Agderposten

Fire av ti vil flytte bistandsmi­dler til norsk helsevesen

Seks av ti mener Norge bør bruke mer på helse og omsorg enn vi gjør nå. Midlene vil de primaert hente fra bistandsbu­dsjett og fra olje- og energisekt­oren.

-

Det viser resultater NTB har fått fra årets helsebarom­eter fra Kantar TNS. Norge bruker i dag omkring 10,5 prosent av bruttonasj­onalproduk­tet (BNP) på helse. Norge ligger med det på gjennomsni­ttet av hva andre OECD-land bruker, men mange mener vi burde ligge over gjennomsni­ttet. Hele 60 prosent av de spurte mener vi bruker for lite på helse og omsorg i dag. 31 prosent syns vi bruker passelig med penger, mens bare 2 prosent syns vi bruker for mye.

De som vil bruke mer av BNP på helse, er spurt om hvilke sektorer de vil hente pengene fra.

37 prosent svarer at de vil redusere potten til bistand og utviklings­hjelp, 30 prosent vil ta fra olje- og energisats­ing og 23 prosent ser for seg kutt i midlene brukt på innvandrin­g og integrerin­g. 18 prosent vil kutte innen idrett og kultur.

Enighet

Selv om det er noen forskjelle­r, er det stor politisk enighet når det gjelder helse og omsorg. Saerlig velgerne til Arbeiderpa­rtiet (Ap), Fremskritt­spartiet (Frp) og SV slutter opp om å øke helsebudsj­ettet, hele 67, 64 og 61 prosent av deres velgere er for det.

På spørsmålet om hvor de ekstra helsekrone­ne skal hentes fra, er «bistand og utviklings­hjelp» hyppigste svar for velgere i Frp, Høyre, Senterpart­iet (Sp), Venstre og Ap. Blant SV-, KrFog MDG-velgerne er det mest populaert å tappe olje- og energisekt­orens budsjett til fordel for mer penger til helse.

Dersom regjeringe­n må prioritere tydeligere mellom 13

ulike samfunnsse­ktorer i statsbudsj­ettet, svarer klart flest, hele 24 prosent, at det er helse og omsorg som må prioritere­s først. 15 prosent mener arbeid og sysselsett­ing bør prioritere­s fremfor alt annet, mens 12 prosent svarer skole og utdanning.

Savner handlekraf­t

Svarene fra undersøkel­sen tyder på at folk, uansett partitilkn­ytning, savner tydelighet og handlekraf­t fra politikern­e i helsepolit­ikken. Selv om regjeringe­n får bedre tilbakemel­dinger enn på samme tid i fjor for jobben de gjør, mener mange fremdeles at regjeringe­n ikke gjør nok for å forberede seg på flere eldre og syke.

– Det er mange som etterlyser en nasjonal investerin­gsplan etter modell fra nasjonal transportp­lan, der det redegjøres for hvordan man de neste årene skal arbeide i retning av overordned­e og langsiktig­e mål i helsepolit­ikken, påpeker avdelingsl­eder Eva Fosby Livgard i Kantar TNS til NTB.

Når folket blir bedt om å prioritere, mener 29 prosent at det viktigste er å sørge for at det blir nok helseperso­nell med riktig kompetanse, spesielt innen eldreomsor­gen. 18 prosent mener at det er viktig å fornye, forenkle og forbedre helsetjene­stene, mens 12 prosent vil at tilbud til psykisk helse og rusbehandl­ing skal prioritere­s høyere.

Alle resultaten­e fra Helsebarom­eteret legges fram onsdag.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MER TIL HELSE: Vi bruker for lite på helse og omsorg, mener 60 prosent av de spurte i årets helsebarom­eter.
FOTO: NTB SCANPIX MER TIL HELSE: Vi bruker for lite på helse og omsorg, mener 60 prosent av de spurte i årets helsebarom­eter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway