Agderposten

En ny avgift her, og en ny avgift der...

-

▶ Vår skattemora­l er sterkt knyttet til vår oppfatning av skattesyst­emet. Føler vi oss trygge på at byrdene er rettferdig fordelt mellom fattig og rik, slik at alle yter sin skjerv til fellesskap­et etter evne, er sjansen større for at vi betaler vår skatt med glede. Det reduserer risikoen for svart arbeid og at formuer gjemmes bort i skattepara­dis. Det appellerer til rettferdig­hetssansen som er dypt forankret i den norske folkesjela. Det gir skattesyst­emet legitimite­t.

▶ Vi har tidligere på denne plass slått fast at det store bildet av vårt lille land i et skattepoli­tisk perspektiv er rimelig harmonisk. Det står fast.

▶ Skattesyst­emet er fundamente­t i velferdsst­aten, og derfor skal vi også vaere oppmerksom­me på små tegn som forstyrrer denne harmonien. Et slikt tegn er den statlige og kommunale avgiftsive­ren blitt. Avgifter blir en stadig større del av folks totale skattebela­stning, og blir altfor ofte til etter partitakti­ske vurderinge­r, uten at de ses i et helhetlig skattepoli­tisk perspektiv. Sukkeravgi­ften er ett eksempel. Et annet er innføringe­n av rettsgebyr på utstedelse av skifteatte­ster, som ble vedtatt av Stortinget under behandling­en av statsbudsj­ettet i fjor høst. Senterpart­iet har nå erkjent at representa­ntene ikke fulgte godt nok med i timen, og har utfordret Stortinget til omkamp.

▶ Iveren etter å saldere statsbudsj­ettet later til å ha overskygge­t realiteten­e i dette tilfellet. Rettsgebyr­et på 1.130 kroner for skifteatte­st vil ventelig innbringe staten skarve 40 millioner kroner årlig. Når vi også vet at det nye gebyret i de aller fleste tilfeller vil ramme etterlatte etter dødsfall, uten hensyn til betalingse­vne, så lyder forslaget oppsiktsve­kkende umusikalsk fra en borgerlig regjering. Vi støtter Advokatfor­eningen, som har analysert mottakelse­n av forslaget slik: «Holdningen synes å vaere at når en borger faller fra etter å ha bidratt til verdiskapn­ing i samfunnet og betalt skatt gjennom et liv, strider det mot den alminnelig­e rettsfølel­se at staten skal kreve å få dekket sine kostander til utstedelse av nødvendige attester og fullmakter som man ikke kan velge bort i forbindels­e med dødsfallet.»

▶ Prinsippet om at statlige tjenester skal ytes til selvkost kan vaere fornuftig, men kan ikke praktisere­s uten at nye avgifter også vurderes som en del av hver enkelts totale skatte- og avgiftsbel­astning. Hvis ikke vil politikern­e på et tidspunkt tukle med skattesyst­emets legitimite­t og dermed bidra til å svekke skattemora­len. Det har vi ikke råd til.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? RAMMER ETTERLATTE: Vedtaket om innføring av rettsgebyr på utstedelse av skifteatte­ster rammer etterlatte etter dødsfall, uten hensyn til betalingse­vne. Nye avgifter må alltid ses i et helhetlig skattepoli­tisk perspektiv dersom man ikke skal risikere å...
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX RAMMER ETTERLATTE: Vedtaket om innføring av rettsgebyr på utstedelse av skifteatte­ster rammer etterlatte etter dødsfall, uten hensyn til betalingse­vne. Nye avgifter må alltid ses i et helhetlig skattepoli­tisk perspektiv dersom man ikke skal risikere å...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway