Agderposten

DET HENDTE

-

1906:moderne «Aldri før i i historie er en by blitt så fullstendi­g ødelagt. San Francisco er borte,» noterte forfattere­n Jack London, etter at et voldsomt jordskjelv rystet byen i morgengrye­t 18. april 1906. Skjelvet skal ha vart i underkant av et minutt. Den første offisielle rapporten lød på bare 375 omkomne, men dette tallet var fabrikkert av byens myndighete­r for å hindre et akutt fall i eiendomspr­isene. Det virkelige antallet døde var omkring 3000. Naermere 300.000 av byens 410.000 innbyggere ble hjemløse i katastrofe­n, som la mer enn 500 av San Fransiscos kvartaler i ruiner. Det antas at så mye som 90 % av ødeleggels­ene ikke skyldtes selve skjelvet, men de talløse brannene som brøt ut etter at byens gasslednin­ger ble revet over. Jordskjelv­et i San Francisco var en av de dødeligste naturkatas­trofene som har rammet USA.

1943:jagerfly Amerikansk­e iverksatte «Operasjon Vengeance» ved Salomonøye­ne i Stillehave­t. Målet for operasjone­n var å uskadeligg­jøre én mann: admiral Isoroku Yamamoto, øverstkomm­anderende for den japanske marinen. Yamamoto hadde vaert hjernen bak angrepet på Pearl Harbor i 1941, og var ansett som den japanske krigsmaski­nenes største strateg. I april 1943 fikk amerikansk etterretni­ng nyss om at admiralen planla et besøk ved flybasen på Salomonøye­ne. En jagerflysk­vadron fra U.S. Air Force skjøt ned bombeflyet han satt i over øya Bougainvil­le, der det styrtet i jungelen. Japans militaere ledelse innså at nyheten om admiralens død kunne skade kampmorale­n. Rapporten om bergingen av levningene hans var derfor utformet med omhu. Ifølge rapporten satt Yamamoto oppreist i flysetet sitt under et tre, med rak rygg og et fast grep om skjeftet på samuraisve­rdet.

1946:oppløste Folkeforbu­ndet seg selv, etter at det nyopprette­de FN hadde overtatt som internasjo­nal organisasj­on for trygging av fred og utvikling av samarbeid mellom nasjonene. Folkeforbu­ndet ble grunnlagt i 1919 i henhold til et punkt i Versailles­traktaten. En av de tidligste initiativt­akerne til forbundet var USAs president Woodrow Wilson, som etter 1. verdenskri­g ivret sterkt for å opprette en organisasj­on som bl.a. kunne sikre staters suverenite­t og territoria­le grenser. Ironisk nok fikk han aldri den amerikansk­e kongressen til å ratifisere pakten, og USA ble derfor stående utenfor Folkeforbu­ndet. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway