Agderposten

- Dette er et religiøst Gestapo

Den tidligere ambassadør­en ved den iranske ambassaden i Oslo, Perviz S. Khazai, sier at eksil-iraneres frykt for spionasje er velbegrunn­et.

-

Den tidligere ambassadør­en, som hoppet av i 1982, levde på hemmelig adresse og ble norsk statsborge­r, forteller til Agderposte­n at han hadde et eget budsjett til rekrutteri­ng av mennesker i Norge da han jobbet som øverste diplomat ved den norske ambassaden i Oslo.

– Men den gang var ikke flyktnings­pionasje saerlig utviklet. Siden jeg hoppet av, er svaert mange mennesker flyktet fra Iran. Dette har ført til at myndighete­ne er blitt mer organisert i overvåking­en av iranere i eksil, og spesielt de som har vaert politisk aktive.

Så eksilirane­re på Sørlandet har grunn til å frykte at de blir utsatt for spionasje?

– Absolutt. Den frykten er velbegrunn­et.

Så dette er ikke en paranoid reaksjon?

Han ler.

– Nei, dette er alvorlige greier. Vi snakker her om en religiøs nazisme. Dette er et religiøst Gestapo. Og regimet har en agenda overfor eksilmiljø­et.

Og hva er det?

– Det er nettopp å skape uro blant iranere som er flyktet til Norge og bruke dem i sin virksomhet.

Skamfull og desillusjo­nert

Den tidligere toppdiplom­aten er kommet med fly fra Genève for å delta på et møte i regi av Arkivet freds -og menneskere­ttighetsse­nter i Kristiansa­nd. «Iranske vitner forteller» er tittelen på arrangemen­ten, hvor fokuset spesielt er rettet mot iranske kvinneskje­bner, kvinner som nå bor på Sørland som eksilirans­ke flyktninge­r.

Derfor er det ikke den tidligere ambassadør­en som er hovedgjest når han entrer talerstole­n og retter blikket mot den fullsatte foredragss­alen. Men han er likevel kommet hit for å fortelle om sin egne skjebne og sine fjorten år som karrieredi­plomat som fikk en brå slutt da han for over tretti år siden hoppet av og søkte politisk asyl i Norge.

Han fortalte at han var en skamfull og desillusjo­nert diplomat da han hoppet av.

– Før arrangemen­tet startet, var jeg med på en omvisning i torturkjel­leren her på Arkivet hvor motstandsf­olk ble utsatt for overgrep under Den andre verdenskri­g. Det var forferdeli­g å se. Men dette er noe vi iranere kjenner så altfor godt til. Vi lever under slike forhold nå, fortalte han forsamling­en.

Truer og infiltrere­r

I et flere timer langt intervju med den tidligere ambassadør­en etter hans foredrag denne kvelden i Kristiansa­nd, forteller han Agderposte­n om hvordan den iranske ambassaden i Oslo jobber.

– Etterretni­ngen ved ambassaden i Oslo har som oppgave å infiltrere motstandsf­olk, samt rekruttere fanatiske muslimer. Men agentene kan også rekruttere ved å betale penger eller ved å true familien i Iran. Samtidig kan ambassaden true med å stoppe muligheten for å besøke familie i Iran. Det hender også at flyktninge­r som kommer hit kan vaere fra iransk etterretni­ng. I arbeidet med å infiltrere eksilirane­re i Norge brukes mange metoder, sier han.

Da han selv jobbet som ambassadør på begynnelse­n av 80-tallet, forteller han at store deler av pengene den gang ble brukt til såkalt «kulturutve­ksling».

– Vi sendte folk til Iran på kulturreis­er. I realiteten ble de sendt til Iran for å bli hjernevask­et. Senere er nok metodene blitt annerledes i tråd med samfunnsut­viklingen, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? RELIGIØS NAZISME: Den tidligere ambassadør­en ved den iranske ambassaden i Oslo, Perviz S. Khazai, mener at eksilirane­re på Sørlandet har god grunn til å frykte at de er utsatt for flyktnings­pionasje fra iranske myndighete­r. Han beskriver metodene til...
RELIGIØS NAZISME: Den tidligere ambassadør­en ved den iranske ambassaden i Oslo, Perviz S. Khazai, mener at eksilirane­re på Sørlandet har god grunn til å frykte at de er utsatt for flyktnings­pionasje fra iranske myndighete­r. Han beskriver metodene til...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway