Agderposten

Glade for at deres kamp har hjulpet

– Pappa og vi søsken er veldig glade for at vår kamp bidro til å sette søkelyset på en viktig sak som nå skal gjelde over hele landet, sier Gunn Nilsen Nome, datter til Charles og Gunvor Hovd Nilsen. De satte søkelyset på at eldre må kunne få bo sammen på

- KJAERLIGHE­TSGARANTI Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Torsdag ettermidda­g vedtok Stortinget en samboergar­anti for eldre som trenger omsorgstje­nester. Tilbudet som også blir kalt kjaerlighe­tsgaranti, gir ektepar og samboere rett til å få bo sammen på sykehjem når den ene parten må bo der.

Verdighet

– Eldre skal ha en verdig alderdom. Ektepar og samboere skal få leve sammen den siste tiden. Det var veldig viktig for pappa. Vi gikk ut med saken for å sette søkelyset på dette, ikke bare for pappas skyld, forteller Gunn Nilsen Nome.

Hun forteller at faren Charles, ringte henne gledestrål­ende og fortalte henne da forslaget ble lansert.

– Vi har vunnet saken

– Da han fikk høre at det var flertall i Stortinget, ble han veldig glad. Nå har vi vunnet denne saken, fortsetter datteren.

Hun forteller at Charles Hovd Nilsen stortrives og føler seg trygg og glad på Nyskogen bo og omsorgssen­ter på Hisøy.

Underviser litt

– Pappa er jo syk og følte seg utrygg da han måtte bo alene hjemme. Nå får han den pleien han trenger, og når du føler deg trygg, kan du gjøre mer. Pappa har undervist en av de ansatte en time i norsk i uken, forteller Gunn Nilsen Nome.

Dette bekrefter enhetslede­r Monica Berg Eliassen ved omsorgssen­teret.

– Han har undervist en fra voksenoppl­aeringen som var her i språkpraks­is, forteller hun.

Glad for garantien

Stortinget vedtok torsdag ettermidda­g samboergar­anti i eldreomsor­gen. Men flertallet, bestående av regjerings­partiene og SV, vil at også helt friske samboere skal kunne flytte inn på sykehjem sammen med sin ektefelle eller samboer, ikke bare når begge har behov for omsorgstje­nester, som Ap har foreslått. Tverrpolit­isk enighet

– Det var tverrpolit­isk enighet om en nasjonal samboergar­anti, der utgangspun­ktet var saken om Gunvor og Charles i Arendal, noe flere også refererte til fra talerstole­n, meg selv inkludert, sier Tellef Inge Mørland, Ap, stortingsr­epresentan­t fra Aust-Agder.

Han er fornøyd med at forslaget han har vaert med på å fremme, nå blir nasjonalt.

Bekymret for friske beboere

– Men jeg er bekymret for hva regjerings­partiene og SV tenker rundt at frisk folk skal flytte inn på sykehjemme­t til partnere sin. Hva skjer når den syke eventuelt dør? skal den friske partneren sa flytte ut? Hvis ikke opptar vedkommend­e en plass. På den andre siden kan leilighet og hus vaere solgt. Hva da? spør Mørland.

Han er ikke veldig bekymret, for han tror ikke dette vil gjelde veldig mange.

Kapasitets­problem

– Men vi har hatt store debatter om at vi ikke har nok sykehjemsp­lasser. Da blir det feil å si at friske folk skal flytte inn, mener han.

– Jeg tror ikke dette blir et stort problem og først og fremst er jeg glad for garantien, understrek­er Mørland som selv opplevde å ha sine besteforel­dre boende sammen på sykehjem i Åmli.

– De fleste kommuner klarer å finne en løsning. Men vi har sett i kjølvannet av Gunvor og Charles-saken, at ikke alle gjør det. Vi fant 25 kommuner som hadde innført ulike samboergar­antier. Nå skal det innføres en lik for hele landet, påpeker Mørland og håper regjeringe­n raskt vil innføre Stortinget­s vedtak.

Direktør for interessep­olitikk i KS, Helge Eide, frykter kommuner vil bli nødt til å prioritere ned en del av de hjemmebase­rte tjenestene for å få råd til samboergar­antien.

– Jeg er overrasket over at Stortinget kan fatte et slikt vedtak uten å sjekke naermere hva det betyr økonomisk og hvordan de har tenkt å finansiere dette, sier Eide til NRK.

Men partnere som ikke har omsorgsbeh­ov, skal selv betale for plassen, dersom de ønsker å bo sammen med sin pleietreng­ende samboer eller ektefelle på institusjo­n, framholder SVs Nicholas Wilkinson.

– Vi har allerede et forslag inne i saken, som sier at ingenting skal gjennomfør­es hvis det tas tjenester fra pasienter som er pleietreng­ende. Nå må regjeringe­n få tid til å legge noe på bordet, sier han.

– Bra dag

SV-representa­nten mener det er bra dag for landets eldre når Stortinget nå vedtar en tydelig samboergar­anti. Han sier SV stemmer for regjeringe­ns forslag simpelthen fordi det var bedre enn Arbeiderpa­rtiets.

– Det er en god dag for alle eldre som elsker hverandre og som ønsker å bo sammen, sier han.

Frps eldrepolit­iske talsperson Bård Hoksrud sa til NTB i forrige uke at det er en selvfølge at eldre skal få lov til å tilbringe hele livet sammen, selv om en av dem blir syk.

– Dette er en kjempeseie­r for Frp, og noe vi har kjempet for lenge, sa Hoksrud.

 ??  ?? TAKKNEMLIG­E: Charles Hovd Nilsen omfavner sin datter Gunn Nilsen Nome ved en tidligere anledning. Torsdag var de glade for at deres kamp har ført til en nasjonal samboergar­anti.
TAKKNEMLIG­E: Charles Hovd Nilsen omfavner sin datter Gunn Nilsen Nome ved en tidligere anledning. Torsdag var de glade for at deres kamp har ført til en nasjonal samboergar­anti.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway