Agderposten

En trussel mot grunnlegge­nde verdier

-

Svart arbeid er ulovlig og umoralsk, er et betydelig samfunnspr­oblem og en trussel mot grunnlegge­nde verdier i Norge. Virke estimerte i 2014 at staten årlig tapte opptil 70 milliarder i skatte og avgiftsinn­tekter som følge av svart arbeid. Skatt Øst estimerte det til 150 MRD samme år. Dette tilsvarer minst 115.000 sykepleier­e eller laerere. Den seriøse delen av naeringsli­vet utkonkurre­res av useriøs virksomhet og de ansatte i bransjene får redusert jobbtryggh­et. I tillegg kan svart arbeid få store konsekvens­er for den enkelte arbeidstak­er, som mister trygderett­igheter og rettsvern. Regjeringe­n jobber aktivt for å redusere svart arbeid og har i Regjering satt inn mange gode tiltak for å begrense svart arbeid, det er jeg veldig godt fornøyd med.

La oss påny se til de gode erfaringen­e man har med ROT fradraget (Rehabilite­ring, ombygging og tilbygg) i både Sverige og I Finland.

I Sverige innførte man også i 2009 et RUT fradrag (renhold – underhold og tvatt) som gir fradrag for bl.a rengjøring, barnepass og hagearbeid. Aksepten for svart arbeid her nå er svaert lav, og det svarte markedet betydelig redusert. Agder Høyre ber derfor regjeringe­n på nytt å se på muligheten for å innføre et ROT og RUT fradrag for å bekjempe svart arbeid i aktuelle bransjer og at det iverksette­s gode informasjo­nsog holdningss­kapende kampanjer for å aktivt motvirke svart arbeid.

Dette kan bli et ønsket kinderegg: Flere i regulert arbeid, styrking av de seriøse aktørene i bransjene og høyere skatteinnt­ekter.

ROT og RUT vil bidra til et baerekraft­ig velferdssa­mfunn! (Dette tar utgangspun­kt i et innlegg jeg holdt på Høyres landsmøte).

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway