen­t!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Irene Hegge Guttormsen
Irene Hegge Guttormsen
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway