Agderposten

Har avdekket 41 nedlasting­er i aust

41 IP-adresser i Aust-Agder er registrert der det nedlastes bilder eller film med overgrep mot barn. Agderpolit­iets ferske gruppe Operasjon Pandora har totalt avdekket nedlasting­er ved 115 IPadresser på Agder.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Agder-politiets spaningsgr­uppe Operasjon Pandora jobber på spreng for å avdekke nedlasting­er av bilder eller film med overgrep mot barn.

Politiet frykter at hver tredje person som laster ned slikt materiale kan bli overgriper.

Når vi vet at en tredel av dem som laster ned bilder eller film av overgrep mot barn, kan bli overgriper­e i det virkelige liv, viser det hvor viktig dette arbeidet er, sier prosjektle­der for Operasjon Pandora, Thor Atle Pedersen.

– Kan vi stoppe en nedlaster på et tidlig tidspunkt, håper vi dette kan ha en forebyggen­de effekt. Dette arbeidet har førsteprio­ritet. Derfor jobber nå rundt 15 personer med Operasjon Pandora i Agder politidist­rikt. Åtte av dem er fra de geografisk­e enhetene, to av dem er fra Arendal, forteller Gordon Petterson, leder av Felles enhet for etterretni­ng, forebyggin­g og etterforsk­ning (Fefe) i Agder politidist­rikt.

Det er avdekket godt over hundre IP-adresser i Agder som har delt etter lastes ned overgrepsb­ilder/filmer, etterforsk­ning av de adressene der det finnes barn eller beboere som jobber med barn, gis saerskilt prioritet.

Felles rom

I fjerde etasje på politihuse­t i Kristiansa­nd har de et eget rom hvor arbeidet pågår. Her sitter taktiske etterforsk­ningsleder­e, analytiker­e, etterforsk­ere med kompetanse og erfaring fra seksuelle overgrep og etterforsk­ere fra de ulike driftsenhe­tene i politidist­riktet.

– Vi jobber for tiden aktiv med 20 saker. Det som er trist, er at mens vi etterforsk­er en sak, kan så mange som 50 nye saker avdekkes, forteller Pedersen.

Petterson forteller at en person ble pågrepet i mars.

– Han ble avslørt etter at vi fulgte ham i fildelings­nettverk. Han har sittet i varetekt i åtte uker og det er gjort et omfattende beslag. Vedkommend­e hadde verv som ga ham mye kontakt med barn. Vi mener vi har pågrepet vedkommend­e før han rakk å bli en overgriper, fortsetter Petterson.

Han mener etterforsk­ningen viser at han kunne ha blitt en overgriper.

Tidlig inngripen er viktig

– Det er slike saker vi prioritere­r, der vi kan komme tidlig inn og forhindre alvorlig utvikling, sier Pedersen.

Og legger til at dersom vedkommend­e hadde begått overgrep, ville etterforsk­ningen tatt mye lengre tid.

Målingen som viste at 115 personer lastet ned bilder eller filmer av overgrep mot barn i perioden 26. januar til 26. februar, gir ingen indikasjon på om det er flere eller faerre overgriper­e på Agder enn andre steder.

– Men det er ganske mange, legger Pedersen til.

Kraftig økning

I løpet av de siste fem årene har antall anmeldelse av seksuelle overgrepss­aker økt med langt over 50 prosent hos Agder-politiet.

– Det at slike forhold stadig oftere anmeldes, har ført til større åpenhet, tror Petterson.

– Mye skjedde før også, men da mer i det skjulte. Det at vi nå jobber proaktivt, og går inn og avdekker overgrep, er med på å forebygge, håper vi, fortsetter han.

Operasjon Pandora vil foreta målinger igjen senere, for å se om antallet nedlastere øker eller minsker.

Overgriper­ne sitter godt spredt over hele Agder, med en konsentras­jon i de større byene.

– Ikke unaturlig fordi det der bor flest mennesker, sier Petterson.

– Omfanget er større enn hva man ville ha trodd. Du aner ikke hvor mange overgriper­ne som avdekkes når du åpner en fil. Noen har lastet ned bilder og delt de videre. Andre har en enorm stor kontaktfla­te. Dermed spres materialet fort, forklarer Pedersen.

Mannen i gata

Overgriper­en er en mann. Og han kan vaere hvem som helst. Fra en ungdom til langt opp i årene, og kan vaere fra alle samfunnsla­g.

– Overgriper­en kan vaere mannen i gata, en hvermannse­n som er umulig å se på utsiden hva han driver med, forklarer Pedersen.

Han skryter at et godt samarbeid med påtalemynd­igheten, andre politidist­rikt og Kripos. Også statsadvok­aten prioritere­r overgrepss­aker.

– Det finnes ingen grenser på nett. Vi avdekker overgriper­e fra andre distrikter og andre land. Stort sett er barna som er avbildet, fra fattige land i Asia eller Øst-Europa. Vi samarbeide­r med Europol, slik at barna kan spores opp og få hjelp. Og overgriper­e i andre land pågripes, forteller Pedersen.

De som jobber med å se gjennom materiale, har tilbud om psykologhj­elp.

Overgår fantasien

– Det vi ser, overgår enhver fantasi. Men heldigvis slipper vi å se igjennom alt. Når en etterforsk­er har sett en film, er den merket og vi trenger ikke se den. Da vet vi hvor alvorlige overgrepen­e er, forteller Thor Atle Pedersen.

Delingen av overgrepsb­ilder og -filmer foregår i lukkede chatgruppe­r.

– Enkelte her er veldig ivrige til å oppfordre andre til å dele. Dette fører til at det deles mer og oftere enn noen gang. Internett har ført til en voldsom bredde i denne overgrepsf­ormen, forklarer Petterson.

Pedersen advarer mot å legge ut bilder av avkledde barn i sosial medier.

– Vi ser at slike bilder fanges opp, zoomes inn og deles i disse nettverken­e. Generelt vil jeg si at man aldri må legge ut bilder av nakne barn på sosiale medier, advarer Pedersen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRIMINALPO­LITISENTRA­LEN ?? PLOTTER INN: En politiette­rforsker viser hvor en IP-adresse som har lastet ned overgrepsm­ateriale mot barn, ligger på Agder.
FOTO: KRIMINALPO­LITISENTRA­LEN PLOTTER INN: En politiette­rforsker viser hvor en IP-adresse som har lastet ned overgrepsm­ateriale mot barn, ligger på Agder.
 ??  ??
 ??  ?? ETTERFORSK­ER: Prosjektle­der for politidist­rikt, i samtale med etterforsk­er Bjørn
ETTERFORSK­ER: Prosjektle­der for politidist­rikt, i samtale med etterforsk­er Bjørn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway