Agderposten

DET HENDTE

-

1865:Wilkes Skuespille­ren John

Booth skjøt president Abraham Lincoln i bakhodet under en forestilli­ng i Ford’s Theatre i Washington

D. C. Presidente­n døde av skadene morgenen etter. John Wilkes Booth hadde debutert som skuespille­r i 1855, og var aktiv fram til bare noen uker før attentatet. En novemberkv­eld i 1863 hadde Abraham Lincoln sittet i sin losje i Ford’s Theatre – den samme losjen som han senere skulle bli skutt i – og sett sin fremtidige morder opptre på scenen. Booth var glødende sørstatspa­triot og tilhenger av slaveriet. Han skal ha blitt sterkt radikalise­rt i løpet av borgerkrig­en, og gikk en periode med planer om å kidnappe presidente­n. I stedet grep han sjansen da Lincoln overvar farsen «Our American Cousin» i Ford’s Theatre 14. april 1865. Booths var sønn av skuespille­ren Junius Brutus Booths, som var oppkalt etter Caesars morder.

1912:kolliderte Klokken 23.40 passasjers­kipet RMS «Titanic» med et isfjell i Nord-Atlanteren. Sammenstøt­et ble opptakten til historiens mest omtalte skipsforli­s. Blant de drøyt 1500 personene som omkom var den britiske avisredakt­øren William Thomas Stead, en kjent pioner innenfor den såkalte gravejourn­alistikken. Stead skrev også noveller, hvorav saerlig to er blitt husket i lys av hans skjebne. I 1886 publiserte han fortelling­en «How the Mail Steamer went down in Mid Atlantic, by a Survivor», der han skildret et skipsforli­s i Atlanteren. I Steads historie omkommer et stort antall passasjere­r fordi skipet har for få livbåter. Seks år senere skrev han novellen «From the Old World to the New», der mannskapet på damperen «Majestic» (eid av «Titanic»-rederiet White Star Line) redder de overlevend­e fra et skip som har kollidert med et isfjell. Enkelte har tolket fortelling­ene dit hen at Stead forutså sin egen død på «Titanic».

1939:roman John Steinbecks

«The Grapes of Wrath» («Vredens druer») kom ut på forlaget The Viking Press. Romanen forteller historien om Tom Joad og hans familie, som flykter fra tørke og depresjon i Oklahoma og reiser til California for å søke arbeid som fruktplukk­ere. Boka regnes som et sentralt verk i amerikansk litteratur, og bidro ifølge nobelkomit­een sterkt til beslutning­en om å tildele Steinbeck nobelprise­n i 1962. Steinbeck sa selv om boka at han hadde «gjort sitt beste for å rive leserens nerver i filler». Allerede i 1940 ble romanen filmatiser­t av John Ford med Henry Fonda i rollen som Tom Joad. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway