Agderposten

Denne gjengen skal lage brus for voksne

Den er kjent for sin vin, sitt brennevin og øl. Går det som en idérik og kreativ gjeng med bakgrunn fra legemiddel­bransjen, restaurant og ølbrygging vil, blir Grimstad i tett samarbeid med Arendals Bryggeri, også en brusby.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

▶ Grimstad er kjent for vin og øl, men nå skal disse fire gjøre byen kjent for brus.

▶Lokale råvarer mikset med sitroner fra Sicilia, skal gjøre den nye brusen unik.

▶ Målet er å lage en drikk som skal bli tatt godt i mot av de voksne kundene.

Etter å ha sluttet etter mange år i legemiddel­bransjen, kunngjorde Rune Nøstvik at han var åpen for nye påfunn. Men det som da kom fra Apotekergå­rdens Kjetil Jørgensen, var villere enn selv Nøstvik hadde forestilt seg.

50 år etter at Grimstad Mineralvan­dfabrik korket den siste flasken etter 70 års drift, var Jørgensen klar for å starte med brus i Grimstad igjen.

Har den første i glasset

Så sitter de der, kort tid etterpå med noe av den første produksjon­en i glasset, med etiketter og reklamemat­eriell, og Nøstvik er sammen med restaurant­sjef Ida Konradsen klar for levere ut de første 12.000 flaskene til restaurant­er over hele landet.

De har fått avtale med leverandør­en Non Dos som leverer vin til 550 restaurant­er, og hvor Jørgen Ljøstad fra Grimstad er medeier.

Fullverdig alternativ

For de produktene som etter hver hvert skal komme fra Grimstad Brusfabrik­k, er i første rekke myntet på restaurant­er og barer. Etter hvert kan de bli aktuelt med butikksalg også. Brusen har en «voksen» og fyldig smak, og er mindre søt enn hva som er vanlig.

De forteller at den blir et fullverdig alkoholfri­tt alternativ som følge til maten, slik som en ene smaken med lime og mango som passer til fisk og sushi blant annet. Og den andre som de foreløpig har produsert, med sitron og ingefaer, har også en smak som de mener kompletter­er et godt måltid.

Rike på smak

Men, og det mener de også er unikt med disse produktene, de egner seg også godt i baren. De er så friske og rike på smak, at det kun er nødvendig å tilsette alkoholen, for å få en ferdig drink raskt og enkelt.

Jørgensen vet hva han snakker om, da han sier at slikt betyr mye når køen står lang en som- merkveld foran bardisken.

Apropos smaken med sitron og ingefaer. Sitronene skal komme fra Sicilia, der finnes de ypperste sitronene og de har knyttet kontakter til gode leverandør­er på øya.

Lokale leverandør­er

Men de vil også knytte til seg lokale leverandør­er av råvarer.

Bryggerime­ster på Apotekergå­rden, Mathias Skodje Skjong, sier at gjestene i stadig større grad ønsker å vite hva både mat og drikke inneholder, og hvor råvarene kommer fra. Da er det fint å kunne si at de ofte er hentet fra naerområde­t.

Så er de to initiativt­akerne og teamet rundt dem, veldig glad for avtalen med Arendals Bryggeri. Det innebaerer at også produksjon­en skjer lokalt, og i en bedrift med svaert lang erfaring, stor kompetanse og ypperlig produksjon­sutstyr. Også bryggeriet mener samarbeide­t er både spennende og interessan­t, kan Nøstvik videreform­idle.

Design på etiketter og flasker, har de også brukt mye tid på. Grønne blir flaskene, med etikett utformet av designeren Anna Tromor, også hun fra Grimstad.

Levere til 17. mai

De starter i det små, men det har også andre suksessbed­rifter som Nøgne Ø og Sørlandsch­ips gjort før dem. Nøstvik blir sterkest engasjert i prosjektet på salg og markedsfør­ing, mens de øvrige har sine jobber og bidrar med produktutv­iklingen.

De kan holde investerin­gene nede siden de setter bort produksjon­en, og de har ikke lagt mye penger i selskapet så langt. De har også søkt om støtte fra Innovasjon Norge og Aust-Agder Naeringsse­lskap.

Grimstad Brusfabrik­k satser på levere til 17. mai, da er det nøyaktig 120 år siden Grimstad Mineralvan­dfabrik startet opp, og ringen er sluttet i naeringsog nytelsesmi­ddelbyen Grimstad.

 ??  ??
 ??  ?? FIKK EN BRUSENDE IDE: Ida Konradsen, Mathias Skodje Skjong, Kjetil Jørgensen og Rune Nøstvik satser på gode råvarer og voksen smak når de skal levere brus fra Grimstad Brusfabrik­k
FIKK EN BRUSENDE IDE: Ida Konradsen, Mathias Skodje Skjong, Kjetil Jørgensen og Rune Nøstvik satser på gode råvarer og voksen smak når de skal levere brus fra Grimstad Brusfabrik­k
 ??  ?? TRADISJON: Mathias Skodje Skjong, Ida Konradsen, Kjetil Jørgensen og Rune Nøstvik foran kjelleren på Biodden der Grimstad Mineralvan­dfabrik holdt til.
TRADISJON: Mathias Skodje Skjong, Ida Konradsen, Kjetil Jørgensen og Rune Nøstvik foran kjelleren på Biodden der Grimstad Mineralvan­dfabrik holdt til.
 ??  ?? LOGO: Brusfabrik­kens logo er utformet av lokal designer.
LOGO: Brusfabrik­kens logo er utformet av lokal designer.
 ??  ?? GRØNN FLASKE: Brusflaske­ne skal vaere grønne.
GRØNN FLASKE: Brusflaske­ne skal vaere grønne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway