Agderposten

Kjøper tjenestene kom munen ikke tilbyr

– Det er mange ensomme eldre. De vet at tiden min koster penger, men det hender de ber meg kutte rengjøring og heller ta en kopp kaffe og prate litt, sier hjemmehjel­peren.

- Kjøper god samvittigh­et Ville ha mer enn kommunen tilbyr Én som kommer hver uke Fleksibel og stødig Betaler for å drikke kaffe

Det er avdelingsl­eder og hjemmehjel­per Linda Strømme Smith i Prima Omsorg Agder som sier dette. Hun er en av dem som tilbyr eldre – og forsåvidt hvem som helst – rengjøring og andre tjenester i hverdagen.

Hun har bare jobbet i Prima Omsorg siden januar, men mener å se at behovet for privat hjemmehjel­p øker. Hun sier hun har fått ti nye kunder i løpet av disse månedene.

– Fem-seks av våre brukere er folk som ikke har fått innvilget hjemmehjel­p av kommunen, og som betaler av egen lomme, sier hun.

Linda tror det økende behovet både henger sammen med at antallet eldre øker, og at familier bor mer spredt enn før. Barn og barnebarn stikker ikke innom daglig og hjelper med små og store ting lenger.

– Veldig ofte er det de pårørende som tar kontakt med oss, fordi de er bekymret for sine foreldre og gjerne vil hjelpe uten å kunne gjøre det selv.

– Kjøper de pårørende seg god samvittigh­et?

– Ja, det er klart at det skjer. Når de ikke har mulighet til å se etter sin kjaere mor selv, så er det trygt for dem å vite at vi gjør det, sier hun.

Aslaug og Tjøstolv Normannvik bor i Kolbjørnsv­ik på Hisøy. De er på mange måter et eksempel på «moderne» eldre. Begge har vaert yrkesaktiv­e mesteparte­n av livet, og de er vant til å ha vaskehjelp og å ha det rent og ryddig rundt seg.

Nå er de i 80-årene og helsa ikke så god. De har fått innvilget hjemmehjel­p halvannen time hver fjortende dag av kommunen.

– Men vi ville ha det rent hver uke. Vi ville ikke ha det halvsjuske­te her. Og vi ville ikke at det skulle vaere forskjelli­ge mennesker som kom hjem til oss hver gang, sier Aslaug.

De har benyttet seg av at Arendal kommune siden 2012 har samarbeide­t med private firmaer som tilbyr hjemmehjel­p. Firmaene har variert, men nå kan alle som har fått kommunalt vedtak velge mellom kommunens hjemmehjel­psteam, Aleris og Prima Omsorg.

Denne ordningen synes Aslaug og Tjøstolv er flott. Da får de så mye hjemmehjel­p som de ønsker – og som de kan og vil betale for.

– Da har vi «kommunal» hjemmehjel­p den ene uka, og privat den andre. Men det er Linda som kommer hver gang, forteller Tjøstolv.

I praksis vil det si at Prima Omsorg sender regning til kommunen for det ekteparet har fått innvilget av kommunal hjemmehjel­pstid. Aslaug og Tjøstov får regningen for de timene de ville ha ekstra.

Egenandele­n man betaler til kommunen varierer fra 205 til 484 kroner timen, avhengig av inntekten. Hos Prima Omsorg er timeprisen for hjemmehjel­pstjeneste­r den samme for alle, 490 kroner.

– Linda er mer fleksibel enn det vi hører at kommunens hjemmehjel­p er. De flytter visst ikke på møbler når de gjør rent – det gjør Linda. Det er opp til oss hvordan vi ønsker at hun bruker tiden her hos oss, forteller de.

De liker at Linda rydder av frokostbor­det og gjør det hyggelig til neste måltid. Hun kan pusse vinduer, hente ned ting fra høye skap eller hjelpe med andre ting innenfor den tiden ekteparet betaler for.

– Linda blir godt kjent her, og vi blir kjent med henne. Det er også viktig for oss, sier Aslaug.

De private omsorgssel­skapene er opptatt av at de kan yte flere tjenester enn kommunen, og har mer tid til hver enkelt.

Det kan vaere å vanne blomster, ordne med klesvask, personlig stell, fotpleie, hjelp med baking og borddekkin­g, hente avisa, hente medisiner på apoteket eller vaere med ut og handle.

– For mange er hjemmehjel­pen det eneste besøket de får i løpet av uka. Det er mange ensomme eldre. Det hender rett som det er at noen ber meg sitte ned og ta en kopp kaffe. De vet at tiden vår koster penger, men ber meg for eksempel hoppe over et rom og heller sitte ned og prate litt, sier Linda Strømme Smith.

 ??  ?? FORNØYDE: Tjøstolv og Aslaug Normannvik liker at Arendal kommune har avtale med private selv om kommunen bare innvilget annenhver uke.
FORNØYDE: Tjøstolv og Aslaug Normannvik liker at Arendal kommune har avtale med private selv om kommunen bare innvilget annenhver uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway