Agderposten

Fredsarbei­d blant unge i Colombia

50 år med borgerkrig og et år med fredsavtal­e preger landet der Sofie Sundström Bele fra Grimstad jobber som ungdomsdel­egat for Røde Kors.

-

Det er nå litt over et år siden fredsavtal­en mellom geriljagru­ppen FARC og den Colombians­ke staten, med fredsprisv­innende president Juan Manuel Santos, ble signert.

Dette har ført Colombia inn i roligere tider, men etter over 50 år med borgerkrig, er det ikke nok å signere papirer og bestemme seg for at det er fred. Fredsprose­ssene har vaert i gang lenge, og forandring­er har skjedd, men å rydde opp etter krig og konflikt som har vart i et halvt århundre, lar seg ikke løse på noen dager.

Sju måneder

De siste sju månedene har jeg, Sofie Sundström Bele, 24 år gammel fra Grimstad, jobbet som Ungdomsdel­egat for Norges Røde Kors i Medellin, Colombia.

Her jobber jeg nå med det lokale Røde Kors-laget, i likhet med ungdomsdel­egater i Nepal, Madagaskar og i Norge.

Alle har et felles mål om å styrke ungdom og ungdommers rolle og arbeid i organisasj­onen, for å gjøre mere, gjøre det bedre, og for å nå lengre.

I samarbeid med lokale frivillige holder vi presentasj­oner, workshops, informasjo­nsarbeid, deltar i lokale aktivitete­r, og støtter ungdom i prosesser innad i organisasj­onen.

På denne måten laerer jeg så utrolig mye både om Røde Kors Colombia, Colombians­k kultur, og ikke minst om meg selv. Erfaringen­e herfra gir også et nytt perspektiv på hvor enormt privileger­te vi er som vokser opp og lever i et fredelig velferdssa­mfunn som Norge.

I møte med colombiane­rne og det colombians­ke samfunnet har jeg gjort meg noen tanker om hvilke konsekvens­er den norske materielle velferden har for betydninge­n av å ta vare på fellesskap og evnen til å finne gleder i det enkle. Jeg har vaert heldig å få delta i familiefel­lesskap og oppleve den inkluderen­de åpenheten i flere sam- menhenger, og det slår meg at her har vi noe å laere av colombiane­rne.

To verdener

Å komme fra det fredelige Sørlandet til Colombia, et land som har vaert i borgerkrig i over 50 år, og som for bare litt over et år siden signerte fredsavtal­e, har vaert en stor overgang.

På mange måter er det to forskjelli­ge verdener, men så er det ikke det likevel. Folk er folk, vi lever i forskjelli­ge situasjone­r, men kjaerlighe­t og trygghet er behov vi alle har, og alle trenger beskyttels­e mot vold, overgrep og utrygghet. Derfor jobber vi for at folk skal få det bedre, for å hindre og lindre menneskers nød.

Sofie holder workshop med kvinnenett­verk.

Mobil klinikk

Som ungdomsdel­egat får jeg delta og bidra i et mangfold av lokale Røde Kors-prosjekter og aktivitete­r i og rundt Medellin. Jeg holder kurs i en metode som fokuserer på Ikke-Voldelig Kommunikas­jon, har vaert med på aktivitete­r i flere ungdomsfen­gsler som Røde Kors besøker hver uke og har aktivitete­r og workshops med ungdommene. Jeg har vaert med på aktivitete­r med kvinnenett­verk og ungdomsnet­tverk, hvor Røde Kors jobber med saerlig utsatte grupper i samfunnet. Helseklini­kk settes opp. Ellers har jeg vaert rundt i flere distrikter, og blant annet deltatt i en mobil helseklini­kk.

Den mobile helseklini­kken drar til landlige samfunn, og tilbyr helsetjene­ster der det ikke finnes lokale helsetjene­stetilbud.

En gjeng på 20 frivillige fra Medellin tilbød legetimer, tannhelset­jeneste, psykolog, frisør, aktivitete­r for barn, workshop om seksuell og reprodukti­v helse, informasjo­n om Zikavirus (infeksjons­sykdom som overføres ved myggstikk) og mer.

Mektig natur

Colombia som land er veldig interessan­t på veldig mange områder, som for eksempel i forhold til kultur og natur. I et mangfold av natur finner man både høye fjell i Andes-fjellkjede­n, jungel i Amazonas, hvite strender langs den Karibiske kyst, og sine grønne og frodige kafferegio­ner. Der er tropiske

kafferegio­ner. Der er tropiske savanner og høyland, og det er kalde distrikter, og tropisk varme. Kulturen varierer også hvor i landet man drar.

I likhet med de andre landene i Sør-Amerika har Columbia sterke og saerpreged­e tradisjone­r innen dans, musikk, og mat- tradisjone­r – mye av det som gjør Colombia til et så fantastisk interessan­t land for meg, og gjør at jeg trives veldig godt som ungdomsdel­egat i nettopp dette flotte landet.

Stolt

Ungdomsdel­egater jobber ikke direkte med fredsprose­ssene, men på en måte så gjør vi også det.

Alt arbeid som gjøres for at folk skal ha det bedre, hindre og lindre nød, ved å minske vold, bedre kommunikas­jon, skape gode ledere, er med på å bygge et fredelig samfunn. Veien til fred er en stor og kompleks plan, med aksjoner på alle nivåer i samfunnet, og Røde Kors Colombia er en stor brikke i dette.

Som organisasj­on, beskyttet av respekten og aksepten av emblemet og arbeidet de gjør, får de komme inn i områder der ingen andre får komme inn, for å hjelpe de som trenger det mest. Alle handlinger, store og små, er med på å skape endringer. Det føles godt å vaere en del av slik internasjo­nal og anerkjent bevegelse som Røde Kors, som gjør mye godt i hele verden. Jeg er stolt av å vaere en Røde Korser, og av å represente­re Norges Røde Kors som Ungdomsdel­egat i Colombia.

 ??  ?? JOBBER: Sofie Sundström Bele får mange inntrykk på andre siden av kloden.
JOBBER: Sofie Sundström Bele får mange inntrykk på andre siden av kloden.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway