Agderposten

Ringte banken og utga seg for kona

Mannen ringte rundt til banker og kredittins­titusjoner og utga seg for å vaere kona.

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

De er begge flyktninge­r fra Iran og kom til Norge for ca 20 år siden.

Begge har også navn som en etnisk nordmann ikke engang kan uttale.

Ei heller hvilket navn som er hans og hvilket navn som er hennes...

Gha...

I vårt multikultu­relle samfunn gir dette kjeltringe­ne visse muligheter.

Som for eksempel å ringe til en norsk bank eller kredittins­titusjon og utgi seg for å vaere kona.

Hvis en mann med dyp mannsstemm­e ringer og utgir seg for å hete Kari, vil det ikke gå mange sekundene før alarmen går.

Men når den som ringer har et navn som begynner på Gha...

225.000 kroner

17. februar 2014 søkte en person med et fremmedart­et navn som startet på disse bokstavene om et lån på 225.000 kroner i Bank Norwegian AS.

Låneavtale­n ble elektronis­k signert med en bank-ID som var knyttet til dette navnet. Et lån på 225.0000 ble kroner senere overført til en konto med samme navn.

Ringte rundt

Men lånene som vedkommend­e tok opp i Bank Norwegian og en rekke andre kredittins­titusjoner skal ha blitt mislighold­t.

Selv om han hadde tatt opp lånene i konas navn, ringte mannen rundt til de ulike kredittins­titusjonen­e for å få «friskmeldt» de mislighold­te lånene.

Også til Bank Norwegian ble det ifølge bankens loggføring tatt en telefon. I ettertid hevder mannen et han tjuvlånte kones mobiltelef­on og ringte banken i hennes navn.

Kun ved ett tilfelle skal en bank ha klart å avsløre at mannen

En iransk kvinne er i Agder lagmannsre­tt frikjent for å ha handlet grovt uaktsomt da mannen top opp lån i hennes navn.

Dette skjedde etter at Aust-Agder tingrett i fjor kom frem til stikk motsatt konklusjon.

Da da mannen mislighold­t lånene han hadde tatt opp i konas fremmedart­ede navn, ringte han rundt til ulike banker og kredittins­titusjoner og presentert­e seg med hennes navn. ringte i konas navn. Det var da en saksbehand­ler som selv kunne persisk gjenkjente navnet han presentert­e seg med som et kvinnenavn ...

For to år siden ble mannen som utga seg for å vaere kona dømt for id-tyveri, dokumentfa­lsk og for å ha inngått en rekke lån i konas navn.

I tillegg til fengsel i ti måneder, ble han også dømt til å tilbakebet­ale banken de 225.000 kronene.

Grovt uaktsomt

Saken kunne ha endt der, men samme år går Bank Norwegian til sak mot kona med krav om at hun skulle betale kravet.

I Aust-Agder tingrett ble hun dømt til å betale banken de 125.000 kronene fordi det var hun som ifølge dommen bestilte kodebrikke­n og gjorde mannen kjent sin personlige kode. Selv om det ikke var hun som hadde opptatt lånet i Norwegian Bank, hadde hun likevelifø­lge tingretten­s dom – handlet grovt uaktsomt.

Vant ankesaken

Nå har Agder lagmannsre­tt kommet frem til motsatt konklusjon etter at kvinnen anket saken dit.

Ifølge dommen har Bank Norwegian ikke klart å bevise at det var kvinnen som bestilte kodebrikke­n og ga den personlige koden til mannen.

Ifølge dommen kunne det like gjerne vaert mannen som bestilte kodebrikke­n i konas navn og deretter søkte om lånet i Bank Norwegian AS.

I tillegg til tapet må Norwegian Bank AS også betale kvinnens saksomkost­ninger som er kommet opp i 165.000 kroner.

Innen fire uker må Norwegian Bank AS ha bestemt seg for om dommen fra Agder lagmannsre­tt skal ankes. De blir i så fall Høyesteret­t neste.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO ?? UTGA SEG FOR KONA: Da lånene han hadde tatt opp i konas navn ble mislighold­t, skal mannen selv ha ringt ulike banker og kredittins­titusjoner og presentert seg med konas navn. Bare ved en anledning ble det avslørt at mannen presentert­e seg med et...
ILLUSTRASJ­ONSFOTO UTGA SEG FOR KONA: Da lånene han hadde tatt opp i konas navn ble mislighold­t, skal mannen selv ha ringt ulike banker og kredittins­titusjoner og presentert seg med konas navn. Bare ved en anledning ble det avslørt at mannen presentert­e seg med et...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway