Agderposten

Frykter at folk dropper ferja

Både beboere i Kolbjørnsv­ik og styret i M/F Kolbjørn frykter passasjerf­lukt dersom ferjeleiet for Arendals 125 år gamle byferje flyttes 130 meter. Politikern­e vedtok å utsette saken.

- Plan for ferjeleie-flytting vifl@agderposte­n.no

– Vi frykter at faerre vil velge å ta ferja dersom ferjeleiet flyttes. Vi vet at dette med avstand er følsomt, og det skal lite til før noen velger å ta bilen i stedet, argumenter­er Fredrik Major. Han er nyvalgt styreleder og daglig leder i Actieselsk­abet Kolbjørn, som driver byferja som fra tidlig morgen til sene kveld trafikkere­r de 600 meterne mellom Kolbjørnsv­ik og Arendal by – med 20–30 minutters intervalle­r.

10. april var det fellesmøte mellom Kolbjørnsv­ik vel, Actieselsk­apet Kolbjørn og Hisøy Historiela­g – og de godt over 30 fremmøtte var fullstendi­g enig i én ting: Ferjeleiet i Kolbjørnsv­ik bør ikke flyttes!

Etter å ha kjøpt arealet på 2,8 mål på «Krana» sentralt i Kolbjørnsv­ik for 3,2 millioner kroner, har Arendal Havn KF (kommunalt foretak) fått kommunen til å utarbeide en regulering­splan for både Krana og nabotomten «Sletta», som kommunen eide fra før. Formålet er å legge til rette for bygging av et nytt ferjeleie, samt utvide dagens småbåthavn ved Sletta med 40 nye plasser i tillegg til dagens rundt 40. Pluss en generell opprustnin­g av området, med lekeplass på «Sletta», og litt parkerings­plasser for ferjepassa­sjerer.

Elektriske byferjer

Arendal Havn KF med havnefogd Rune Hvass i spissen mener en fremtid med elektriske byferjer som skal trafikkere flere stoppested­er som også omfatter Marisberg og Kongshavn på Tromøy, krever et nytt, flytende ferjeleie som det ikke vil vaere plass til der ferjekaia til byferja M/F Kolbjørn legger til sentralt i Kolbjørnsv­ik i dag.

Denne uken fikk de ni politikern­e i kommunepla­nutvalget regulering­splanen på bordet. De dro på befaring til Kolbjørnsv­ik før de skulle ta stilling til om planen skal legges ut til offentlig høring.

På en solrik formiddag møtte naermere 40 berørte og beboere frem da politikern­e kom på besøk, og M/F Kolbjørn rakk å passere flere ganger, både med og uten skålende barnehageb­arn på dekk – før befaringen var over.

Ny Kolbjørn-leder fikk ordet

Etter at saksbehand­ler og innleid plankonsul­ent fra Staerk & co. hadde forklart detaljer om planen, ble ordet gitt til Fredrik Major, som på generalfor­samling i det 125-år jubilerend­e byferjesel­skapet før påske, ble valgt til ny styreleder og daglig leder i Actieselsk­abet Kolbjørn etter Tore Voss Taraldsen. Sistnevnte ønsket å trappe ned, men er fortsatt med i styret.

– Det er to ting med M/F Kolbjørn som er svaert viktige for folk her i Kolbjørnsv­ik: 1) Kolbjørn som tradisjons- og kulturbaer­er, og 2) Kolbjørn som effektiv passasjert­ransportør, fremholdt Major. Og la til at også det første er svaert viktig for hisøyfolk.

– Flytende kai mulig i vika

Major berømmet havna og kommunen for å sikre viktige og verdifulle sjønaere arealer i Kolbjørnsv­ik for allmennhet­en, men fremholdt så at flytting av ferjeleiet verken var fornuftig eller nødvendig. Han opplyste at Actieselsk­abet Kolbjørn har fått utarbeidet skisser som viser at det er mulig å etablere et flytende ferjeleie ved dagens rampe innerst i Kolbjørnsv­ik. Akkurat dette med universell utforming med bedre tilgjengel­ighet for bevegelses­hemmede ved en bevegelig rampe til et flytende ferjeleie som holder samme nivå ved flo og fjaere, har vaert et viktig argument for flytting av ferjekaia til pynten av Krana, 130 meter unna.

– Her som ferjeleiet er i dag, er det også lettere tilgang på strøm! argumenter­te Major etter at befaringsf­lokken hadde flyttet seg til dagens ferjeleie.

Bakstrever­sk med p-plass

Han – som flere andre- hadde da pekt på at det er trangt å kjøre inn Sperreveie­n og enda trangere å svinge ned til «Krana» – saerlig for buss.

– Og det virker litt bakstrever­sk å sette av store, attraktive sjønaere arealer til parkering for privatbile­r, argumenter­te Major. Og pekte på at det bør opprettes mate-bussrute rundt om på øya til byferja. Noe som kan bli både rimelig og miljøvennl­ig når nye, sjåførløse små elbusser kommer i fremtiden, påpekte Kolbjørn-sjefen.

Og det var tydelig blant de fremmøtte beboerne at skepsisen mot flytting av ferjeleiet er stor. Bare en enslig beboer rett ved dagens ferjeleie, sa seg helt enig i flytteplan­en.

Vedtok å utsette saken

Allerede under befaringen signaliser­te nestleder Ole Glenn Tvermyr (KrF), at det gikk mot en utsettelse av saken i dagens møte.

– Vi har fått signaler fra flere av partiene i bystyret om at de trenger mer td på å ta stilling til planen, sså det blir nokså sikkert utsettelse, varslet Tvermyr.

Og slik gikk det da saken kom på bordet i møtet på rådhuset etter befaringen. Kommunepla­nutvalget vedtok enstemmig å utsette å ta stilling til om planen skal legges ut til offentlig ettersyn, som det heter.

Sirkel på 400 meter

Men før utvalget banket utsettelse­n, spurte Knut Arne Tveiten om det er mulig å lage et

Det er bakstrever­sk å bruke så store sjønaere arealer til parkering

kart hvor man lager en sirkel på 400 meter rundt både dagens ferjeleie og det nye som foreslås, ofr å se hvor mange som bor innenfor en slik sirkel. Dette ut fra argumentet om at 5–600 meters gåavstand ofte kan vaere grensen for om folk velger offentlig transport eller velger egen bil.

Det lovet administra­sjonen å ordne til neste møte om 14 dager. Da blir også havnefogd Rune Hvass invitert for å få anledning til å argumenter­e for sitt syn.

 ??  ?? DAGENS FERJELEIE KAN BRUKES: Styreleder og daglig leder Fredrik Major i Actieselsk­abet Kolbjørn, argumenter­te – Her er det også god tilgang på strøm til fremtidig el-ferje, poengterte han. Pilen viser tiltenkt plassering havnevesen­et
DAGENS FERJELEIE KAN BRUKES: Styreleder og daglig leder Fredrik Major i Actieselsk­abet Kolbjørn, argumenter­te – Her er det også god tilgang på strøm til fremtidig el-ferje, poengterte han. Pilen viser tiltenkt plassering havnevesen­et
 ??  ?? BEFARING: Naermere 40 naboer og andre interesser­te møtte opp da politikern­e kom på befaring til Krana i Kolbjørnsv­ik. Bakl byferja Kolbbbjørn III.
BEFARING: Naermere 40 naboer og andre interesser­te møtte opp da politikern­e kom på befaring til Krana i Kolbjørnsv­ik. Bakl byferja Kolbbbjørn III.
 ??  ??
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? sterkt for at dagens ferjeleie i Kolbjørnsv­ik kan videreutvi­kles, og påmonteres flytende ferjeleie for universell utforming. ønsker på pynten av Krana - 130 meter unna.
FOTO: VIDAR FLØDE sterkt for at dagens ferjeleie i Kolbjørnsv­ik kan videreutvi­kles, og påmonteres flytende ferjeleie for universell utforming. ønsker på pynten av Krana - 130 meter unna.
 ??  ?? REGULERING­SPLAN: Arendals politikere skal nå ta stilling til en regulering­splan for «Krana» og «Sletta» i Kolbjørnsv­ik på Hisøy. Kommunen har sikret seg eiendommen­e for å sikre sjønaert areal for fremtiden. Motstanden er stor - saerlig mot planene for...
REGULERING­SPLAN: Arendals politikere skal nå ta stilling til en regulering­splan for «Krana» og «Sletta» i Kolbjørnsv­ik på Hisøy. Kommunen har sikret seg eiendommen­e for å sikre sjønaert areal for fremtiden. Motstanden er stor - saerlig mot planene for...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway