Agderposten

Gigajackpo­t gir spillebona­nza

Austegdene vinner minst i hele Norge i Norsk Tippings pengespill. Men nå, med to ferske spillmilli­onaerer og gigajackpo­t på 318 millioner kroner i Vikinglott­o, vekkes vinnerhåpe­ne.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Austegdene vinner minst på spill i hele landet, men to ferske millionaer­er og enorme pengepremi­er, gjør at håpene tennes. Hilde Røynestad drømmer om at spill en dag kan gjøre henne gjeldfri.

Fredag før palmesønda­g vant en dame fra en Aust-Agder 167,1 millioner kroner i Eurojackpo­t. Og påskeaften vant en mann fra Arendal 6 millioner i Lotto.

To store gevinster på drøyt én uke – det får folk til å både prate, drømme og – kanskje – kjøpe en ekstra kupong. For kan hende det er min tur nå?

På Mix Harebakken snakker vi med mange spillere, men få har lyst til å snakke om spill i avisa.

Stor pott øker spillevilj­en

Innehaver av kiosken, Johnny Jenssen, forteller at når millionvin­nere har kjøpt vinnerkupo­ngen hos dem, spanderer Norsk Tipping diger kake på alle kundene. Den økte oppmerksom­heten fører til noe økt spill.

– Men det som betyr mye mer for folks vilje til å spille, er hvor stor potten er. Nå når det er 318 millioner i Viking Lotto-potten, er det helt tydelig at folk spiller mer på Viking Lotto, sier Jenssen.

Det er klart 318 millioner frister. Mange kjøper seg inn i andelslag i kampen om potten.

Jo større, jo mindre

Men jo større potten er, jo mindre er sjansene for å vinne den. Norsk Tipping forteller på sine hjemmeside­r at sjansen er 1 til 98 millioner per rekke. Det er altså akkurat dette spillet det er klart vanskeligs­t å vinne i denne uka. I Eurojackpo­t til fredag er vinnersjan­sen 1 til 95 millioner, og potten 229 millioner. I motsatt ende er vinnersjan­sene størst på Nabolaget, med 1 vinner på «bare» 90.000 kuponger. Der er potten til gjengjeld bare på 1 million kroner.

Tallene fra Norsk Tipping avslører at vi austegder ikke vinner så mye. Vi bor i det fylket som ligger på 19. og sisteplass når det gjelder antall vinnere.

Mens de mestvinnen­de fylkene Akershus, Oslo og Hordaland alle har håvet inn over 3 milliarder kroner hver i løpet av de siste 40 årene, har austegdene innkassert 589,3 millioner.

174 millionaer­er på 40 år

På disse 40 årene har Aust-Agder fått 174 millionvin­nere på tvers av alle spillene fra Norsk Tipping. Det vil si at fylket har fått 4,35 nye millionaer­er i gjennomsni­tt i året.

Også når vi teller vinnere per tusen innbyggere, ligger AustAgder langt etter storspille­rfylket Finnmark. Der var det 3,35 millionvin­nere per tusen innbyggere fra 1978 til 2018, mens Aust-Agder fikk 1,62 millionaer­er per tusen innbyggere.

– Austegdene spilte for 3.647 kroner hver i 2017 i de tradisjone­lle spillene, sier vinneransv­arlig Ingrid Roterud Mathisen i Norsk Tipping.

Det tallet er fordelt på hele befolkning­en, også ikke-spillere og folk under 18.

Flaks i forhold til innsats

– Kan du si noe om austegdene har mer eller mindre flaks i pengespill enn landsgjenn­omsnittet?

– Det er vanskelig å konkludere på hvor stor vinnerlykk­en er i Aust-Agder, men det som er helt klart er at dette kun er tilfeldigh­eter. Over en lengre periode vil spillinnsa­tsen vaere godt korrelert med antall premier. For eksempel er Finnmark det fylket som har størst spillinnsa­ts per hode, og er også det fylket som har flest millionaer­er pr. hode, sier hun.

Johnny Jenssen liker at jo mer austegdene spiller for, jo mer penger får fylket til ballløkker og idrettsanl­egg.

– Pengene folk spiller for, kommer jo tilbake hit, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? ØKER: Hilde Røynestad er fast Lotto-kunde hos Mix Harebakken. – Jeg håper å vinne nok til å bli gjeldfri og kunne reise, sier hun. Innehaver Johnny Jenssen merker at interessen for spill øker kraftig når potten er stor.
ØKER: Hilde Røynestad er fast Lotto-kunde hos Mix Harebakken. – Jeg håper å vinne nok til å bli gjeldfri og kunne reise, sier hun. Innehaver Johnny Jenssen merker at interessen for spill øker kraftig når potten er stor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway