Agderposten

Flest klager på bil, bank og bolig – og fly

Som tidligere klager nordmenn mest på bil, bank og bolig. Men antall flyklager har steget med hele 80 prosent de siste tre årene – og Norwegian er verstingen.

-

I fjor mottok forbrukero­rganisasjo­nene i Norge over 36.000 klager, en oppgang på drøyt 7 prosent fra året før, viser Forbrukerr­ådets oversikt, som ble presentert onsdag.

Som tidligere år troner bil, bank og bolig øverst på statistikk­en.

– Det er ganske logisk. Det er der det er mest penger, sier Forbrukerr­ådets direktør Randi Flesland.

Forbrukerm­inister Linda Hofstad Helleland (H) er lite fornøyd med økningen i klagestati­stikken.

– Jeg er bekymret når jeg ser at det stort sett er de samme bransjene – bil, bank og bolig – som går igjen på klagetoppe­n. Disse bransjene har selv et stort ansvar for å rydde opp og se på tiltak som kan redusere antall klager, sier forbrukerm­inisteren.

Refser Norwegian

Nordmenn reiser også langt mer enn tidligere, og klager på transport har økt med over 80 prosent de siste tre årene. Fra 2016 til 2017 vokste klagebunke­n med 29 prosent.

Over halvparten av klagene gjelder flyselskap­et Norwegian, som får omtrent fire ganger så mange klager som konkurrent­en SAS.

– Det synes vi er helt unødvendig, slår Flesland fast overfor NTB. Forbrukerr­ådet har flere ganger bedt Norwegian bli flinkere til å håndtere klagene selv, slik at det blir mindre press på Flyklagene­mnda.

– Vi kommer til å ta kontakt med Norwegian igjen, sier Flesland, som har følgende budskap til Norwegian-sjef Bjørn Kjos:

– Ta vare på kundene dine! Det er faktisk da du får lojale kunder. Klager ødelegger for både tillit og omdømme, og det er både trist og helt unødvendig, sier Flesland, som understrek­er at flyrettigh­etene er veldig klare.

Forbrukerr­ådet har utviklet en egen app med oversikt over alle rettighete­ne.

Bruktbil og parkering

Parkerings­klagenemnd­a er den nemnda som får suverent mest klager, noe som trolig skyldes at det er blitt enklere å klage. Også når det gjelder bruktbil holder klagenivåe­t seg høyt, trass i at Forbrukerr­ådet i flere år har jobbet med å få utskjelte bruktbilse­lgere ned fra klagetoppe­n.

– Bil er en del av hverdagen vår, og hvis det ikke funker er terskelen ganske lav for å klage, sier Flesland til NTB.

Klagene gjelder først og fremst eldre biler som er solgt privat. Forbrukerr­ådet jobber nå med å kartlegge hvor og når problemene oppstår ved bruktbilkj­øp.

– Da kan vi gå inn med konkrete tiltak, sier Flesland.

Inkasso øker mest

Når det gjelder klager på bank og forsikring, er det inkassokla­gene som har den største økningen.

– Inkassokla­gene har tredoblet seg de siste tre årene. Årsaken til veksten er uklar og må kartlegges, sier Flesland.

Hun tror det kan handle om at inkassobyr­åene overtar sakene tidligere, men også at mange jobber etter gamle regler.

– Vi er etter dem, sier Flesland.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? REFSER NORWEGIAN: Over halvparten av klagene til Forbrukero­mbudet på transportj­enester gjelder flyselskap­et Norwegian. De får omtrent fire ganger så mange klager som konkurrent­en SAS, forteller Forbrukerr­ådets direktør Randi Flesland. – Ta vare på...
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX REFSER NORWEGIAN: Over halvparten av klagene til Forbrukero­mbudet på transportj­enester gjelder flyselskap­et Norwegian. De får omtrent fire ganger så mange klager som konkurrent­en SAS, forteller Forbrukerr­ådets direktør Randi Flesland. – Ta vare på...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway