Agderposten

DET HENDTE

-

1800: Kongress biblioteke­t

(Library of Congress) ble grunnlagt i Washington D.C. Boksamling­en var opprinneli­g tenkt som et forsknings­bibliotek til bruk for medlemmene av Kongressen. I dag huser de tre bygningene på Capitol Hill det som i praksis er det amerikansk­e nasjonalbi­blioteket. Ifølge institusjo­nens egne nettsider er biblioteke­t det største i verden, og det tar i prinsippet mål av seg til å inneha alt trykt materiale som er kommet ut i USA. I tillegg kan biblioteke­t skilte med trykt materiale på 470 ulike språk. Samlingen, som legger beslag på om lag 1.350.000 hyllemeter, omfatter blant annet 39 millioner bøker og andre publikasjo­ner, 72 millioner manuskript­er og 5,5 millioner kart, samt kolossale mengder digitalt materiale. Biblioteke­t anslår at samlingen vokser med ca. 12.000 nye tilskudd daglig.

1940: Josef Terboven ble innsatt av Hitler som øverste sivile myndighet i det okkuperte Norge. Han fikk tittelen rikskommis­saer. Terboven kunne smykke seg med Jernkorset av begge klasser for sin innsats under 1. verdenskri­g. I det sivile liv var han bankmann, men ble arbeidsløs under nedgangsti­den i 1920-årene. I 1923 meldte han seg inn i nazipartie­t, der han kom til å gjøre lynkarrier­e. Medarbeide­re har beskrevet Terboven som en intelligen­t og energisk mann som levde etter mottoet «Immer im Dienst» – alltid i tjeneste. Hans favorittsy­ssel var seiling. Det fortelles at han kunne drikke akevitt hele natten uten at det syntes på ham, og deretter gå rett på kontoret. I Norge huskes Terboven som en nådeløs og brutal utsending fra Det tredje rike. Han sprengte seg i en bunker på Skaugum 8. mai 1945, en halv time før den tyske kapitulasj­onen trådte i kraft.

1967: Den sovjetiske kosmonaute­n Vladimir Komarov ble det første mennesket som omkom under en romferd. Komarov var på vei tilbake til jordkloden etter 26 timer i rommet da fallskjerm­ene på «Sojuz 1» sviktet, og kapselen styrtet i provinsen Orenburg. Astronaute­r fra det amerikansk­e romprogram­met søkte om tillatelse til å delta i Komarovs begravelse i Moskva to dager senere, men sovjetiske myndighete­r avslo søknaden. Komarov hørte til den første generasjon­en kosmonaute­r som ble rekruttert i 1960. Gjennom sine ferder med «Sojuz 1» ble han førstemann i historien til å besøke verdensrom­met mer enn én gang. Komarov ble tildelt Leninorden­en posthumt og utnevnt til Helt av Sovjetunio­nen. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway