Agderposten

Han sitter sentralt, men lever usentralt

– Det er et hull etter Trond Giske, men nå er Ap i støtet igjen, sier Jon Rolf Naess – arendalitt­en som er medlem i partiets sentralsty­re og ordfører i Bykle der han ønsker seg ei fiskebrygg­e.

-

September 2017: Arbeiderpa­rtiet (Ap) går på en stor valgsmell. Partiet har størst tilbakegan­g av alle og gjør sitt nest dårligste valg siden 1924, med en nedgang på 3,4 prosentpoe­ng og seks mandater, ifølge Wikipedia.

Litt etter dukker Metoo og varslene om seksuell trakasseri­ng relatert til Trond Giske opp. Giske er da nestleder i Aps sentralsty­re. Snart overtar Hadia Tajik hans rolle. Hun leser høyt fra enkeltvars­ler på sentralsty­rets møte.

Der sitter blant annet sentralsty­remedlem Jon Rolf Naess. Arendalitt­en er ordfører i Bykle og på dette tidspunkte­t fortsatt leder for Aust-Agder Ap.

– Trykket stemning

Mars 2018: Vi møter Naess på ordførerko­ntoret i Bykle.

– Hvordan var det å sitte å høre på varslene som ble lest opp?

– Det var en trykket stemning, og man blir jo noe rådvill. Da er det godt å ha vedtekter og regelverk å forholde seg til. Vi hadde et regelverk fra 1990-tallet som sa hvordan vi skulle håndtere slike saker. Men det var jo sterke følelsesme­ssige ting – da må man rydde i hva man skal si og hva man skal vite. Jeg prøvde å bidra med sunn fornuft og bondevett, sier han.

– Jeg har et godt forhold til Trond. Det er et hull etter ham. Hans rolle er viktig – han har historikke­n og kunnskapen, og jeg savner Trond som politiker i sentralsty­ret, men det er riktig at han ikke er med i dag, sier Naess og legger til:

– Tillit er noe man bygger stein på stein – og som er fort gjort å rive ned.

Mye fokusering

Om oppmerksom­heten som fulgte med, sier Naess:

– Det ble jo en kolossal mediefokus­ering. Her har jeg levd i fred og ro i Bykle – jeg har aldri opplevd riksnyhete­ne så tett på. Det er klart slike saker gjør noe med stemningen i partiet.

– For oss som holder på med dette, er jo politikken selve drivkrafte­n. Da er det frustreren­de å bruke tid på andre ting, sier sentralsty­remedlem Naess.

Ønsker seg fiskebrygg­e

I Bykle er det rolig og fint. Vinteren har

vaert hvit og lang. Nedenfor rådhuset kjører kystfolk til og fra 2.800 hytter og leilighete­r på Hovden. Naess er stolt av kommunen sin, men har et savn:

– Er det en ting jeg virkelig savner her i Bykle, er det ferske reker på Coop´n. Vi skulle hatt ei fiskebrygg­e her med fersk fisk fra havet. Det er langt mellom fiskebilen­e, og når de er her, får jeg ikke surra meg til å treffe dem ...

Jon Rolf Naess vokste opp på Eydehavn i Arendal.

Men bortsett fra det lille sjørelater­te hjertesukk­et, er han veldig fornøyd med å bo naer fjellet.

– Jeg er nok blitt en typisk byklar og har funnet min oase i livet, sier han med et fornøyd smil.

Gutteromme­t står klart

56-åringen har vaert ordfører siden 2011 da Kay Jeiskelid måtte forlate klubba etter 26 år.

Da vi møttes hadde han nok en gang kommet hjem fra politiske møter i Oslo.

Kjøreturen mellom Bykle og hovedstade­n kan bilen snart av seg selv, og sjåføren fryder seg over at målet om gul stripe langs hele riksvei 9 i 2020, rykker stadig naermere.

Det blir mange politiske møter også langs Agders kyst, og da står gutteromme­t på Eydehavn alltid klart.

 ??  ??
 ??  ?? VIL PRIORITERE BYKLE: Etter flere år som leder for Aust-Agder Arbeiderpa­rti, takket ordfører Eydehavn der gutteromme­t står klart for trebarnsfa­ren og bestefaren som har bodd i Bykle siden
VIL PRIORITERE BYKLE: Etter flere år som leder for Aust-Agder Arbeiderpa­rti, takket ordfører Eydehavn der gutteromme­t står klart for trebarnsfa­ren og bestefaren som har bodd i Bykle siden
 ??  ?? FJELLVANT: Jon Rolf Naess var laerer på Hovdens idrettslin­je i mange år.
FJELLVANT: Jon Rolf Naess var laerer på Hovdens idrettslin­je i mange år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway