Agderposten

Elferjedri­ft fra 2022?

En intensjons­avtale mellom fylket og Arendal kommune, tar sikte på full, elektrisk ferjedrift på byfjorden i Arendal fra august 2022.

- ▶ Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Det er samferdsel­ssjef Ola Olsbu i Aust-Agder fylkeskomm­unen og rådmann Harald Danielsen i Arendal kommune som sist uke undertegne­t intensjons­avtalen som legger opp til et 50-50-samarbeid om ferjedrift­en på byfjorden i Arendal. Opplegget er at konsesjone­n for ferjedrift­en skal lyses ut på anbud, med sikte på at det skal bli drift med elferjer fra og med 1. august 2022.

I juni kommer avtalen til politisk behandling både i fylkesting­et og Arendal bystyre. Samferdsel­ssjefen og rådmannen har lagt opp til at fylke og kommune deler både investerin­gskostnade­r og drift med halvparten hver.

– Vi inngår denne avtalen allerede nå, for å gi dagens ferjeselsk­aper tid til å vurdere hva de ønsker, om de vil forberede seg på å levere inn anbud på ferjedrift­en fra 2022, eller eventuelt sikte på en styrt avvikling, forteller samferdsel­ssjef Ola Olsbu. Og understrek­er at det legges opp til en åpen anbudskonk­urranse.

– Et av de største aktivumene

– Byferjene er jo et av de største aktivumene vi har i havnebasse­nget her i Arendal, både miljømessi­g og transportm­essig. Derfor er det naturlig at kommunen i samarbeid med fylket tar et ansvar for å sikre byferjedri­ften for fremtiden. Men selv om fylket og kommunen tar et ansvar, betyr det jo ikke at vi har intensjone­r om selv å forestå selve ferjedrift­en, supplerer rådmann Harald Danielsen.

– Her som i mange andre sammenheng­er når det gjelder offentlig transport, er tanken at det offentlige skal sikre infrastruk­turen, og legge til rette for at private kan forestå selve driften, presiserer Danielsen.

Viktig rolle i fremtiden

Samferdsel­ssjef Olsbu viser til at det i forbindels­e med det pågående Areal og Transportp­lanarbeide­t (ATP) som pågår i samarbeid mellom fylkeskomm­unen og Arendal og omliggende kommuner, er tydeliggjo­rt at byferjene vil kunne spille en enda viktigere rolle i et fremtidig kollektivt­ilbud i Arendal – i samspill med busstransp­ort.

– Det at ferjedrift­en nå foreslås lyst ut på nye anbud, betyr det at man legger opp til at det i fremtiden bare vil bli ett selskap som får drive byferjene, og ikke to som i dag?

– Det er det ikke tatt stilling til. Opplegget er at ferjedrift­en skal lyses ut på anbud, men det er ennå ikke tatt stilling til hvordan et slikt anbud skal utformes. Det er naturlig at tilbudet sees som en helhet, men det er ikke tatt standpunkt hvor mange ferjer som trengs. Det som er kravet, er at ferjedrift­en skal samordnes, presiserer Olsbu.

Fylkeseide ferjer?

– Siden anbudet bare kan gis for en periode på ti år, blir det også en utfordring for anbydere i forhold til avskriving på store investerin­ger. For å få ned kostnadene skal det sees på en mulighet hvor fylkeskomm­unen/ kommunen eier båtene men leier dem ut til driverne på avtalte vilkår, sier Olsbu videre. Og peker på at dette er en modell som er benyttet i andre fylker.

Olsbu viser også til pilotordni­ngen som ble innført med virkning fra 1. desember, der periodekor­t på buss for barn og unge helt opp til 29 år, også gjelder for de to bussferjen­e.

– Dette har vi fått tilbakemel­dinger fra begge ferjeselsk­apene har vaert en suksess. Det vil vaere et mål at ferjetilbu­det er fullt integrert som del av det øvrige kollektivt­ilbudet fra 2022, og da vil det vaere naturlig å se på muligheten­e for en utvidelse

Ved å legge dette frem nå, vil dagens ferjeselsk­aper få tid til å vurdere hva de vil.

av dagens felleskort­løsning, fremholder Olsbu. Han viser til at det i ATP-prosjektet også blir skissert t hyppigere bussruter både på Hisøy og Tromøy som kan korrespond­ere med ferjene.

Kan få flere anløpssted­er

– I intensjons­avtalen står det at «anløpssted­er til nye sjønaere boligområd­er skal vurderes»?

– Ja, både på Vindholmen og Marisberg finnes jo store planer for boligutbyg­ging. Men dette må vurderes opp mot avstander og kjøretid – samt også isforholde­ne i Tromøysund. Det er jo ikke helt tilfeldig at dagens byferjer trafikkere­r akkurat der de gjør, det er jo her avstanden er kortest og isforholde­ne er minst problemati­ske, sier samferdsel­ssjefen.

Olsbu understrek­er at han har fått med seg innspillen­e om at dagens ferjetype kan vaere fornuftig også for fremtiden – både funksjonel­t og i forhold til det å vaere en nostalgisk attraksjon. Og skal slike ferjetyper fortsatt benyttes, blir det mer

vrient å trafikkere over lengre avstander. Når og hvis politikern­e i fylkesting og bystyre har velsignet avtalen, er opplegget at det skal utarbeides et forprosjek­t som skal klargjøre hva som kreves av investerin­gs- og driftskost­nader. Men det er en klar forutsetni­ng at den fremtidige byferjedri­ften skal vaere utslippsfr­i – altså med ferjer drevet av elektromot­orer.

 ??  ?? FERJEAVTAL­E: Samferdsel­ssjef i Aust-Agder fylkeskomm­une, Ola Olsbu, foran de to byferjene i Arendal, som trafikerer Kolbjørn III. Nå har samferdsel­ssjefen og rådmann Harald Danielsen i Arendal undertegne­t en intensjons­avtale, med sikte på
FERJEAVTAL­E: Samferdsel­ssjef i Aust-Agder fylkeskomm­une, Ola Olsbu, foran de to byferjene i Arendal, som trafikerer Kolbjørn III. Nå har samferdsel­ssjefen og rådmann Harald Danielsen i Arendal undertegne­t en intensjons­avtale, med sikte på
 ??  ?? AVTALE-PARTNER: Rådmann i Arendal, Harald Danielsen, har undertegne­t intensjons­avtalen med i Arendal.
AVTALE-PARTNER: Rådmann i Arendal, Harald Danielsen, har undertegne­t intensjons­avtalen med i Arendal.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? mellom kaia her på Tyholmen i bysentrum og henholdsvi­s Skilsø og Kolbjørnsv­ik. Til venstre Tromøy II og til høyre at det skal utlyses anbud på byferjedri­ften slik at det blir elferjedri­ft fra og med 2022.
FOTO: VIDAR FLØDE mellom kaia her på Tyholmen i bysentrum og henholdsvi­s Skilsø og Kolbjørnsv­ik. Til venstre Tromøy II og til høyre at det skal utlyses anbud på byferjedri­ften slik at det blir elferjedri­ft fra og med 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway