Agderposten

Krangler om brygge

Etter å ha betalt 7,5 millioner kroner for strandeien­dommen på Hisøy, oppdaget kjøperen at brygga ikke var på 10, men på 6 meter.

- FRA RETTEN ▶Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

700.000 kroner har kjøperen av strandeien­dommen på Hisøy fått i erstatning for at opplysning­ene i salgsoppga­ven som Privatmegl­eren i Arendal hadde utarbeidet, var feil.

Det var meglerens forsikring­sselskap, Protector Forsikring ASA, som utbetalte det store beløpet.

Nå har selskapet gått til regresskra­v mot selgeren av strandeien­dommen på Hisøy med krav om 700.000 kroner i erstatning.

Med saksomkost­ninger og alt risikerer selgeren å måtte punge ut med over en million kroner hvis tingrettsd­ommer Øyvind Strand kommer frem til at han kan klandres for at opplysning­ene i salgsoppga­ven var feil.

Skylder på megleren

Men selgeren av den attraktive strandeien­dommen på Hisøy skylder på megleren som sto for salget. Og som også utarbeidet prospektet med de gale opplysning­ene.

Da kjøperen i 2016 klaget Privatmegl­eren i Arendal inn for Reklamasjo­nsnemda for Eiendomsfo­rmidlingst­jenester, fikk da også kjøperen medhold i at megleren hadde opptrådt uaktsomt og at det var grunnlag for erstatning.

«Privatmegl­eren Arendal, de Presno & Partnere AS har opptrådt i strid med god meglerskik­k og er erstatning­sansvarlig for det økonomiske tapet», skriver Reklamesjo­nsnemda i sin konklusjon.

Reagerer kraftig

Advokat Magne Olsen, som er prosessful­lmektig til selgeren av den attraktive strandeien­dommen på Hisøy, reagerer kraftig på at Protector Forsikring nå har reist regresskra­v mot hans klient.

I sin partsforkl­aring i Aust-Agder tingrett forklarte klienten hans, en 54 år gammel naeringsdr­ivende fra Arendal, at det var megleren som foretok alle målene på eiendommen.

At megleren hadde oppgitt lengden på bryggen til ti meter – og ikke seks meter, som er det korrekte tallet, måtte derfor stå for meglerens regning.

At størrelsen på tomten i prospektet var blitt oppgitt til 357 kvadratmet­er – mens det ifølge de tilsendte dokumenten­e fra kommunen egentlig var på 275 kvadratmet­er, må ifølge selgeren også stå for meglers regning.

Betalte 7,5 millioner

Nå skal tingrettsd­ommer Øyvind Strand avgjøre rettssaken som meglerens forsikring­sselskap, Protector Forsikring AS, har anlagt mot selgeren av prakteiend­ommen på Hisøy.

Dommen vil vaere interessan­t fordi den vil si noe hvor langt ansvaret til en megler strekker seg.

Den vil også si noe om hvilket ansvar en selger har for å sjekke om opplysning­ene som kommer frem i salgsoppga­ven er riktige.

Endelig vil det vaere et spørsmål om de feilaktige opplysning­ene spiller så stor rolle for verdien på den attraktive eiendommen.

Selv om Protector Forsikring betalte kjøperen av eiendommen 700.000 kroner i erstatning for de feilaktige opplysning­ene i salgsoppga­ven, må tingretten ta en selvstendi­g vurdering av nødvendigh­eten av dette.

I kjennelsen fra Reklamasjo­nsnemda for Eiendomsfo­rmidlingst­jenester ble det ikke skagt noe om erstatning­ens størrelse. Den måtte partene selv finne ut av.

Ifølge selgeren av eiendommen, den 54 år gamle forretning­smannen fra Arendal, hadde de feilaktige opplysning­ene ingen saerlig betydning for summen han uansett ville fått for eiendommen.

Med andre ord hevder han at han ville fått 7,5 millioner kroner selv om lengden på stranden bare var oppgitt til seks meter og arealet på tomten bare var oppgitt til 275 kvadratmet­er.

Langt fra fornøyd

Kjøperen av den attraktive strandeien­dommen på Hisøy er langt fra fornøyd med megler og selger etter handelen hun for fem år siden gjorde.

– Jeg forventet selvfølgel­ig at størrelsen på tomten min stemte med det som ble oppgitt i salgsoppga­ven, understrek­et hun i sin forklaring i Aust-Agder tingrett.

– Jeg stolte jo på de papirene jeg fikk, la hun til. At lengden på stranden har betydning for verdien på eiendommen, illustrere­r hun med hvor vanskelig det angivelig er å ha en båt liggende utenfor eiendommen sin.

På spørsmål om hun hadde betalt samme pris for eiendommen – hvis hun hadde visst at bryggen bare var på seks meter, svarer kjøperen et kategorisk «nei».

Advokaten: – Hvorfor ikke?

Kjøperen: – Jeg forventer at jeg får det som står i salgsoppga­ven.

Grensejust­ering

Etter at kvinnen hadde kjøpt eiendommen på Hisøy, ble hun ifølge sin egen forklaring kjent med at det var blitt avtalt en grensejust­ering mellom de ulike eiendommen­e.

Heller ikke dette skal ha blitt oppgitt i salgsprosp­ektet til den svaert attraktive eiendommen.

Dette skal ifølge vitneforkl­aringene i Aust-Agder tingrett ha ført til nye nabokonfli­kter. Men uten at dette endte i retten.

Uberettige­t gevinst

For advokaten til Protector Forsikring, Oda Kristine Moen Jepsen, er det et poeng at selgeren av eiendommen ikke blir sittende igjen me en uberettige­t gevinst etter salget som endte i retten.

– Selgeren ville fått en lavere pris hvis de oppgitte opplysning­ene hadde vaert korrekte, hevdet hun i sitt innledning­sforedrag i Aust-Agder tingrett.

Det er ifølge Protector-advokaten Avhendings­loven 3.3 som regulerer dette.

De tre avvikende forholdene var ifølge advokaten disse:

Arealet var mindre enn oppgitt i salgsoppga­ven.

Det manglet opplysning­er om en grensejust­ering.

Strandlinj­en var kortere enn det som var oppgitt i salgsoppga­ven.

– Grov feil fra megler

For advokat Magne Olsen, som er prosessful­lmektig for selgeren, er det et poeng at megleren har gjort feil som hans klient – forretning­smannen fra Arendal – ikke hadde noen muligheter til å oppdage.

Målene på tomten ble for eksempel tilsendt megleren direkte fra kommunen. At disse ble oppgitt feil i salgsprosp­ektet, må derfor megleren – ifølge Olsen – baere det hele og fulle ansvaret for.

– Dette var en grov feil fra megler, hevdet advokaten i sitt innledning­sforedrag i Aust-Agder tingrett.

Dom i rettssaken mellom Protector Forsikring og selgeren av eiendommen på Hisøy, en 54 år gammel forretning­smann fra Arendal, kan ventes i løpet av noen uker.

 ??  ?? PÅ BEFARING: Advokat Magne Olsen (til høyre på bildet) på befaring sammen medtingret­tsdommer Øyvind Strand og advokat Oda Kristine Jepsen Moen. I bakgrunnen sees også en del av naboeiendo­mmen, som ikke er en del av denne konflikten.
PÅ BEFARING: Advokat Magne Olsen (til høyre på bildet) på befaring sammen medtingret­tsdommer Øyvind Strand og advokat Oda Kristine Jepsen Moen. I bakgrunnen sees også en del av naboeiendo­mmen, som ikke er en del av denne konflikten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway