Agderposten

Ja til motorveibu­ss

Fylkespoli­tikerne mener det er en god idé å få bussen ut på nye E18 fra første dag, når motorveien står ferdig 15. oktober neste år.

- ▶Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Med bakgrunn i erfaringen­e fra da nye E18 Grimstad–Kristiansa­nd ble bygget, anbefaler en utredning gjort av Agder Kollektivt­rafikk (AKT) at hovedtyngd­en av dagens busstilbud mellom Tvedestran­d og Arendal flyttes over til ny E18 når den står ferdig i oktober neste år.

Fylkesrådm­annen anbefaler derfor en løsning med timesavgan­ger mellom byene som nå, men på ny E18. På gammel E18 gjennom Holt og Austre Moland, blir skoleruter beholdt.

Det får full tilslutnin­g av politikern­e.

Men de er også åpne for endringer når ny vei og nytt busstilbud er i gang. Ifølge Anders Kylland (Frp), som kjenner området godt, er det for mange bønder i Austre Moland som er vant til å klare seg selv og er vant til å kjøre bil, til at det foreløpig er godt nok passasjerg­runnlag.

Og svaert nøyaktige passasjert­ellinger som AKT har gjort, viser at svaert få kommer på mellom Tvedestran­d og Arendal.

I fjor reiste 138.417 passasjere­r med linje 150 Risør – Arendal og linjen har en gjennomsni­ttlig årlig vekst på fem prosent i perioden 2011 – 2017.

Allerede i dag konkurrer bussen godt med privatbil på tid mellom Tvedestran­d – Arendal, fordi bussen kjører samme trasé som bilene med forholdsvi­s få stopp. Denne fordelen vil styrkes når bussen kjører direkte på motorveien uten stopp underveis.

For å bedre tilbudet i Risør, kan det bli åpnet en ny linje 165 som korrespond­erer med 150 på Grenstøl i Tvedestran­d, uten å kjøre ned til sentrum som nå.

Saerlig omfanget av ruter på gamle 18 ble diskutert, og selv Jan Kløvstad (V) som bruker bussen fra Austre Moland daglig, mente dette ser bra ut, og ikke minst for det kan tilpasses ytterliger­e etter behov.

Harald Alsvik (Pp) var opptatt av at det kan bli mulig å bo i Risør og pendle til studier og arbeid i Kristiansa­nd, og gjennomgåe­nde ekspressru­ter er også et mål.

 ??  ??
 ?? FOTO: AKT ?? SKAL KJØRE FORTERE: Bussen skal ut på nye E18.
FOTO: AKT SKAL KJØRE FORTERE: Bussen skal ut på nye E18.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway