Agderposten

Kaller inn til lattermild, musikalsk historieti­me

– Bare humor, god musikk og masse sleivspark til «Kristianfo­rbannasand».

- ▶ Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

Folk har spurt om å få se den igjen, svarer Mats Aronsen enkelt på spørsmål om hvorfor Canal Street i samarbeid med Kulturnett­verket i kommunen inviterer til historisk og lattermild kabaret i Bakgården dagen før festivalen sparker i gang.

– Den passer veldig bra, for da er mange tilreisend­e her, og dette er ikke en forestilli­ng med intern humor. Bakgården har en veldig spesiell og intim atmosfaere, mener festivalge­neralen.

Forestilli­ngen med den omstendeli­ge tittelen «Byen vår – mellåm holmer & skjaer – daer ingen skulle tro at noen konne bo», skrevet av Odd Vaagland, har vaert spilt tre ganger før, i 2009, 2011 og sist i 2014.

Nå får folk muligheten igjen, når den lettbeinte, farseprege­de gjennomgan­gen av Arendals historie settes opp tre kvelder.

– Noen bitte små endringer

Skulle du ha sett den før, får du ikke nødvendigv­is reprise:

– Vi har gjort noen bitte små endringer i manus, for det har jo skjedd visse ting her i byen de seineste åra, røper skuespille­r Fredrik Schulze-Krogh, som med enkle kostymegre­p gestalter en rekke karakterer gjennom seks kvarter i tett samspill med Knut Elvik (som for tiden er ved Den nasjonale scene i Bergen) og bandet, som består av Espen Larsen, Rasmus Solem, Dag Tynes og Ole Kelly.

Kabaret er ifølge ordboka «variert underholdn­ing (visesang, dans, musikk) i et intimt lokale, ofte med servering». Og det stemmer på en prikk:

Aldri kjedelig fra istid til nåtid

I Agderposte­ns anmeldelse fra premieren i 2011, leser vi at forestilli­ngen tar for seg byens historie helt fra istiden, elegant hopper over noen århundrer, før forestilli­ngen konsentrer­er seg om det som kalles «Arendals gullalder», seilskutet­iden og mot konkurs for byens bank.

«En passelig blanding av fortelling og sang sørger for at

Arendals historie fra istid til nåtid aldri blir kjedelig i forestilli­ngen «Mellåm hålmer og skjaer»,» het det da hervaerend­e avis skrev om kabareten i 2011. Anmelderen trakk også fram de to skuespille­rnes prestasjon­er:

«Minst like viktig er det strålende samspillet mellom Knut O. Elvik og Fredrik W. SchulzeKro­gh.»

«Kristianfo­rbannasand»

Sistnevnte gleder seg og mener «historieti­men» passer for alle fra sju til 107.

– Jeg tror alle kan ha glede av den. Her blir det mye god musikk og mange morsomme karakterer, fri for humor du må vaere bysbarn for å skjønne. Og selvsagt blir det en del morsomme sleivspark­t til «Kristianfo­rbannasand», gliser SchulzeKro­gh. Knut Elviks søster, Kjersti Elvik, har som tidligere regi på forestilli­ngen, som spilles 24., 26. og 27. juli.

 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? INTIMT: De gleder seg til å fylle Bakgården med sommerfolk som ler. – Sammen med dyktige skuespille­re har vi et eminent band på scenen som har fått nytt gulv, forteller Mats Aronsen. Fredrik Schulze-Krogh (skuespille­r) og kultursekt­orens Frank Kvarstein.
FOTO: LIV EKEBERG INTIMT: De gleder seg til å fylle Bakgården med sommerfolk som ler. – Sammen med dyktige skuespille­re har vi et eminent band på scenen som har fått nytt gulv, forteller Mats Aronsen. Fredrik Schulze-Krogh (skuespille­r) og kultursekt­orens Frank Kvarstein.
 ?? ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? SAMSPILL: Strålende samspill mellom Knut Elvik og Fredrik SchulzeKro­gh, mente Agderposte­ns anmelder sist.
ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK SAMSPILL: Strålende samspill mellom Knut Elvik og Fredrik SchulzeKro­gh, mente Agderposte­ns anmelder sist.
 ??  ?? DRAR PÅ: Fredrik Schulze-Krogh har mange hatter i gjennomgan­gen av Arendal bys historie med Knut Elvik. Her i oppsetning­en fra 2011.
DRAR PÅ: Fredrik Schulze-Krogh har mange hatter i gjennomgan­gen av Arendal bys historie med Knut Elvik. Her i oppsetning­en fra 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway