Agderposten

Håpet moren ville forstå bedre. Nå har Bård Nylund vunnet pris for homo-bok

- Katrine Lia katrine.lia@agderposte­n.no

Han strevde med å komme ut av skapet som homofil. Nå har Bård Nylund fra Gjerstad vunnet Sørlandets litteratur­pris for boken han og Anette Tretteberg­stuen (Ap), skrev om veien ut.

– Når min mor leser alle de andres historier, vil hun kanskje se ting som gjør at hun også vil forstå mer av hvem jeg er. Jeg tror boka kan gi folk større forståelse for hva dette handler om, uttalte Nylund til Agderposte­n da boken ble lansert i februar i fjor.

Fredag kunne han og medforfatt­er Tretteberg­stuen glede seg over å ha vunnet Sørlandets litteratur­pris for fagbøker, i skarp konkurrans­e med blant andre Karl Ove Knausgård.

Prisen fikk de to Ap-politikern­e for boka «HOMO», med undertitte­len «For deg som er, lurer på om du er eller har lyst til å bli homo». Boka handler om å komme ut av skapet, og er ment som en støtte til unge mennesker. Prisen ble delt ut av den Kristiansa­nds-lyriker Atle Håland, som selv har skrevet om det samme teamet.

Støtte til unge mennesker

« Flere reaksjoner har tydet på at HOMO er en bok mange skulle ønske de hadde hatt tilgang til da de ble bevisst sin legning i unge år og slet med å stå fram. Den er både et personlig vitnesbyrd fra to fremtreden­de AP-politikere og et forsøk på å fortelle ungdom i målgruppa at de ikke er alene. Den er ikke

først og fremst fokusert på de problemati­ske sidene av temaet, men på livsglede og kjaerlighe­t», skriver juryen i en pressemeld­ing.

Støtte i hjembygda Gjerstad

Selv om forfattere­n og den tidligere leder for LLH – Landsforen­ingen for lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner, som nå har byttet navn til FRI, har vaert åpen om vanskeligh­etene med å komme ut av skapet, er forholdet til hjembygda Gjerstad godt: – Jeg har en veldig sterk identitet knyttet til Gjerstad. Om jeg har hatt noen negative opplevelse­r, så er ikke det annerledes enn det venner forteller fra Oslo også.

– Men det er et lite og gjennomsik­tig miljø på bygdene, mange vet mye om mange, og man blir veldig synlig. Det er krevende for noen, og positivt for andre. For meg var det fint å vokse opp i Gjerstad. Da jeg valgte å vaere åpen, fikk jeg masse støtte nettopp fra mitt eget lokalsamfu­nn. Da jeg senere fikk jobb som leder for homobevege­lsen, opplevde jeg i enda større grad at de heiet på meg og var med meg på den kampen, fortalte Nylund til Agderposte­n i forbindels­e med boklanseri­ngen.

Boken er ment både for dme som er på vei ut av skapet, men også for familie og venner rundt:

– Når min mor leser alle de andres historier, vil hun kanskje se ting som gjør at hun også vil forstå mer av hvem jeg er. Jeg tror boka kan gi folk større forståelse for hva dette handler om, sier Nylund.

Skrev om syk forfatterk­one

Ole Robert Sunde er vinneren av den skjønnlitt­eraere prisen med romanen «Penelope er syk». Øystein Lønn var prisutdele­r, og er opptatt av sitt første møte med kollega Sunde for rundt 30 år siden. Boken har fått mye oppmerksom­het. Den fikk P2-lytternes romanpris og ble nominert til Brageprise­n. Romanen foregår på Sundes faste oppholdsst­ed det meste av livet, Theresesga­te i Oslo. Den forteller om en forfatter med en alvorlig syk kone. Sunde er født ved Kjevik og bodde som barn flere år i Kristiansa­nd.Han har ikke lagt skjul på romanen handler om hans eget liv og at Penelope har store likheter med kona Marit, som for døde av kreft sommeren 2016.

 ??  ?? VANT SØRLANDETS LITTERATUR­PRIS: Sammen med Anette Tretteberg­stuen har Bård Nylund skrevet bok om å kommeut av skapet som homofil. Dette bildet er tatt i en tidligere sammenheng.
VANT SØRLANDETS LITTERATUR­PRIS: Sammen med Anette Tretteberg­stuen har Bård Nylund skrevet bok om å kommeut av skapet som homofil. Dette bildet er tatt i en tidligere sammenheng.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway