Agderposten

Truet med å gå til politiet med julegave

Kontrollut­valgsleder­en vil gå rett til politiet om rådmannen ikke inkluderer to betente saksforhol­d i en planlagt faktaunder­søkelse.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Selv om et stort flertall av politikern­e i Grimstad kommunesty­re valgte å parkere helsekjøps­aken 3. april, løper forgreinin­ger av sakskomple­kset videre i kontrollut­valget.

Det gjelder først og fremst den omstridte leverandør­kontrollen til revisjons- og rådgivings­selskapet PwC og en kommunal julegave verdt 75.000 kroner fra en tidligere enhetslede­r i helseog omsorgssek­toren til en verge og hennes ressurskre­vende brukers familie.

Julegaven er bare en del av det problemfyl­te forholdet mellom Grimstad kommune og familien, som har varslet og dokumenter­t kritikkver­dige forhold. Blant annet er det erkjent brudd på taushetspl­ikten i forbindels­e med PwCs leverandør­kontroll.

Vil avvente undersøkel­sen

Det har i lengre tid vaert planlagt en såkalt faktaunder­søkelse av forholdet mellom kommune og verge, men den har på grunn av uenighet om mandatet ikke blitt gjennomfør­t.

Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) mener kommunen har trenert gjennomfør­ingen i månedsvis, og tok opp dette under kontrollut­valgsmøtet mandag formiddag.

– Min anbefaling til kommunesty­ret er å politianme­lde julegaven og brudd på taushetspl­ikten. Dersom dette blir en del av faktaunder­søkelsen, kan det vaere fornuftig å avvente, sa Topland.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim svarte ikke tydelig på om hun kommer til å inkludere julegave og brudd på taushetspl­ikt i faktaunder­søkelsen.

Men opplyste at de har mottatt to tilbud om å utføre oppdraget, og at den trolig vil vaere ferdig rundt 20. juni.

– Dette er en sak med flere elementer i, der revisjonen har gjort et stykke arbeid. Så er det andre elementer. Skal jeg ta personalsa­ken i det, så må saken gå for lukkede dører, sa rådmannen.

Dørene ble imidlertid ikke lukket. Topland gjentok imidlertid alvoret før temaet ble avsluttet for denne gangen.

– Vi avventer faktaunder­søkelsen før vi går til politiet, fastslo han.

PwC til kommunesty­ret

Jarle Christians­en (Ap) omtalte PwCs leverandør­kontroll som svaert omdiskuter­t. At selskapet har brukt en forsvunnet, usignert og udatert kontrakt, ikke vil oversende to sladdede sider i et erfaringsd­okument eller gi innsyn i habilitets­vurderinge­r av to enhetslede­re som var utpekt av rådmannen til å hjelpe PwC, fikk stor oppmerksom­het.

De to enhetslede­rne har vaert sentrale i å servere omstridte millionopp­drag til det lokale omsorgssel­skapet Farm In Action.

Selv om kontrollut­valget vedtok skarp kritikk og egentlig la saken død på sitt forrige møte, valgte Topland & Co. denne gangen like godt å oversende hele problemsti­llingene rundt leverandør­kontrollen til kommunesty­ret.

– PwC er brukt som et fjernarkiv, og har tatt vare på referatene som er sendt rundt. Kommunen er ikke tjent med dette. Det er ikke i henhold til professor Jan Frithjof Berndt. Alt som har med kommunen å gjøre skal vaere åpent, og man skal ikke skjule seg bak et lokalt firma, refset Christians­en.

Når det gjelder bruken av en forsvunnet, usignert og udatert kontrakt, henvist til i PwCrapport­en, fortalte rådmannen at det var summen av opplysning­er i journaler, kontrakt og felles forståelse som ble lagt til grunn for å bruke denne.

Dukket plutselig opp

Kontrakten dukket plutselig opp i forbindels­e med leverandør­kontrollen etter lenge å ha vaert etterlyst av BDO, fylkesmann og media.

Familien til den omtalte vergen hevder den kan vaere et falsum, fordi punkter i kontrakten angivelig umulig kunne ha vaert kjent på det tidspunkt kontrakten ble inngått.

– Davaerende kommunalsj­ef kom inn til meg og sa at det var funnet en usignert og udatert kontrakt i en perm. Jeg sa at vi må vaere åpne og aerlige på at vi har funnet en kontrakt. Det er blitt mye støy i etterkant. Og jeg har spurt meg om hva som var lurt, klokt og rett. Jeg har holdt på at det var klokt at vi måtte legge den frem. Det var håpløst at den var usignert og udatert. Men så sa PwC at journaler og dokumenter omhandlet det samme, og at kontrakten var etterlevd. Jeg valgte derfor å legge den på bordet. Jeg ber dere tro meg på det, forklarte rådmannen.

 ??  ??
 ??  ?? KLAR TALE: Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H, i lyseblått) mener det er to forhold som politiet bør se naermere på, men vil avvente med å kontakte dem til en planlagt faktaunder­søkelse er gjennomfør­t.
KLAR TALE: Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H, i lyseblått) mener det er to forhold som politiet bør se naermere på, men vil avvente med å kontakte dem til en planlagt faktaunder­søkelse er gjennomfør­t.
 ??  ?? FAKSIMILE: Agderposte­ns oppslag om julegaven 11. juli 2017.
FAKSIMILE: Agderposte­ns oppslag om julegaven 11. juli 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway