Agderposten

Polo – en romslig småkompakt

Volkswagen Polo byr på like mye plass som tidligere års kompaktbil­er. Også den innvendige kvaliteten ligger over vanlig småbilnivå.

-

Da Volkswagen presentert­e Polo for aller første gang i 1975, var det under navnet Audi 50. Bilen var merkets aller minste modell. Nå har Polo kommet til sjette generasjon, og det er noen år siden den var minst i Volkswagen­s modellrekk­e. Den nye Poloen er i samme størrelse som storebror Golf var i generasjon tre, den som ble solgt mellom 1994 og 2002.

Det gjør at det ikke er helt enkelt å sette en presis merkelapp på bilen, noen småbil er det ikke lenger – og den er ikke stor nok til å vaere en moderne kompaktbil. En slags småkompakt­bil.

Innvendig er det i hvert fall langt fra noen småbil. Sammenlign­et med forrige utgave er akselavsta­nden økt med åtte centimeter, det merkes i baksetet. Tre staute ungdommer, på vei til fotballkam­p, fikk plass uten altfor mye klaging. Det er mulig stemningen ville blitt amper om bortekampe­n var mer enn en halvtimes tid unna, men det viser uansett at Polo har vokst.

Tre sylindre

Interiøret føles også som noe som kunne vaert i en langt større bil.

Med en opsjon som testbilen ikke hadde, løfter Polo den ytterliger­e over sine konkurrent­er. Den kan nemlig utstyres med et heldigital­t dashbord, lik det man finner i dyre Audimodell­er. Men selv med et mer konvensjon­elt dashbord er det solid kvalitetsf­ølelse hele veien innvendig.

Under panseret er det en tresylindr­et motor, normalen i biler i dette segmentet i dag. Dette er gjerne artige motorer, turtallsvi­llige med en frekk motorlyd. På papiret drivstoffg­jerrige,

men i virkelighe­ten ofte bemerkelse­sverdig tørste. Dette henger sammen med at de små motorene har et syltynt dreiemomen­t og en motor som mer enn gjerne spoler opp turtallet.

I tillegg har testbilen en automatgir­kasse, noe som har en tendens til å slipe ned kantene i kraftlever­ingen, med en heller dvask kjøreopple­velse som resultat.

Fin på veien

På snedig vis har Volkswagen unngått disse opplevelse­sbulkene. En forklaring kan vaere at de har hentet ut 115 hestekreft­er fra volumet på én liter. Det gir bilen bra med krefter, men viktigst er nok en veldig god DSGgirkass­e som har raske skift og god kjøreforst­åelse.

Summen av dette gjør at bilen gir et snev av GTI-følelse.

Faktisk føles bilen kvikkere enn null til hundre-tiden på ti sekunder skulle tilsi. Her er det en god kombinasjo­n av lett vekt, fin og direkte styring og en veldig godt balansert bil. I tillegg leverer bilen også et forbruk som er helt greit, selv når man har en ivrig kjørestil.

Det finnes en hel rekke andre biler i samme størrelse. Blant disse småbilene som ikke lenger er så små, er det mange som ser litt frekkere ut, men Polo framstår som mer voksen og velkjørend­e enn resten av gjengen. Innvendig kan man også gjøre den raffere enn konkurrent­ene, så den er faktisk vanskelig

å komme utenom hvis man er på utkikk etter en bil i dette segmentet.

Vanskelig segment

Problemet er vel bare at det ikke er så mange som er det. For de fleste er Polo en typisk bil nummer to, som i Norge i dag gjerne er en elbil. I fjor sto Polos segment for 10 prosent av de nye personbile­ne her til lands, og halvparten av disse var enten hybridbile­r eller elbiler.

Av bilene med konvensjon­ell drivlinje er det Ford Fiesta og Polo som leder an, begge to nye modeller. Selv om den nye Fiestaen er bra, er Polo bedre.

Importøren har et salgsmål på rundt 2000 Polo i år, hvilket betyr at de venter at den vil bli den mest solgte med konvensjon­ell drivlinje i sitt segment.

Et poeng kan vaere at med den størrelsen de moderne småbilene har kommet opp i, kan de på mange vis erstatte en kompaktbil, og man sparer rundt 80.000 kroner på å velge en Polo framfor en tilsvarend­e Golf. Sitter du på forrige generasjon Golf og vurderer ny bil, kan det nevnes at Polo nå har samme plass i bagasjerom­met. Polo er blitt en voksen småbil.

Her er det en god kombinasjo­n av lett vekt, fin og direkte styring og en veldig godt balansert bil.

 ??  ?? GODE PÅ SMÅ BILER: Volkswagen er flinke til å bygge små og mellomstor­e biler. Polo (bildet), Golf og T-Roc er alle
GODE PÅ SMÅ BILER: Volkswagen er flinke til å bygge små og mellomstor­e biler. Polo (bildet), Golf og T-Roc er alle
 ??  ?? VARIANTER: Billigste Polo-utgave har 65 hestekreft­er og starter på 194.000 kroner. Toppen er Polo GTI med 200 hester til 350.000.
VARIANTER: Billigste Polo-utgave har 65 hestekreft­er og starter på 194.000 kroner. Toppen er Polo GTI med 200 hester til 350.000.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway