Agderposten

Faerre tar sjansen på å kjøpe ny bil

Da Marius Egeland skulle bytte inn sin fem år gamle bil, kjøpte han ikke den nye bilen. Han gjorde som stadig flere kunder og valgte privatleas­ing.

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

For Marius Egeland (t.h.) var forutsigba­rhet svaert viktig da han skulle bytte ut sin gamle bil med en ny. Med privatleas­ing får han en fast månedsutgi­ft - og en gitt restverdi på bilen etter tre år. – Fire av ti bilkunder velger leasing, sier salgssjef Thomas Dybing.

For Egeland var det forutsigba­rheten som var avgjørende for at det ble leasing.

Når du leaser bilen, får du faste månedsutgi­fter og en gitt restverdi på bilen etter tre år.

Salgssjef Thomas Dybing hos Bavaria Arendal hvor Egeland i november i fjor byttet inn sin fem år gamle BMW med en ny godt utstyrt SUV av samme merke, liker godt bildet av at privatleas­ing av bil er som å velge fastrente på boliglånet.

Forutsigba­re månedsutgi­fter

– Ja, det blir nok ikke billigere å lease enn å eie, men du får svaert forutsigba­re månedlige utgifter som ligger fast. Det påløper ikke andre utgifter enn forsikring og drivstoff, forteller salgssjefe­n som opplever at fire av ti bilkunder hos dem nå velger leasing.

Egeland, som kjører mye, både som pendler fra Arendal til arkitektfi­rmaet Lillesand der han er medeier, og i jobben hvor han skal ut til kunder og prosjekter, ville ha en ny og sikker bil. Han kjører så mye at han vil bytte bil innen en forholdsvi­s kort horisont.

Han nevner rammebetin­gelsene for bilhold i Norge, hvor det stadig gjøres endringer, slik at det er usikkerhet omkring verdien på biler som selges nå om noen få år.

Nå tror verken Egeland eller Dybing at endringene vil slå så sterkt ut i Aust-Agder. Selv om det blir bomring og høyere avgifter på bensin- og dieselbile­r, vil det fortsatt vaere mange som har behov for slike biler, selv om ladehybrid­er og elbiler har store avgiftsfor­deler nå.

– Vi har modeller med alle driftsform­er, men fortsatt er seks av ti biler som selges hos oss med dieseldrif­t, forteller Dybing.

Men enn noen gang må kundens behov kartlegges. Både i forhold til type og hvilket drivstoffa­lternativ de bør velge.

– Men vi starter med finansieri­ngen tidlig i prosessen, og forsøker å finne ut hva som passer best for kunden. Generelt kan jeg vil at dersom kunden ønsker å ha bilen lenge, er det som hovedregel ikke noe alternativ med leasing. Leasingavt­alene går over tre år, og da kan en avslutte avtalen, eller kjøpe bilen for restverdie­n, forteller Thomas Dybing.

For kunder uten egenkapita­l kan leasing vaere en måte å få en ny bil på. Totalregns­kapet blir ikke så mye høyere selv om en da får et noe større månedsbelø­p. For kunder som har innbyttebi­l, utgjør gjerne den egenkapita­len, og månedsbelø­pet blir lavere.

Dyrere ved høyere kjørelengd­e

Marius Egeland leverte inn den fem år gamle stasjonsvo­gnen og syntes det var en grei løsning. Men helt standard leasingkun­de er han ikke, for med 30-40.000 kilometer årlig kjørelengd­e, kjører han langt mer enn den gjennomsni­ttlige leasingkun­den. En standard leasingkon­trakt har gjerne 15.000 kilometer årlig kjørelengd­e. Høyere kjørelengd­e gir høyere månedspris.

Tidligere var det også kunder som gikk på en smell når bilen skulle leveres tilbake etter tre år. Det kom til ekstra kostnader for mindre skader som var påført bilen i leasingper­ioden.

Spesifiser­er normal slitasje

– Nå er det nøye spesifiser­t hva som regnes som skader eller mangler ved bilen utover det som er normal slitasje og vi gjennomgår betingelse­ne grundig, forteller Dybing som sier at det sjelden blir noen problemer med innleverin­g.

Men ordningen forutsette­r at kunden behandler bilen alminnelig pent og har regelmessi­g vedlikehol­d på den.

Alternativ­e regnestykk­er

Han og selgerkoll­egaene setter også gjerne opp alternativ­e regnestykk­er som viser ulike kostnadsal­ternativer ved leasing kontra kontraktsk­jøp med eventuell lånefinans­iering.

Saerlig kommer ladehybrid­er og elbiler godt ut ved leasing, på grunn av lav eller ingen engangsavg­ift. En SUV slik Egeland leaser som ladehybrid har 100.000 i engangsavg­ift, mens med kun fossildrif­t utgjør avgiften 400.000 kroner.

Andelen som leaser er økende, og salgssjefe­n forteller om kunder fra 18 og til over 80 år som velger denne formen for bilhold.

 ??  ??
 ??  ?? GJORDE ET RIKTIG VALG: Marius Egeland landet på å lease, i stedet for kjøpe, da byttet til ny bil i november i fjor. Det mener han også ettertid har vaert et riktig valg i hans tilfelle.
GJORDE ET RIKTIG VALG: Marius Egeland landet på å lease, i stedet for kjøpe, da byttet til ny bil i november i fjor. Det mener han også ettertid har vaert et riktig valg i hans tilfelle.
 ??  ?? MÅ KARTLEGGE:Salgssjef Thomas Dybing at leasing ikke passer for alle, og de må ha en god prat med kundene, slik som Marius Egeland, for å finne ut hva som passer kunden best.
MÅ KARTLEGGE:Salgssjef Thomas Dybing at leasing ikke passer for alle, og de må ha en god prat med kundene, slik som Marius Egeland, for å finne ut hva som passer kunden best.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway