Agderposten

Får kritikk for å lønne vakter under Touren

- Eget kurs – Rar pengebruk Avhengig av flere Etterlyser bedrifter og lag ssbr@agderposte­n.no

«Den 22. og 23. mai er Grimstad så heldig at vi får et sykkelritt i verdenskla­sse gjennom byen vår. For å få dette til trenger vi å bemanne 286 løypevakte­r i løpet av disse to dagene. Til det trenger vi din hjelp!»

Slik lyder innledning­en i eposten som onsdag ble sendt ut til alle ansatte i Grimstad kommune. Videre heter det at «som ansatt i Grimstad kommune kan du få bidra i arbeidstid­en eller avspasere den tiden du bruker utover vanlig arbeidstid (gitt at det ikke må settes inn vikar og du har mulighet til å tilpasse arbeidstid­en din slik at det passer).»

I tillegg må alle vakter gjennomgå et vaktkurs på nett eller i løpet av to timer på rådhuset.

De tre etappene av årets Tour des Fjords kjøres mellom henholdsvi­s Lindesnes og Grimstad, Risør og Kristiansa­nd samt Farsund og Egersund. Og for å få gjennomfør­t rittet gjennom Grimstad de to første dagene, kreves altså 286 løypevakte­r. Kommunen mangler fortsatt mange, og sendte derfor ut e-posten onsdag.

Dette har fått flere til å reagere. Blant dem er flere politikere i kommunen. Utvalget disponerer 300.000 kroner som fordeles på ulike arrangemen­ter gjennom året. Hanne Bie-Lorentzen Schultz (Frp) reagerer på at kommunen plutselig åpner pengesekke­n for ett konkret arrangemen­t, mens andre i langt ETTERLYSER VAKTER:

større grad er avhengig av frivilligh­et.

– Det kan her bli snakk om veldig mye av kommunens penger. Dette er ikke en sak som er behandlet i kommunesty­ret, og vi opplever det som rar bruk av pengene, sier Schulz.

Hun understrek­er at hun er svaert positiv til at Grimstad er vertsby for Touren og at det arrangeres andre større ting i byen. Det hun reagerer på, er måten vaktholdet finansiere­s på.

– Da kan man spørre seg hvilke arrangemen­ter som er de viktigste, og kommunen dermed bruker så mye penger på. Hva om det kommer et annet arrangemen­t en annen gang, vil man gjøre det samme da? spør Frp-politikere­n.

– Jeg vil ikke tro det er mange private bedrifter som gjør det samme. Hvorfor skal en privat ansatt måtte gjøre dette på dugnad mens en kommunalt ansatt får betalt? fortsetter hun.

Saken vil bli løftet opp i neste formannska­psmøte.

– Jeg er opptatt av at skattebeta­lernes penger forvaltes på riktig måte. Vi har ikke så mye penger i kommunen at vi bare kan hive dem rundt oss, sier Hanne Bie-Lorentzen Schultz.

På rådhuset har ledelsen en annen oppfatning av saken. Her medgir naeringssj­ef Bodil Slettebø at hun ikke tenkte over at dette kunne bli et problem. Forslaget om å etterlyse vakter internt i kommunen kom fra prosjektgr­uppen for Tour des Fjords ved Slettebø, og ble besluttet av rådmannen.

– Bakgrunnen for dette er at vi mangler mange frivillige og løypevakte­r. Får vi ikke dem på plass, får vi ikke rittet gjennomfør­t. Kommunen tar en stor kostnad ved å arrangere Tour des Fjords, og å rekruttere internt blir en del av det, forklarer naeringssj­efen.

Hun opplyser at kommunen i forkant har annonsert etter frivillige i avisen, gjennom besøk i idrettsråd­et og i direkte dialog med lag og foreninger. Likevel er det stor mangel på vakter, og det ble da besluttet å gå ut med en intern etterlysni­ng.

– Forstår du at det kommer reaksjoner på dette?

– Jeg har ikke tenkt over at det var en problemsti­lling. Våre ansatte får jo ikke betalt, men får gjøre dette i arbeidstid­en sin, svarer naeringssj­efen.

– Men da får de jo lønn for arbeidet? Eller avspaserin­g om de gjør det på fritiden?

– Jo, de gjør jo det, svarer Slettebø. Kommunen har allerede fått inn flere meldinger fra ansatte som ønsker å stille som løypevakte­r, men fortsatt trengs flere.

– Jeg vil også oppfordre alle lag og foreninger til å stille opp, og til å ta kontakt med oss. Alle vakter betales med 200–300 kroner, og vi vil gjerne andre bedrifter gjør det samme, men det må vaere opp til bedriftene. Og om lag eller foreninger stiller på dugnad, så vil jo dugnadspen­gene normalt gå til det respektive laget eller foreningen, avslutter naeringssj­efen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway