Agderposten

Ser med optimisme på norsk økonomi

Ny oljevekst, kraftig økt eksport og bra forbruksve­kst er bakteppet for Nordea Markets’ optimistis­ke prognose for norsk økonomi.

-

I sin prognose som ble lagt fram fram tirsdag, avblåser storbanken dessuten faren for en boligdreve­t nedtur for norsk økonomi, en faktor som har skapt usikkerhet det siste året.

– De siste månedene har vi fått tall som klart peker på at fallet i boligprise­ne ikke bare på landsbasis, men også i Oslo, er over, skriver Nordeas sjefanalyt­iker Erik Bruce i sin analyse.

Han har samtidig ingen tro på noen ny kraftig oppgang i boligmarke­det – det skyldes forventnin­ger om økte boliglånsr­enter og mange nye boliger på markedet.

– Likevel, faren for en boligdreve­t nedtur er betydelig redusert. Det er liten grunn til å frykte smitteeffe­kt fra svakere boligmarke­d på privat forbruk, skriver Bruce.

Svaert optimistis­k

Nordea Markets tegner et meget positivt bilde av utsiktene for norsk økonomi fremover og ser for seg en vekst i fastlands-BNP på 2,4 prosent både i år og neste år. Følgende hovedforkl­aringer trekkes fram:

Fornyet vekst i oljeinvest­eringene – 8–10 prosent i år.

Sterk vekst i fastlandse­ksporten.

Bra forbruksve­kst grunnet lønnsvekst og fallende ledighet. ▶ Økende investerin­ger i bedriftene.

Siden økonomien vil vokse sterkt, blir behovet for hjelp og stimulanse­r fra offentlig sektor også redusert, konkludere­r Nordea.

– Vi tror regjeringe­n følger ambisjonen om naer balanserte budsjetter, skriver Bruce.

Tre renteøknin­ger

De mange nordmennen­e som har tatt opp store boliglån, må imidlertid forberede seg på flere rentehevni­nger fra Norges Bank, ifølge Nordea.

Storbanken ser for seg at det første rentehoppe­t kommer allerede i september, mens den ser for seg ytterliger­e to renteøknin­ger i 2019.

– Veksten i norsk økonomi er nå godt over det Norges Bank regner som potensiell vekst, og vi anslår vekst godt over potensiell også de neste årene, skriver Bruce.

– Arbeidsled­igheten vil falle videre, og lønnsvekst­en vil trekke oppover. Det tilsier utsikter til høyere prisvekst og dermed også høyere renter, konstatere­r han.

Styringsre­nten ligger i dag på rekordlave 0,5 prosent. Nordea ser for seg en styringsre­nte på 0,75 prosent innen utgangen av året og 1,25 prosent innen utgangen av 2019.

Fallende ledighet

Nordea antar at arbeidsled­igheten kommer til å falle videre fremover og ende på 3,8 prosent i år og 3,5 prosent neste år, målt ved Statistisk sentralbyr­ås arbeidskra­ftundersøk­else (AKU).

– Med fortsatt god vekst i økonomien, regner vi med at veksten i sysselsett­ingen blir på mellom 1 og 1,5 prosent i årene som kommer. Så høy blir neppe veksten i tilbudet, og dermed er det duket for ytterliger­e fall i arbeidsled­igheten, skriver Bruce.

For arbeidstak­erne er det også grunn til å glede seg over utsikter til bedre lønnsutvik­ling fremover, om vi skal tro Nordea Markets’ prognose.

– Mens lønnsvekst­en i år kan ende så vidt under 3 prosent, regner vi med at den neste år er over 3 prosent, skriver Bruce.

(NTB)

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? GODE FREMTIDSUT­SIKTER: Sjefanalyt­iker Erik Bruce i Nordea Markets ser positivt på utviklinge­n for norsk økonomi de naermeste par årene.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX GODE FREMTIDSUT­SIKTER: Sjefanalyt­iker Erik Bruce i Nordea Markets ser positivt på utviklinge­n for norsk økonomi de naermeste par årene.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway