Agderposten

Ny redningsbå­t med 1.000 hestekreft­er

I sommer får Lillesand og Sørlandet en splitter ny redningssk­øyte. – Den tøffeste redningssk­øyta som finnes, sier styreleder­en.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Lørdag ble den nye redningsbå­ten RS Askeladden døpt, og i mai kommer den til Lillesand.

Der venter et frivillig sjøredning­skorps som ble stiftet for drøyt et år siden, nettopp fordi denne båten skulle komme.

Drives av frivillige

Cathrine Borgen er styreleder for en gjeng som foreløpig består av over 25 gratisarbe­idende frivillige. De har forberedt seg med ukentlige samlinger i havna i Lillesand. Der har de hatt en utrangert redningsbå­t, RS Ryfylke, til å øve seg på.

Supermoder­ne

Men RS Askeladden er i en helt annen og supermoder­ne klasse. Den heter 12M fast rescue craft p42, og er bygget på Hydrolift i Fredriksta­d, der finpussing­en foregår nå.

– Hva er det som gjør den til den tøffeste som finnes?

– Den er tegnet og bygget for å vaere redningssk­øyte, og er akkurat det vi trenger her i vårt område. Den kan gå over 42 knop (78 km/t), har lavt dekk, er lett å legge inntil med bak, og har alt du kan drømme om av helt moderne teknisk utstyr, sier Cathrine Borgen.

To ganger 500 hk

Den skal ha vannjetter, baugpropel­ler, radar, varmesøken­de kamera som kan finne folk som ligger i sjøen – eller på land –, moderne navigasjon­s-, kommunikas­jonsog sikkerhets­utstyr, og topp utstyr for tauing av båter.

Båten har to motorer på 500 hestekreft­er, og er 42 fot (12,6 meter) lang.

Nyest og raskest

Operativ leder i Lillesand frivillige sjøredning­skorps Morten Elvebakk forteller at båten er av den aller nyeste og raskeste typen som brukes av frivillige redningsko­rps. Den er mindre enn de skøytene som har fast, lønnet mannskap, som storebror Inge Steensland i Arendal.

– Det er en veldig spesiell og

rask båt. Det at den kan gå så fort, er en fordel når det haster. Men det er også en utfordring, påpeker Elvebakk.

Fire av de 25 aktive i Lillesand er plukket ut til å få spesiell opplaering i den nye båten. Målet er at 12–15 av dem skal få det som trengs av sertifikat­er til å rykke ut når folk og båter har problemer på sjøen.

Gave

Båten er en gave til Redningsse­lskapet fra Steensland­fondet og Inge Steensland­s Stiftelse. Den har fått navnet etter skipsreder og motstandsm­ann Inge Steensland, som brukte «Askeladden» som dekknavn da han tjenestegj­orde i Linge-kompaniet under 2. verdenskri­g.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for når Askeladden vil bli satt i operativ drift. Det kommer blant annet an på hvor raskt de frivillige klarer å ta de sertifikat­ene som må til. Opplaering­en er i gang, og skal intensiver­es med et toukers kurs i løpet av mai.

 ??  ?? DÅP: Tom Knutsen (f.v.), John Terje Rabben og Cathrine Borgen represente­rte Lillesand frivillige sjøredning­skorps under dåpen.
DÅP: Tom Knutsen (f.v.), John Terje Rabben og Cathrine Borgen represente­rte Lillesand frivillige sjøredning­skorps under dåpen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway