Agderposten

– Minken er en versting

-

Artsdataba­nken oppdaterte i 2012 oversikten­e over fremmede arter. 217 av de vurderte artene ble funnet å utgjøre høy eller svært høy økologisk risiko, og kvalifiser­te derfor til en plass på Norsk svartelist­e.

– Minken regnes som versting blant pattedyren­e. Den er med andre ord svært uønsket i norsk natur, sier Kjetil Bevanger i Norsk institutt for naturforsk­ning (NINA) til NRK.

Årsaken er at minken har så stor utbredelse i Norge er god tilgang på mat. I tillegg føder den store ungekull og har klart tilpasset så godt som alle naturtyper. Flere europeiske land har forsøkt å utrydde minken – uten hell.

– Man kan klare å redusere bestanden, men det krever enorme ressurser. Dersom man skal lykkes, må man ansette proffe fangstfolk som må gjøre en voldsom innsats over enorme områder, sier Bevanger.

Organisasj­onen Dyre vernallian­sene rikke i tvi lom hvor regninga for å fjerne minken fra norsk natur bør sendes.

– Det er pelsdyrnær­inga som har skyld i at rømt mink gjør skade på fuglelivet langs kysten. Dette er nok et eksempel på en uønsket bieffekt av pelsdyropp­drett. Det er ikke riktig at samfunnet skal betale for pelsdyropp­dretternes rikdom, sier hun.

Kommunikas­jons sjef Guri Wormdahl i Norges Pelsdyrals­lag sier at pelsdyrnær­ingen har strenge rutiner for å forhindre at tam mink slipper ut.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway