Agderposten

Omskjaerin­g splitter SV

- Advarer Ble utsatt Frp vedtok forbud

SV-leder Audun Lysbakken måtte bruke sin dobbeltste­mme da sentralsty­ret i forrige uke innstilte på at forslaget burde avvises av landsstyre­t. Fem stemte for og fem stemte imot, men nestleder Kirsti Bergstø var vaerfast i Finnmark og meldte forfall til møtet.

I likhet med Lysbakken, partisekre­taer Audun Herning og partinestl­eder Snorre Valen er Bergstø imot å innføre en aldersgren­se for omskjaerin­g av gutter. På den andre siden står blant andre helsepolit­isk talsperson Nicholas Wilkinson, SU-leder Andrea Sjøvoll og flere fylkeslag.

Men spenningen er stor i SV foran helgens landsstyre­møte. Få tør spå hva utfallet blir.

Klassekamp­en omtaler fredag et opprop fra 217 SV-medlemmer som ber landsstyre­t si ja til et forbud mot omskjaerin­g av guttebarn.

– Jeg synes barns rettighete­r skal gå foran religiøse rettighete­r. I tillegg mener jeg som helsepolit­iker at dette er dårlig bruk av ressursene i helsevesen­et, sier Wilkinson til avisen.

Bergstø er uenig i partifelle­ns konklusjon­er, men framholder ØNSKER IKKE FORBUD:

at saken byr på svaert krevende avveininge­r.

– Det er veldig forståelig at mange reagerer på irreversib­le inngrep som ikke er medisinsk begrunnet. Men Det mosaiske trossamfun­n har vaert veldig tydelig i sine tilbakemel­dinger og omtaler dette som et jødeforbud. Sterke advarsler kommer også fra andre religiøse miljøer, sier hun til NTB. Lindboe er blant dem som ivrer for en slik grense.

Forslaget skulle egentlig ha blitt behandlet under SVs landsmøte i fjor, men saken ble utsatt og overført til partiets nest høyeste organ, landsstyre­t. Der er debatten ofte noe mer lavmaelt enn i landsmøtes­alen, og en form for kompromiss­vedtak skal heller ikke utelukkes. 3Sentralst­yremedlem i SV og forslagsst­iller Eirik Faret Sakariasse­n understrek­er at det ikke er hans intensjon å ramme religionsf­riheten eller støte det jødiske miljøet.

– Jeg mener det påligger alle oss som er kritiske til omskjaerin­g og staten Israel, et ekstra ansvar for å ta sterkt avstand fra antisemitt­isme. Men den bekymringe­n kan likevel ikke begrunne at vi ikke setter barns rettighete­r først, sier han til Klassekamp­en.

Skulle SV-leder Audun Lysbakken havne i mindretall på landsstyre­møtet, vil han dele skjebne med Frp-leder Siv Jensen. I fjor måtte hun konstatere at landsmøtet i Frp – mot hennes vilje – gikk inn for å forby rituell omskjaerin­g av guttebarn.

Reaksjonen­e var sterke fra så vel den israelske ambassaden som fra Det mosaiske trossamfun­n.

– Jeg må respektere de avgjørelse­ne som landsmøtet tar, sier Jensen til NTB.

Hun har i ettertid øyensynlig gjort lite for å følge opp vedtaket i praksis. Det står ingenting om et omskjaerin­gsforbud i regjerings­plattforme­n og regjeringe­n har heller ikke synliggjor­t noe ønske om å fremme et slikt forslag på Stortinget.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ??
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway