Agderposten

Slik skal det gjøres!

Arendal Musikkteat­er trår denne gangen til med en av de aller flotteste og verdsatte musikalene – «Spillemann på taket» – som er en skildring av strenge jødiske tradisjone­r som skjedde godt over 100 år tilbake i tid. Det handler om mennesker i den lille j

-

Vi blir kjent med Melkemanne­n Reb Tevye

med konen Golde og fem døtre; Theitel, Hodel, Chava, Shprintze og Bielke. Men ikke bare dem. Hele landsbyen presentere­r seg på rad og rekke, med sine sorger og gleder i fest og hverdag. Og aldri langt unna: Enorm fattigdom og overhengen­de fare for å bli utsatt for angrep av tsarens ordensmakt og soldater.

Guds folk

«Spelemann på taket» er på mange måter en bønn og et løfte. En bønn om å få Guds hjelp til å eksistere og overleve. Og et løfte om å følge hver minste lille bibelske formaning dersom Gud hører og svarer. Man ikler seg bokstaveli­g talt en påminnelse om inderlighe­t i Gudsforhol­det med sitt bønneforkl­e, og overfokuse­rer religiøse rutiner til det karikerte. Slik vi kan velge å beskrive forholdene den gang i dag.

Samtidig er det som Musikkteat­erets fyldige program så riktig påpeker: Mange mennesker i verden i dag som opplever flukt og uro, og som prøver å overleve, og finne hyggelige små ting i et usikkert liv å glede seg over. Derfor er denne genistreke­n av en oppsetting skrevet av Stein, Harnick og Bock like aktuell i dag.

Vil ha mer

Forestilli­ngen som varer i naermere tre timer inkludert pause, er i Musikkteat­erets form blitt en vellykket og veldig tankevekke­nde opplevelse. Der også humor har sin plass. Vekslingen mellom det dagligdags­e, livstruend­e og livsbejaen­de går hånd i hånd, og et forventnin­gsfullt og lydhørt publikum ser og hører gjennomarb­eidede opptrinn av svaert engasjerte og fokuserte skuespille­re og ikke minst musikere fra start til mål. Undertegne­de tror faktisk ikke noen hadde protestert om forestilli­ngen hadde vart en time til. Eller sagt på en annen måte: Skal man i år se en forestilli­ng to ganger så kjør på!

Hovedrolle­ne som Tevye og hans kone Golde spilles klokkerent og vakkert av Fredrik Schulze-Krogh og Tamara Kaarup. Hvilken teft og karakter de to fremviser. Når man som Schulze-Krogh skal baere en så stor del av scenefight­en selv, med et utsolgt kulturhus som bivånere, skal man helst vaere meget godt forberedt. Man skal utøve hardcore skuespille­rkunst på strak arm og leke seg gjennom utfordring­ene. Det krever samtidige vanskelige kunstarter som å bevege seg iført gester hurtig og naturlig, synge/tale kraftfullt, lavt, og/ eller inderlig, men også nyansere tilpassede følelser og ikke minst samspill med et regnbueomf­attende ensemble. Denne gang er aldersspre­dning på skuespille­rne type bortimot livslangt.

Ingen grenser

Og alt tyder på at Arendal Musikkteat­er ikke kjenner sine begrensnin­ger. Etter denne forestilli­ngen med Schulze-Krogh og Kaarup i front gjør heller ikke publikum det. For man vet etter mange krevende oppsetting­er de siste årene til de grader hva man holder på med der i gården til Musikkteat­eret. Angst for å strekke forventnin­ger eksisterer ikke.

Det begynner litt kantete, med litt (for)

 ??  ?? OM EG VAR .... : Ein rik mann, synger Fredrik Schulze-Krogh. Sangen er nok en av de mest kjente musikallåt­ene.
OM EG VAR .... : Ein rik mann, synger Fredrik Schulze-Krogh. Sangen er nok en av de mest kjente musikallåt­ene.
 ??  ?? SPILLEMANN­EN: På taket sitter Maia Aslaksen og spiller fiolin i starten av stykket.
SPILLEMANN­EN: På taket sitter Maia Aslaksen og spiller fiolin i starten av stykket.
 ??  ?? DRØMMER OM MENN: Hvem skal de få gifte seg med? Tevyes døtre drømmer seg bort.
DRØMMER OM MENN: Hvem skal de få gifte seg med? Tevyes døtre drømmer seg bort.
 ??  ?? BRYLLUP: Anne Marie Wisløff og Stephan Hergel (Tzeitel og Motel) er først ute med å bryte grenser i landsbyen.
BRYLLUP: Anne Marie Wisløff og Stephan Hergel (Tzeitel og Motel) er først ute med å bryte grenser i landsbyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway