Agderposten

Slik skal det gjøres

-

enkle bevegelser/koreografi som kanskje kunne vaert bygget litt mer ut. Saerlig i signaturlå­ten «Om eg var en rik mann» som Schulze-Krogh fremfører. Den kommer svaert tidlig i programmet. Og er den solide nøkkelvars­ler om nivået på det som kommer.

Handlingen åpner så opp døtrenes økende livs- og kjaerlighe­tslyst på kryss og tvers av tradisjone­r og religiøse sedvaner. Anne Marie Wisløff og Stephan A. Hergel, Anne Nesland Gundersen og Esben Holm Eskelund og Nora Nyhagen Opsahl og Karl Olav Ramlet forsyner seg med publikums oppmerksom­het med letthet og nydelig gjennomfør­ing. Denne anmelder ble ekstra glad i Anne Nesland Gundersen. Hun satser presist når hun skal, utstråler karisma og vekter opp energi i dertil nøyaktige mengder.

Stephan Hergel og Esben Holm Eskelund er på sin side sikre kort å ha på hånda når man trenger å gestalte ydmykhet og innpassevn­e hos den eldre generasjon­ens nedadgåend­e og sviktende herredømme. Deres tolkninger bygger på synlig og hørbart talent, register og erfaring.

Det fungerer

Også landsbyens egenartede kloke krok Yente, godt ivaretatt av Irene Holmstrøm trer frem på scenegulve­t med klar autoritet. Hennes skuespill ned til de minste detaljer er morsomt å følge. Hvilken elegant tyv!

Det gjenstår å beskrive de to elefantene i rommet. Den ene er det scenografi­ske. Den andre er musikken. Materialet er uansett for sin del himmelsk, uavhengig av hva man måtte mene om betegnelse­n Gud. Med de mest fantasiful­le scenefrems­tillinger man bokstaveli­g talt kan marerittdr­ømme om. Tett fulgt og backet opp med russisk-jødisk balalaika-gudstjenes­temessende toner (ja, sånn var det – hvordan skal det ellers beskrives ?).

For undertegne­de fungerte Musikkteat­erets virkemidle­r for å synliggjør­e landsbyste­mningen godt. Man så seg, med få unntak, på mange måter aldri mett på sceneoppse­ttet inkludert frodige kostymer slik det fremsto. Fint gjort.

Og hva med det nedsenkede orkesteret? Spilte de seg opp til nødvendige høyder? Om de gjorde! Under ledelse av ringreven Leif Rino Muller tok de fra første øyeblikk av tak i sine oppgaver som det var livet det gjaldt. Og det var jo akkurat det det var. Musikalsk ryggrad kalles innsatsen. Man kan ikke se (høre) for seg et slikt stykke uten et hardt arbeidende orkester. Og når arrangemen­tene svingte fra Maia Aslaksens nakne fiolintone­r og Magne Haugens lekne trekkspill­trioler til fullt trøkk fra hele musikkbunt­en med kontroll og presisjon, var det overmåte godt å vaere publikumme­r. Og for den saks skyld anmelder.

Det er med så store oppsetning­er et hav av detaljer å ivareta for ensemblet, musikere og støtteappa­rat. Og forestilli­ngen vil helt sikkert utvikle seg enda noen små skritt gjennom helgen. Når man på slutten av premierefo­restilling­en får presentert absolutt alle som bidrar denne gangen er stor takknemlig­het og stor applaus samt lykke til med de resterende forestilli­ngene vår tilbakemel­ding.

Respekt!

 ?? FOTO: FRANK JOHANNESSE­N ??
FOTO: FRANK JOHANNESSE­N
 ??  ?? INN MED KUNNSKAP: Tevye introduser­er laereren Perchik (Esben Holm Eskelund) til barna, uten å ane konsekvens­ene.
INN MED KUNNSKAP: Tevye introduser­er laereren Perchik (Esben Holm Eskelund) til barna, uten å ane konsekvens­ene.
 ??  ?? BRYTER GRENSER: Når kosakkene og jødene begynner å blandes, skjer det ting i landsbyen.
BRYTER GRENSER: Når kosakkene og jødene begynner å blandes, skjer det ting i landsbyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway