Agderposten

Ønsker mindre detaljstyr­ing av skolene

Ap, Sp og SV ber regjeringe­n om en tillitsref­orm i norsk skole. De mener politikere og skolemyndi­gheter i mye større grad må holde fingrene unna klasseromm­ene.

- ▶ Birgitte Iversen, NTB

I et felles representa­ntforslag på Stortinget ber de tre partiene regjeringe­n gjennomfør­e totalt sju tiltak for å gi landets laerere mer tillit og albuerom. Å redusere omfanget av rapporteri­nger og dokumentas­jonskrav, samt gjennomgå hele dagens regime for testing og vurdering av kvalitet, er blant de viktigste kravene.

– Elevene trenger laerere som har tid og kunnskap til å følge dem skikkelig opp, og laererne trenger tid og tillit til å gjøre jobben. Da må vi sørge for mindre detaljstyr­ing og unødvendig rapporteri­ng. Det er dette en tillitsref­orm handler om, sier Aps skolepolit­iske talsperson Martin Henriksen til NTB.

Byråkratis­ert skole

– Vi er i ferd med å få en byråkratis­ert skole hvor altfor mye handler om å måle hvilken plass en har på rankinger nasjonalt og internasjo­nalt. Her må det en betydelig endring til, sier Marit Arnstad, utdannings­politisk talsperson i Sp.

For å dempe testfokuse­t ber de tre partiene regjeringe­n blant annet sørge for at ansettelse­skontrakte­r for skoleleder­e og rektorer ikke skal inneholde detaljerte målkrav til elevenes resultater. Partiene vil også ha en gjennomgan­g av dagens vurderings­system med eksamener og standpunkt­vurderinge­r for å vurdere om det gir pålitelig og relevant nok informasjo­n om elevenes kompetanse.

Ifølge forskere er dagens eksamenssy­stem urettferdi­g, dyrt og tidkrevend­e, skriver Dagsavisen.

– I dag måler vi kvalitet for snevert. Høyre, Frp og Venstre har tidligere stoppet en gjennomgan­g av hele systemet for måling og prøver i skolen, men nå håper vi på flertall i Stortinget, sier Martin Henriksen.

Det var opprinneli­g SV som fremmet forslag om en tillitsref­orm i skolen. Det ble nedstemt av flertallet i fjor sommer. Mona Fagerås, utdannings­politisk talsperson i SV, sier hun nå veldig glad for at de tre partiene har blitt enige om et felles forslag, og håper de denne gangen kan få flertall for en reform.

Hun sier det nye fellesfors­laget inneholder flere konkrete krav enn det opprinneli­ge.

Ber politikern­e tre tilbake

I forslaget viser de tre partiene til at et ekspertutv­alg har konkludert med at laererroll­ene er «overlesset med forventnin­ger», og at laererne siden tusenårssk­iftet i større grad enn før er blitt iverksette­re av politikk som kommer ovenfra.

For å redusere politisk innblandin­g i det som er faglig avgjørelse­r, mener partiene at opplaering­sloven må presiseres slik at det kommer tydeligere fram hvilken beslutning­smyndighet laererne selv skal ha.

De mener den offentlige samtalen om utdanning har skiftet karakter i samme periode:

– Laereres arbeid, deres kompetanse og hva de oppnår med sin innsats, omtales av mange ofte ensidig og snevert. Dette er sannsynlig­vis en vesentlig årsak til mange laereres opplevelse av manglende tillit mellom laererprof­esjonen og utdannings­myndighete­ne nasjonalt og lokalt, skriver de tre partiene.

– Konkret må målet vaere å få bukt med overdreven rapporteri­ng og obligatori­ske tester og politisk detaljstyr­ing som pålegger skolene spesifikke faglige program og metoder som vedtas på kommunalt nivå, heter det i forslaget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway