Agderposten

Ja, lyset kan dempes

Det står og skinner for seg selv, kraftig nok til at beboere opp mot tre kilometer unna finner det plagsomt.

- ▶ Tarald Reinholt Aas taaa@agderposte­n.no

«Er det mulig å få dempet denne fyrlykten i Barbu? Den har stått på i mange måneder og lyser ubehagelig i hele Tromøysund ned til brua».

Henvendels­en kommer fra Tom Frivold. Han bor på Brones, Tromøy. «Fyrlykten» befinner seg tilsynelat­ende naer fiskemotta­ket i Barbu, 2-3 kilometer i luftlinje fra der Frivold bor. – Den pleier å tennes i 15-16-tiden mens det fortsatt er lyst. Og så står den på ut i natta, sier Frivold.

Ødelegger for stjernekik­king

Han sier han liker å kikke på stjernehim­melen fra der han bor. Da er ikke vanlige lyskilder noe problem. Men det er derimot denne «lyskastere­n», sier han til Agderposte­n.

Og spør seg:

– Kan det vaere arbeidslys av noe slag?

Forespørse­len om å dempe skrev han opprinneli­g til Agderposte­ns «vegg» på Facebook, der Frivold raskt fikk støtte av en annen beboer:

«Ja, den er plagsom !!!! Håper noen kan få den av».

Løser lysmysteri­et

En telefon til havnesjef Rune Hvass mandag ettermidda­g løser lys-mysteriet.

Fyrlykta er nok ganske riktig arbeidslys­et fra fiskemotta­ket, sier Hvass.

Der skal det bygges 60 meter med ny mottakskai for fiskebåter. Vindholmen, der fiskeflåte­n er nå, konvertere­s nemlig til boliger, forklarer havnesjefe­n.

Arbeidene ved fiskemotta­ket består for det første i å paele ned pilarer.

For det andre skal toppdekket til kaia legges på plass. Dette er støpt på Pusnes, og fraktes over på lektere.

Skal melde det videre

– Og arbeidslys­et?

– Når paelene settes ned i bunnen, må lekteren ligge helt i ro. Da er det spent wire til land. Denne wiren kan vaere farlig for småbåter, og den er derfor tydelig merket og markert med kraftig lys for å unngå hendelser, forklarer Hvass.

– Men kan lyset dempes? – Det kan vi helt sikkert få til. Vi har gjort det noen ganger tidligere. Her har entreprenø­ren kanskje glemt seg bort. Jeg skal minne dem på det igjen, lover Hvass.

Og som sagt, så gjort: Senere mandag kveld er lyset kraftig nedjustert.

– Nå er det kun Vårherres månelys som skinner, forteller Frivold fornøyd fra boligen på Tromøy.

Han takker både Agderposte­n, havnesjefe­n og entreprenø­ren for at han atter kan nyte stjernehim­melen uten en forstyrren­de «lyskaster» fra Barbusiden.

 ?? FOTO: TOM FRIVOLD ?? LYSER GODT: Dette bildet er tatt på ettermidda­gen. Når mørket senker seg, blir lyset desto mer sjenerende, mener Tromøy-beboeren.
FOTO: TOM FRIVOLD LYSER GODT: Dette bildet er tatt på ettermidda­gen. Når mørket senker seg, blir lyset desto mer sjenerende, mener Tromøy-beboeren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway