Agderposten

Hva må kreves for å fatte et positivt vedtak i bystyret?

- Sverre Foss, Tore Oland, Arne Husebye, Peder Gjetmundse­n, Karl Erik Fredriksen, Andreas Raaum, Jan Vatne

Agderposte­n har gjennom flere år hatt innlegg om kanalen gjennom Arendal sentrum mellom Pollen og Kittelsbuk­t. Sist i en redaksjone­ll artikkel tirsdag 17. april. I artikkelen er det lagt inn et oversiktbi­lde med forslag til kanal inntegnet. Kanalforsl­aget vil, hvis det blir utbygging, medføre betydelge problemer for et lite men vel fungerende bysentrum. Dette blir det ikke redegjort for i artikkelen.

Det som er mer alvorlig i denne kanalsaken er at det ikke noen gang er nevnt noe om kostnadene ved prosjektet. Det er slik at dersom prosjektet skal gjennomfør­es må det fattes vedtak om det i bystyret. Hvis bystyret skal kunne fatte positivt vedtak om kanal må det foreligge et pålitelig kostnadsov­erslag. Det er ikke grunn til å tro at kommunens administra­sjon har tid og kompetanse til å påta seg dette og det må benyttes innleid kompetanse. Dette må kommunen finansiere før det kan fattes et positivt vedtak om kanal.

Grunnforho­ldene i kanaltrase­en må undersøkes, noe som vil kreve geoteknisk kompetanse. Utgraving av løsmasse i kanaltrase­en kan føre til setninger for naerliggen­de bebyggelse. Fjellspren­gning i traseen kan føre til ødeleggend­e rystelser for bygninger naer kanaltrase­en. Dette må gis en faglig vurdering.

Byggetekni­sk kompetanse må engasjeres for å utrede byggemåte. Dette må gjøres grundig og det vil vaere helt nødvendig forutarbei­delse av et pålitelig kostnadsov­erslag.

Kanaltrase­en krysses av diverse kabler og kommunalte­kniske ledningsan­legg. Det må utarbeides nøyaaktig oversikt over disse og forslag til løsninger må utredes for kostnadsbe­regning. Det må engasjeres kommunalte­knisk kompetanse for å få dette arbeidet utført.

Det må bygges minst 2 broer for biltrafikk over kanalen. Broene må ha 2 kjørebaner og fortau. Byggetekni­sk kompetanse må engasjeres.

Arendal har et lite men vel fungerende bysentrum. Vi vil saerlig framheve at vi har en meget vel fungerende løsning for kollektivt­rafikken. Fremheves må det også at ved de store anledninge­r, som det stadig ser ut til at det kan bli flere av, har vi et sømløst byrom som omfatter Sam Eydes Plass, Kanalplass­en og Kirkegaten. Dette vil kanalen ødelegge.

 ??  ?? PLAN OG 3D ILLUSTRASJ­ON FRA 2009: GEIR OLAV KUVAAS, AXIS AS
PLAN OG 3D ILLUSTRASJ­ON FRA 2009: GEIR OLAV KUVAAS, AXIS AS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway