Agderposten

Flere vil bli laerere

Naer en av ti søkere til høyere utdanning vil bli laerere, viser tall fra Samordna opptak. Statsråd Iselin Nybø (V) jubler over tallene.

- Flere søkere – Snakke opp laerere For få IKT-plasser Gunnhild Hokholt Bjerve, NTB

– Vi har vaert enormt spente på søkningen til laererutda­nningen. Når det øker, er det bra for elevene og framtida, sier minister for forskning og høyere utdanning Iselin Nybø til NTB.

Totalt har 142.000 personer søkt seg til høyere utdanning gjennom samordna opptak, en økning på 4,7 prosent fra i fjor. Antallet som har barnehagel­aerer som førstevalg har økt med 18 prosent, mens økningen for grunnskole­laererutda­nningen er på 15 prosent.

Det siste er Nybø spesielt glad for.

– Det er et stort behov for laerere. Jeg har flere ganger vaert i klasserom og oppfordret elever til å søke laererutda­nningen. For denne regjeringe­n er det viktig å snakke opp laerere, sier Nybø.

Også lektorutda­nningen har en tydelig økning, på 14 prosent.

Totalt har 1.753 flere søkt om plass på laererutda­nning sammenlign­et med i fjor, og departemen­tet påpeker at veksten til laererutda­nningene er større enn det totale søkertalle­t skulle tilsi.

Nybø tror en viktig årsak til økningen er at hennes parti fikk gjennomsla­g for ordninger med nedskrivin­g av studielån. Hun tror skjerpede karakterkr­av, innføring av masterutda­nning og andre av regjeringe­ns tiltak har bidratt til å gjøre laererutda­nningen mer attraktiv.

Statsråden er også glad for at flere søker seg til utdanninge­r som handler om informasjo­nsteknolog­i, et av områdene der alle er enige om at Norge trenger mer kompetanse i framtida. Selv om antall plasser innen IKT-har økt, øker søkertalle­t mer.

– Nå har denne regjeringe­n gitt mange flere plasser, men her er det fortsatt behov, sier Nybø.

Hun viser til at det er studiested­ene som bestemmer hva de skal tilby.

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ?? GLEDELIG ØKNING: Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) er strålende fornøyd med at flere har laererutda­nning som førstevalg.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX GLEDELIG ØKNING: Forsknings- og høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) er strålende fornøyd med at flere har laererutda­nning som førstevalg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway