Agderposten

Pengeinnsa­mling i gang

-

Fra og med i dag kan du vaere med å støtte dem som varsler om det som skjer i kommunen vår som ikke skulle ha skjedd. De har, etter vår mening, blitt behandlet på en fullstendi­g uakseptabe­l måte av såvel administra­sjon som politikere. Vi, Harald Lindemann, Jan Rynning, Karl Meidel Johansen og Kjeld Malde har, som det fremgikk i Agderposte­n og Grimstad Adressetid­endes utgaver tirsdag 3. april, tatt initiative­t til en innsamling­saksjon for å dekke varslernes utgifter til advokat og lignende i sammenheng med varsling.

Grimstad kommune har retningsli­njer for varslere vedtatt så sent som 19 juni 2017. Kommunen har laget en varslingsp­lakat og har også laget etiske retningsli­njer. Det kan se ut for oss som disse retningsli­njene og også selve varslingsp­lakaten er glemt i den såkalte helsekjøps­saken. Varslingsp­lakaten har en visjon kalt «Grimstad med viten og vilje». Den åpner med følgende etiske kjerneverd­ier.

ÅPENHET REDELIGHET RESPEKT MOT

Det synes for oss som om alle de fire kjerneverd­iene er glemt. Det har manglet åpenhet omkring utgangspun­ktet for varslerne: helsekjøps­saken. Kommunens ledere har vaert uredelige og de har ikke vist respekt overfor varslerne. Varslerne har utvist mot, politikern­e og administra­sjonen har vaert unnvikende.

I påvente av at det skapes trygghet for varslere, og mer forutsigba­re ordninger som er i samsvar med kommunens etiske retningsli­njer, varslingsp­lakat og arbeidsmil­jølov, vil vi be befolkning­en gjennom denne støtteaksj­onen gi sin støtte til spesialråd­giver Ragnar Holvik og økonomisje­f Helge Moen. Vi ønsker å takke dem for den tjenesten de har gjort for samfunnet gjennom å varsle, og vi ønsker å bidra til en økonomisk trygghet for dem. Det vil også gjelde varslere som senere kan komme i tilsvarend­e situasjon.

Retten til trygt å kunne varsle om kritikkver­dige forhold er avgjørende for et velfungere­nde demokrati. Dette bidrar til større åpenhet og vil vaere et vern mot at gode samfunn utsettes for interesser som tjener på at lover, ordninger, vedtak og andre regler ikke følges.

Det går kanskje an å få svar fra rådmannen og ordføreren i Grimstad om de synes det var bra at det ble varslet i helsekjøps-saken??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway