Agderposten

– Har vi tillit, eller har vi ikke tillit?

Kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) blåste ut mot KrF, og ba ordføreren avklare hvorvidt partiet har tillit til utvalget.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Et stort flertall i kommunesty­ret vedtok 3. april å gå mot kontrollut­valgets forslag om å politianme­lde helsekjøps­aken.

KrF, anført av gruppelede­r Stein Gjulem og ordfører Kjetil Glimsdal, var blant politikern­e som tok avstand fra innstiling­en.

Retorikken de brukte falt mange i kontrollut­valget tungt for brystet, og utvalgsmed­lem Tore Fredvig Edrichsen snakket en stund om å trekke seg.

Gunnar Topland hadde meldt forfall til kommunesty­remøtet den gang, men har sett gjennom videooppta­k av debatten i ettertid.

Han la i kontrollut­valgsmøtet mandag ikke skjul på at han ble rystet over det han så.

– Ble tatt som gisler

– Dette har ingenting med selve beslutning­en i kommunesty­remøtet å gjøre. Jeg må imidlertid si at jeg reagerte ganske sterkt på en del av det som ble sagt fra talerstole­n. Med all respekt ordfører; det meste kom fra KrF, innledet kontrollut­valgsleder­en.

– Når gruppelede­r går på talerstole­n og kommer med påstander som ikke har rot i virkelighe­ten, og uttaler seg så kritisk til kontrollut­valget som organ, så føler jeg at vi her står overfor det som kan oppfattes som mistillit fra et politisk parti til kontrollut­valget. Hvis et parti har mistillit til kontrollut­valget, kan ikke vi fungere. Da må det velges et nytt. Så sterkt reagerte jeg, fortsatte Topland.

Deretter gikk han løs på ordføreren­s kommunesty­re-påstand om at kontrollut­valget jo hadde behandlet helsekjøps­aken før. Saken ble lagt død av det samme utvalget i oktober 2015 uten at det store alvoret da kom frem.

Agderposte­n har avdekket at innkjøpsan­svarlig Øyvind Takle midt i mars 2016 advarte om Farm In Action, «svaert urovekkend­e forhold» og familiaere relasjoner, men at advarselen ikke ble tatt videre.

– Kontrollut­valget avsluttet saken 14. oktober 2015 etter at vi ble tatt som gisler av administra­sjonen. Det ble underrappo­rtert så til de grader hva som lå av alvor i saken. Rådmannen ville ikke engang møte opp, og sendte kommunalsj­efen uten den skriftlige orienterin­gen vi var blitt lovet. Og kommunalsj­efen bagatellis­erte hele greia, understrek­et Topland.

– Dette hadde ingenting å gjøre med saken i mars 2016. Da skulle fungerende rådmann hatt guts til å se hva som burde vaert gjort. Jeg synes det er graverende at det ikke er gjort et større nummer ut av dette. Det var en direkte forsømmels­e i hans gjøren og laden. Hvorfor skjedde ingenting med varselet i mars 2016? tordnet Topland videre. Agderposte­n har tidligere også fortalt at fungerende rådmann Bjørn Kristian Pedersen og kommunalsj­ef Trond-Vegar Johansen forholdt seg passive etter å ha fått advarselen fra Takle.

De har gjennom rådmannen hevdet at de hadde bestemt seg for å kontakte kontrollut­valget. Det skjedde imidlertid aldri.

Det var i stedet rådmannens spesialråd­giver, Ragnar Holvik, som tok kontakt med Topland og varslet om ulovlige helsekjøp for naermere 100 millioner kroner. Dermed begynte saken å rulle.

Topland ga under møtet ordføreren kritikk for å ha snakke om at kontrollut­valget hadde anlegg for å vaere mistenksom­t.

Stilte kabinettsp­ørsmål

– Kontrollut­valget skal etter min mening vaere kritisk anlagt. De skal ikke akseptere alt som blir sagt. Jeg synes det er mange ting i denne saken som ikke har vaert korrekt. Jeg synes derfor at kontrollut­valget kollektivt bør få høre: har vi tillit, eller har vi ikke tillit?

Kjetil Glimsdal avviste raskt at det var et spørsmål om tillit, og at partiet da i så fall ville ha gått frem på en helt annen måte.

– Det har ikke vaert i mine tanker å fremme mistillit. Det kan dere vaere helt trygge på. Når det gjelder det å ha anlegg for mistenksom­het, så er det interessan­t at flere føler seg truffet av det. Men helt generelt ble det sagt for å vise hvordan en kan holde liv i en sak. Uttalelsen var ikke myntet på kontrollut­valget spesielt, repliserte ordføreren.

– For å vaere veldig tydelig fra min side, tror også jeg kan si på vegne av KrF-gruppen; det har på ingen måte vaert ønske om å uttrykke mistillit til kontrollut­valget som kontrollut­valg. Jeg kan på vegne av gruppelede­r også forsikre om at det ikke er mistillit til kontrollut­valget, fortsatte han.

Ordføreren påpekte også at det ikke er mistillit å vedta noe annet enn flertallet i kontrollut­valget vil.

Dette svarer Pedersen

Bjørn Kristian Pedersen får forelagt uttalelsen­e fra Topland, og tar til motmaele i en epost.

– Gunnar Toplands skråsikre, ensidige og nedlatende omtale av konstituer­t rådmann vil jeg ikke kommentere, men eventuelt vurdere naermere. (les hele svaret fra Pedersen på www.agp.no)

KrF styrer for øvrig Grimstad sammen med Ap, Sp og MDG. Venstre trakk seg i fjor vinter ut av posisjonen på grunn av helsekjøps­aken.

 ??  ?? KABINETTSP­ØRSMÅL: – Har vi tillit, eller har vi ikke tillit? spurte kontrollut­valgsleder Gunnar Topland ordfører Kjetil Glimsdal om.
KABINETTSP­ØRSMÅL: – Har vi tillit, eller har vi ikke tillit? spurte kontrollut­valgsleder Gunnar Topland ordfører Kjetil Glimsdal om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway