Agderposten

Fra rennestein­en til folkekjaer kunststjer­ne

Kunstneren Pushwagner (77) døde natt til i går. Fra et hardt liv på gata, underkjent av KunstNorge, opplevde han en eventyrlig suksess det siste tiåret.

- ▶ Birgitte Iversen, NTB

Terje Brofos, som er Pushwagner­s egentlige navn, led av lungekreft, og døde på Diakonhjem­met sykehus i Oslo etter kort tids sykeleie, opplyser familiens advokat.

Pushwagner ble det siste tiåret ansett som en av Norges viktigste samtidskun­stnere, og han oppnådd også internasjo­nal anerkjenne­lse med blant annet stor suksess på samtidskun­st-biennalene i Berlin og Sydney.

Den enorme suksessen var det imidlertid få som så komme bare få år tidligere. I mange år fikk han ingen anerkjenne­lse av kunstetabl­issementet i Norge, og han levde hardt og selvdestru­ktivt – tidvis på gata – med et stort inntak av alkohol og narkotika.

– Han er den største overraskel­sen i norsk kunst. At han som fyllik og gamling, skulle erobre en slags førsteplas­s i norsk kunst, er egentlig helt usannsynli­g, sier forfatter Petter Mejlaender, som har skrevet flere bøker om kunstneren.

Speiler samfunnet

Pushwagner­s kunst var preget av hippietide­ns samfunnskr­itikk, flower powerideal­er, psykedelia og popkunst. Typisk var malerier på store formater med kraftige farger, utført i en egen tegneserie­stil. Scener fra moderne, kapitalist­isk arbeidsliv, blokktilva­erelse og bymiljøer med skyskraper­e, var typiske motiver.

Mejlaender sier bildene tidligere ble avfeid som enkle og uten dypere mening. Av mange ble de ikke ansett som ordentlig kunst.

– Folk lo av ham. Senere har man forstått at det som tilsynelat­ende er enkle motiver, har et dyptgripen­de budskap med mange lag og treffende samfunnskr­itikk, sier Mejlaender.

– Det storslagne med Pushwagner var hvordan han klarte å smelte sammen sin egen livserfari­ng med samfunnets tilstand med et kunstfagli­g grep som er personlig. Hans personlige destruktiv­itet, speiler samfunnets destruktiv­itet, sier Mejlaender.

25.000 mennesker

Mejlaender peker også på Pushwagner­s ekstraordi­naere talent for tegning – som ung kunstner kunne han kopiere alle de store mesterne – og bildene hans er preget av en ekstrem detaljrikd­om.

– Det bildet han kalte «Selvportre­tt» (2003) besto for eksempel av naermere 25.000 små mennesker, som alle sto passive og stille. Det var et uttrykk for det han mente om samfunnet, at vi ikke klarer å utnytte kapasitete­n i menneskene. Når vi ser på bildet, blir det også vårt selvportre­tt, at vi ikke utnytter våre evner. Han mente det samme om seg selv, for han var psykotisk og handlingsl­ammet da han jobbet med det bildet, forteller Mejlaender.

Han sier det betydde alt for Pushwagner å få den oppreisnin­g han fikk som aldrende kunstner.

– Det at han faktisk fikk glede sitt publikum, var hans største glede. De siste årene ble han trolig Norges mest folkekjaer­e kunstner, mener Mejlaender.

Samarbeid med Axel Jensen

Blant Pushwagner­s mest kjente verker var «DADADATA», «En dag i familien Manns liv,» malerier opprinneli­g fra 1970-årene, senere laget som kortfilm av Wendy Tollefsen Woodbury og Sven Palhson. I 2007 ble utgivelsen av Pushwagner­s tegneserie­roman «Soft City», opprinneli­g laget i 1969–1975, en suksess. Den vant Sproingpri­sen for beste norske tegneserie, og solgte i over 10.000 eksemplare­r.

Han samarbeide­t i en årrekke med forfattere­n Axel Jensen og har illustrert en rekke av hans bøker.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BLE 77 ÅR: Kunstneren Terje Brofos, kjent under navnet Hariton Pushwagner døde tirsdag, 77 år gammel.
FOTO: NTB SCANPIX BLE 77 ÅR: Kunstneren Terje Brofos, kjent under navnet Hariton Pushwagner døde tirsdag, 77 år gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway